Передплата 2024 «Добрий господар»

Відновлюємо організм після свят

Відомо: свята призводять до застіль і зайвих кілограмів. Тож згодом багато хто із жахом дивиться на себе у дзеркало. І перша думка, яка з’являється, — необхідно сісти на сувору дієту

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Але якщо це зробити, стверджують фахівці, то в організмі сповільнить­ся метаболізм, зайва вага зни­катиме дуже повільно. Тому не досягнете бажаного результа­ту, а ось шлунок точно зіпсуєте.

Крім того, холодної пори року з дієтами слід бути обе­режним, адже організм відчу­ватиме нестачу поживних ре­човин і вітамінів. Відтак навіть незначне зменшення щоден­ного раціону позначиться на психічному і фізичному само­почутті. Ще ж жирова тканина виробляє гормон лептин, який бере участь у регуляції маси тіла. А різка втрата ваги при­зведе до гормонального дис­балансу.

Природно, після свят бажа­но їсти що-небудь легке, що не містить жиру. Наприклад, ово­чі, мюслі, фрукти, молочні про­дукти. Пийте більше звичайної води або трав’яного чаю. Це виведе шлаки і прискорить об­мін речовин, котрий необхід­ний для спалювання жирів.

Слід вживати білкову їжу. Тоді меншатиме жировий прошарок і додаватиметься м’язова маса. Тому включіть до раціону рибу, індичатину, яйця, курячі грудинки, бобові.

Необхідно повноцінно сні­дати. А за годину до цього ви­пивайте склянку теплої води з лимонним соком (для покра­щення травлення). За мож­ливості рекомендується об­межити споживання солі, яка стимулює апетит і затримує в організмі рідину.

Цукор замінюють медом. Взагалі, доцільно на два тижні відмовитися від солодощів чи хоча б скоротити порції напо­ловину. Водночас виключають із раціону смажені, марино­вані продукти, газовану воду, ковбаси, майонез. Також не варто вживати алкоголь, який зневоднює організм і пригні­чує центральну нервову сис­тему, сповільнюючи при цьому метаболізм. Вчені довели, що спиртне з висококалорійною їжею сприяє мінімальному спа­люванню жиру, який у значних кількостях «відкладається» на проблемних ділянках.

Ліпше готувати їжу на парі або відварювати. Не забувайте про «перші» страви. Вживання овочевого пісного супу значно краще притуплює голод, ніж жирна їжа та борошняні виро­би. Відмовтеся від кави, чорно­го чаю.

Намагайтеся не їсти після шостої години вечора. Якщо при цьому відчуватимете силь­ний голод, то випийте кефір, несолодкий йогурт або наки­дайте в тарілку трішки легкого салатику. Важливо, щоб осно­вна частина їжі припадала на обід. Увечері вибирайте легкі продукти (звісно, скорочуючи порції).

На сніданок можна спожити кашу або сирок, свіжий фрукт, мюслі без цукру і випити зеле­ний чай. В обід підійдуть ово­чевий суп, риба або нежирне м’ясо з овочами (тушкованими чи свіжими) і невеликий десерт — фрукт або кисломолочний продукт.

На вечерю використовуйте більше клітковини — овочеве рагу чи суп, варене яйце, сир.

Також бажано влаштовува­ти розвантажувальні дні. Вони допоможуть витратити зайві жирові запаси, відновити обмін речовин, повернути легкість.

Схожі новини