Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пенсії будуть точно, а ось індексація — під питанням

Що зміниться в Україні від 1 січня 2024 року?

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Від 1 січня 2024 року в Україні зросли мінімальна зарплата та прожитковий мінімум — з набуттям чинності закону про держбюджет-2024. Як пише «Економічна правда», «мінімалка» підвищується із встановлених у жовтні 2022 року 6700 грн до 7100 грн. Друге заплановане на 2024 рік підвищення мінімальної зарплати відбудеться 1 квітня — до 8000 грн.

Змінюється і розмір прожиткового мінімуму. Зо­крема, 3023 грн — для працездатних осіб, 2563 грн — для дітей до 6 років, 3196 грн — для дітей від 6 до 18 років, 2361 грн — для осіб, які втратили працездат­ність. Загальний показник прожиткового мінімуму зростає з 2589 до 2920 грн.

Мінімальна пенсія в Україні від 1 січня збільшиться з 2093 до 2361 грн, максимальна — з 20 930 до 23 610 грн. Індексація всіх пенсій має відбутися з 1 березня.

Наприкінці 2023 року з вуст чиновників пролу­нало кілька важливих для пенсіонерів заяв. Так, мі­ністерка економіки Юлія Свириденко заявила, що у короткотерміновій перспективі перших місяців року уряд має альтернативний план — на випадок за­тримки допомоги від іноземних партнерів, повідо­мляє «Радіо Свобода». У довготривалій перспективі, за словами урядовиці, є ризик затримки деяких со­ціальних виплат, адже пріоритетом буде підтримка безпеки й оборони. Але, як написала Свириденко у своєму ФБ, вона переконана, що варіанти розви­тку подій на випадок затримки фінансування від ЄС та США не знадобляться. «Бачимо чіткі сигнали від партнерів, що фінансування буде», — написала чи­новниця.

Після того міністерка соціальної політики Оксана Жолнович повідомила, що в разі відсутності міжна­родної фінансової допомоги проблем із виплатою пенсій не повинно бути, але їх індексація у 2024 році може не відбутися. «Хочу заспокоїти всіх пенсіоне­рів, які отримують пенсію за віком: левова частка пенсійних доходів і надходжень, які розподіляються Пенсійним фондом, — це наші внутрішні надходжен­ня, які забезпечуються українськими платниками по­датків, зокрема нашими військовими. Оскільки вони всі платять ЄСВ, то наш Пенсійний фонд стабільно тримається на українських коштах. Можливо, не вдасться, якщо насправді будуть такі ризики (тобто відсутність міжнародної фінансової допомоги), гово­рити про індексацію, але базова пенсія буде випла­чена. На це знайдемо кошти з внутрішніх українських ресурсів», — сказала Жолнович в ефірі Національного телемарафону.

Схожі новини