Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пенсії збільшать тим, хто не пішов на заслужений відпочинок, а далі працює

З 1 квітня — перерахунок пенсій у зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Лише у березні українським пенсіонерам проіндексували пенсійні виплати, як вже з 1 квітня дехто знову отримає пенсію з підвищенням. Це відбувається через підвищення мінімальної зарплати. Якщо до 1 квітня «мінімалка» становила 7100 гривень, то з настанням нового місяця мінімальну зарплату в Україні підвищують до 8000 гривень. А це, зрозуміло, призведе до підвищення пенсії з 2840 до 3200. Чи всі пенсіонери зможуть розраховувати на це підвищення?

Про це журналістка «ВЗ» запитала у керівника відділу Управління об­слуговування громадян ГУ Пен­сійного фонду України у Львівській області Любові Ключник.

— Якщо у березні відбулася індекса­ція пенсійних виплат, і майже всі пенсіонери отримали підвищення на майже 8 відсотків (у середньому це приблизно 320 гривень), то з 1 квітня відбудеться не індексація, а перерахунок для окре­мих категорій пенсіонерів, — каже Лю­бов Йосипівна. — Насамперед йдеть­ся про ті пенсії, які отримують українці у віці від 65 років і які обов’язково ви­конали норми щодо стажу. Жінки — не менш ніж 30 років, чоловіки, відповід­но, — 35. Згідно з законом, вони мають право на виплату в розмірі 40% міні­малки. Зараз це 2840 грн, а з 1 квітня — 3200 грн. Окрім того, пенсії буде збіль­шено тим, хто не пішов на заслужений відпочинок, а й далі продовжує працю­вати. У деяких випадках розмір збіль­шення може становити понад 500 гри-вень.

— Чому саме цій категорії населен­ня перерахують пенсії?

— Це суттєва частина із близько 10 мільйонів українців на пенсії. Йдеться саме про тих, хто працює офіційно. Роз­мір їхнього стажу збільшується, тому вони мають право на перерахунок пен­сій. Такий перерахунок відбувається не частіше, ніж раз на два роки, і відбува­ється у квітні.

— Тобто, якщо пенсіонеру, що пра­цює, торік додали кількасот гривень за додаткові два роки стажу, то цьо­горіч він може не сподіватися?

— Звісно. Це відбувається раз на два роки. І перерахунок робиться автоматич­но. Не потрібно йти у Пенсійний фонд і не треба писати жодних заяв.

— Якщо відпрацьовані понаднор­мово два роки минули, до прикладу, 15 квітня. То чи отримає таку допла­ту ця людина?

— Так, отримає. Але не у квітні, а тро­хи пізніше. Після того, як до Держреє­стру загальнообов’язкового держав­ного пенсійного страхування надійдуть дані про нарахування та сплату Єдино­го соціального внеску за перший квар­тал — за січень, лютий та березень. Тре­ба врахувати, що у реєстр інформація про ЄСВ надходить не 1 квітня. Стра­хувальники подають звітність протя­гом 40 днів після завершення кварта­лу. Тобто її акумулюють у реєстрі тільки у середині травня. Аналогічними були умови у 2023 році, і пенсіонери, що працюють, отримали перераховані ви­плати у червні.

— Доплату за квітень і травень у та­кому випадку не отримають?

— Отримають — і за квітень, і за тра­вень також.

Схожі новини