Передплата 2024 «Добрий господар»

Післясвятковий детокс

Овочі - для травлення, фрукти — для зниження ваги

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Січень — місяць, коли хочеться чогось легкого і відновлювального. Водночас це місяць холодів, коли найбільше смакує поживне. Тому не варто забувати про фрукти й овочі, які обов’язково потрібно їсти і готувати саме зараз.

Грейпфрут — чудове джерело вітаміну С, який підтримує імунну систему. Цей вітамін допомагає шкірі та волоссю бути здорови­ми і сприяє виробленню колаге­ну. Ще грейпфрут містить багато вітаміну А, комплекси вітамінів В і Е, а також мінерали — калій і магній. Антиоксиданти, флаво­ноїди та каротиноїди у фрукті до­помагають нейтралізувати вільні радикали в організмі, зменшую­чи окислювальний стрес і рівень запалення. Деякі дослідження вказують, що грейпфрут може сприяти зниженню ваги завдя­ки зниженню рівня інсуліну і по­ліпшенню контролю рівня цукру у крові. А ще це низькокалорій­ний корисний перекус із висо­ким вмістом води, який допомо­же запобігти зневодненню.

Особливість грейпфрута в тому, що він може взаємодіяти з деякими ліками, тож якщо приймаєте ліки, краще проконсуль­туватися з лікарем, перш ніж вживати велику кількість цього фрукта чи соку з нього.

Брюссельська капуста — чудове джерело вітамінів С, К і А, а також фолієвої кислоти і марганцю. Вона також містить сульфорафан (він є ще в броколі та інших хрестоцвітих). Ця речо­вина може знизити ризик діабе­ту 2-го типу, онкології, а також бореться з вільними радикала­ми в організмі навіть ефективні­ше, ніж деякі антиоксиданти.

У брюссельській капусті ба­гато клітковини, яка підтримує здоров’я травної системи, до­помагає регулювати рівень цу­кру у крові та сприяє відчуттю ситості, що корисно для тих, хто хоче схуднути. Поєднання кліт­ковини, калію й антиоксидантів у брюссельській капусті допо­магає підтримати здоров’я сер­цево-судинної системи завдяки зниженню рівня холестерину й артеріального тиску.

Айву збирають із вересня, і її сезон триває аж до лютого. В ній багато антиоксидантів і фла­воноїдів, які допомагають запо­бігти хронічним хворобам сер­ця і поліпшити імунітет. Ще айва багата на вітаміни В і С, мінера­ли магній, калій і залізо.

Згідно з дослідженнями, айва допомагає вагітним впоратися з нудотою, зменшити симптоми печії, а також запобігти та ліку­вати виразку шлунка.

Цибуля-порей багата на ві­таміни К, А, С і фолієву кислоту, яка корисна для вагітних і тих, хто планує вагітність, а калій сприяє здоров’ю серця, допо­магаючи регулювати кров’яний тиск, що в підсумку знижує ри­зик серцево-судинних захво­рювань. У цибулі-пореї багато розчинної клітковини, особли­во інуліну, який може сприяти здоров’ю травної системи, зрос­танню корисних кишкових бак­терій і запобіганню закрепам. Цибуля-порей допомагає зміц­нювати імунітет і протистояти бактеріям і вірусам, знижує за­пальні процеси в організмі, по­кращує перистальтику кишків­ника. Вона має більш м’який і ніжний смак, ніж ріпчаста ци­буля, тому її можна додавати практично в будь-які страви.

Брюссельська капуста з соусом

500 г брюссельської ка­пусти, 40−50 г борошна, 50 г вершкового масла, 400 мл молока, велика дрібка натертого або меленого мус­катного горіха, 50 г твердо­го сиру, олія оливкова, сіль, мелений чорний перець.

Влити у велику каструлю 2−2,5 л води, додати 1 ст. ложку солі. На сильному вогні довести до кипіння. Покласти капусту в каструлю. Дати повторно заки­піти, зменшити вогонь до міні­муму, накрити кришкою.

Поставити на середній во­гонь сотейник, відразу ж поси­пати його дно борошном.

Зверху покласти нарізане на невеликі шматочки вершко­ве масло. Коли масло розтане приблизно наполовину, почати перемішувати борошно і масло дерев’яною ложкою. Коли бо­рошно й масло утворять єдину масу, влити половину молока і продовжувати перемішувати. Додати мускатний горіх і 1−2 дрібки солі. Коли суміш знову стане однорідною, влити решту молока, перемішати ще раз, дати закипіти і зняти з вогню. Накрити кришкою і залишити рівно на хвилину. Висипати на­тертий сир у соус, розмішати до повного розчинення.

Відкинути зварену капусту на друшляк. Струсити, щоб сте­кла зайва вода. Поставити со­тейник із соусом на мінімальний вогонь, додати капусту. Перемі­шувати впродовж хвилини, щоб капуста покрилася соусом. Зня­ти з вогню, розкласти у тарілки, приправити перцем, злегка по­лити оливковою олією. Подава­ти зі свіжим білим хлібом.

Галета з айвою

2 великі айви, 200 г за­мороженої брусниці або жу­равлини, 7 ст. ложок цукру, вершкове масло.

Для тіста: 130 г вершко­вого масла, 170 г борошна + для розкачування, 40 г ман­ки, 40 г цукру, 1 яйце, 1 ст. ложка кислого молока, 0,5 ч. ложки кориці, 0,5 ч. ложки розпушувача.

Тісто. Посікти масло з бо­рошном до стану крихти. Всипа­ти манку, корицю, розпушувач і цукор, знову посікти. Додати яйце і кисле молоко, швидко пе­ремішати і зібрати тісто в кулю. Загорнути її у плівку, покласти у холодильник щонайменше на 1 год, краще на 12 год.

Айву вимити щіткою, розрі­зати уздовж на четвертинки, вирізавши серцевину. М’якоть нарізати впоперек скибочка­ми завтовшки 1 см. Обсмажити скибочки на пательні з вершко­вим маслом і 2 ст. ложками цу­кру до рум’яної скоринки з обох боків. Остудити.

Розігріти духовку до 160°С з конвекцією. Знадобиться неви­сока форма (для тартів) діам. 25−28 см. На аркуші пергамен­ту намалювати коло, діам. на 12 см більше за форму. Виклас­ти тісто на цей аркуш пергамен­ту і, присипавши борошном, швидко розкачати на коло по­трібного розміру — краї можуть бути неакуратними і рваними. Покласти аркуш із тістом у мо­розильник на 5−7 хв.

Викласти аркуш із тістом на робочу поверхню, зверху по центру встановити форму дном догори. Одним швидким рухом перевернути усю конструкцію і, злегка притискаючи тісто до форми, зняти пергамент — не­хай краї тіста звисають через краї форми. На тісто по колу ви­класти айву. Посипати цукром, що залишився, і ягодами. За­крити краями тіста.

Випікати в центрі духовки 30- 35 хв. Остудити у формі на ре­шітці 20 хв, потім перекласти на блюдо і подавати або ще осту­дити.

Схожі новини