Передплата 2024 ВЗ

Експерт назвав 3 причини затримки пенсій

  • 24.07.2018, 18:52
  • 828

Українські пенсіонери п’ятий день на нервах. І якщо ще в понеділок затримку пенсій багато для себе пояснювали вихідними, то до вівторка обуренню вже не було меж.

У Пенсійному фонді повідомили, що пенсії за липень профінансували на 56,2% місячної потреби і запевнили: все йде за планом, пише «КП в Україні».

Однак економісти кажуть, що це не зовсім так. Експерти нагадують: в українському Пенсійному фонді діра — дефіцит на 2018 рік становить 149 млрд грн. Якщо в ПФ не будуть доливати гроші з бюджету, пенсій не буде.

«Нещодавно Мінфін розмістив облігації на 2 млрд грн. Був впевнений, що ці гроші підуть саме на виплату пенсій. В Україні це стандартна практика, — зазначив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. — Однак цього з якихось причин не відбулося. В результаті у держказначейства є борги перед ПФ. Відповідно, у ПФ — перед українськими пенсіонерами.

Причин ситуації, що склалася може бути кілька, вважає Охріменко.

«По-перше, це можуть бути реальні фінансові проблеми, про які нам не кажуть, і грошей немає фізично. По-друге, не виключено, що гроші з бюджету вирішили притримати навмисно, щоб показати МВФ, що дефіциту в ПФ немає. По-третє, причиною може бути повсюдний бардак — це у нас не така вже й рідкість. Наприклад, одне відомство не домовилося з іншим», — пояснює Охріменко.

Також не виключає експерт і деякого конфлікту між Мінфіном і Мінсоцполітики.
Українцям нав'язали пенсійну реформу, завуальовано шляхом підняття необхідного трудового стажу підняли пенсійний вік, а тепер з'ясовується, що грошей знову немає.

«Збільшення страхового стажу ні на що зараз не впливає. По-перше, якісних змін у пенсійній системі не відбулося. По-друге, в Україні мільйони пенсіонерів, яким вже зараз потрібно платити пенсії», — каже експерт. У тому, що відбувається, нічого несподіваного немає. Бюджет в Україні ірраціональний, тобто гроші з нього витрачаються нераціонально — починаючи від змісту безглуздих установ і закінчуючи фінансуванням безглуздих проектів. Тому шлях для виплати пенсій в Україні всього один — емісія гривні".

Схожі новини