Передплата 2024 «Добра кухня»

Міфи, небезпечні для здоров’я

Тривале харчування соками, голоду­вання і застосовування інших детокс-дієт — швидше небезпечне

Фото pexels
Фото pexels

Детокс-дієти очищають організм. Користь модних детокс-дієт, які нібито допомагають «очиститися», дуже пере­більшена. Дослідження вчених з Австралії показало, що таке харчування не виво­дить з організму шкідливих речовин. З цим завданням і без того справляються печінка та нирки. Якщо детокс-дієти і по­збавляють чогось організм, то це, швид­ше, мікроелементів і вітамінів, як від­бувається за голодування. Їсти фрукти і овочі, відмовитися від фастфуду і страв із додаванням цукру — прекрасна ідея. А ось тривале харчування соками, голоду­вання і застосовування інших детокс-дієт — швидше небезпечне.

За струсу мозку краще не засина­ти. Ще одна поширена помилка: якщо людина зі струсом мозку в найближчі го­дини після цього засне, то впаде в кому, оскільки пошкоджений орган «відклю­читься». Цей міф був закорінений у ма­совій свідомості через ті рідкісні випадки, коли потерпілий після травми голови ко­роткий час перебував у ясній свідомості, а потім справді впадав у безпам’ятство. Всьому виною крововилив у мозок, але сам факт засинання не може його спро­вокувати. На думку американських меди­ків, після струсу людині насправді необ­хідний спокій. Якщо після травми голови змушувати себе не спати, це призведе до перевтоми і може погіршити симптоми.

За нежитю треба подихати над ва­реною картоплею. Багато хто згадає цей старий спосіб лікування застуди і болю в горлі. Сидіти 10 хвилин над ка­струлею зі щойно відвареною картоплею, прикрившись рушником, — дуже сумнівна практика з точки зору ефективності. Так, прогрівання носа, в тому числі і парами високої температури, може знизити за­кладеність, але тільки на деякий час. Крім того, як вважають медики, такі інгаляції можуть принести шкоду: якщо переста­ратися, можна отримати опік дихальних шляхів.

Вакцини викликають аутизм. Це ко­роль серед сучасних медичних міфів. Не існує жодного достовірного підтверджен­ня того, що вакцинація дітей проти кору, паротиту та краснухи (саме ці щеплення прийнято звинувачувати в найсерйозні­ших наслідках) прямо пов’язана з аутиз­мом. Але, незважаючи на всі дослідження і заяви лікарів, люди досі продовжують вірити в цю нічим не обґрунтовану стра­шилку і піддавати себе і своїх дітей небез­пеці. Згідно з висновком американських дослідників, одна з головних причин цьо­го захворювання — генетична схильність.

Засмагати — корисно. Мода на за­смагу з’явилася відносно нещодавно — у 20-х роках XX століття. До цього в пошані була аристократична блідість, а бронзо­вий колір шкіри означав нижчий статус. Але все змінилося, коли одного разу Коко Шанель повернулася з відпочинку на морі злегка засмаглою. Це назавжди перевер­нуло ставлення суспільства до засмаги. Тоді бути володарем злегка золотистої шкіри стало модно. Помилково вважаєть­ся, що засмага корисна для здоров’я і з її допомогою організм людини отримує ві­тамін D. Але згідно з дослідженнями аме­риканських учених, надмірне захоплення сонячними ваннами може призвести до онкологічних захворювань. А вітамін D краще отримувати з їжі. Наприклад, із сардин, тунця і риб’ячого жиру. Навіть ні­бито перевірений часом факт може вия­витися добре укоріненим міфом. Кому чи чому тоді вірити? Тільки науці і фахівцям!

Підготував Руслан Сергієнко.

Схожі новини