Передплата 2024 «Добрий господар»

Виплату пенсії можуть припинити, але не скасувати…

У яких випадках пенсіонерам доведеться пройти верифікацію

Фото ілюстраційне з відкритих джерел
Фото ілюстраційне з відкритих джерел

Якось поверталася з роботи, коли біля мого під'їзду зупинили дві сусідки: «Мій син сказав, що тепер усіх пенсіонерів будуть перевіряти, а в деяких навіть можуть пенсію відібрати. Ти про це чула?». Зізнаюся, такі «новини» почула вперше. Але пообіцяла двом жінкам з’ясувати це питання.

Поцікавилася, чи таке взагалі можливо у керівника відділу Управління обслуговування громадян ГУ Пенсійного фонду України у Львівській області Любові Ключник.

За словами Любові Ключник, механізм ідентифікації особи працює давно. Ще влітку цього року Міністерство фінансів України та Пенсійний фонд України анонсували проведення верифікацій (підтвердження) пенсій. Тож, каже Любов Йосипівна, верифікація пенсійних та інших соціальних виплат Міністерство фінансів і Пенсійний фонд проводять постійно. «А тих жіночок, які біля під'їзду цікавилися чи відберуть у них пенсію, можете заспокоїти: якщо у них з документами все гаразд, у їхньому випадку верифікації точно не буде», — усміхнулася Любов Йосипівна.

— Але ж перевірити можуть будь-кого. У яких випадках проводять верифікацію?

— Верифікація стосуватиметься пенсіонерів, під час оформлення виплат для яких були допущені помилки. Наприклад, якщо в прізвищі чи імені особи є друкарська помилка. Верифікація загрожує пенсіонерам, які отримують пенсію на картку, але понад пів року з цієї картки жодного разу не знімали грошей і не користувалися нею у магазині. У таких випадках метою перевірки має бути підтверджено, що з людиною все в порядку. Верифікацію доведеться пройти тим, хто тривалий час перебуває за кордоном. Особливо це стосується українців, які проживають у країнах, із якими Україна не має угод про пенсійне забезпечення.

— Отже, якщо 6 місяців людина не користувалася карткою, то виплати буде припинено?

— Так. У цьому випадку виплату пенсії буде припинено, але пенсіонер насправді не буде позбавлений пенсії. Нарахування — не означає, що людина не має прав на пенсію. Це означає, що пенсія акумулюється на рахунках Пенсійного фонду, але поки що не перераховується на картку цієї конкретної людини. До прикладу, якщо люди перебувають на тимчасово окупованій території.

— Як діяти, якщо виплати все ж таки буде припинено?

— Для цього необхідно пройти фізичну ідентифікацію у банку чи в будь-якому сервісному центрі Пенсійного фонду України. Прийти з паспортом, ідентифікаційним кодом та заявою з банку, на який будуть перераховувати кошти.

Схожі новини