Передплата 2024 «Добра кухня»

Тер'єр, який попереджав про бомбардування

А ще цей собака допомагав прокладати кабелі

Американський солдат Вільям Вінн і його улюблениця Смокі.
Американський солдат Вільям Вінн і його улюблениця Смокі.

Кожен з нас знає неймовірні історії про те, як людині прислужуються собаки. У тому числі - в екстремальних ситуаціях. Про одну з таких легендарних тварин розповів почесний консул Ізраїлю у західному регіоні України Олег Вишняков.

«У лютому 1944 року амери­канський солдат виявив у поки­нутому окопі в джунглях Нової Гвінеї собаку породи йоркшир­ський тер'єр, яка отримала ім'я Смокі, — пише дипломат. — Її ха­зяїном став капрал з Огайо Ві­льям Вінн, який купив її у сол­датів за 2 австралійські фунти. Впродовж наступних двох ро­ків Смокі перебувала разом зі своїм господарем на тихооке­анському театрі військових дій.

Пес брав участь у 12 пові­тряних і морських рятувальних і фоторекогносцирувальних мі­сіях. У ході цих операцій Смокі часто впродовж тривалого часу перебувала в солдатському рюкзаку, фактично під вогнем. Вона вижила, переживши як мі­німум 150 повітряних нальотів і два тайфуни на Окінаві.

Смокі також здійснювала стрибки зі спеціальним пара­шутом. А Вінн розповідав, що своїм гавкотом попереджала про загрозу бомбардування, чим рятувала йому життя.

Якось пес замінив працю 250 робітників на аеродромі. Їм довелося б копати нову канаву для прокладення кабелю. Для цього також треба було б пере­містити 40 бойових літаків. Але роботу спростили. Було зна­йдено під землею стару вузь­ку трубу. Собаку поставили біля одного кінця труби, а її хазя­їн кликав Смокі з іншого краю. І крихітний песик з прив’язаним до нього дротом не злякався проповзти увесь цей довгий ту­нель.

Смокі вважають і першою у світі професійною «лікуваль­ною собакою» — розважала по­ранених, показуючи їм усілякі трюки. У цій ролі собака про­працювала 12 років.

У пам’ять про Смокі у США встановлено шість пам’ятників. Крім того, рятувальний загін Yorkshire Terrier National Rescue нагороджує щорічною «премі­єю Смокі» собак-рятувальни­ків, які найбільше відзначилися у поточному році".

Один з пам’ятників знаменитій собаці у США.
Один з пам’ятників знаменитій собаці у США.

Схожі новини