Передплата 2024 «Добрий господар»

Макрон: «Я шанувальник Депардьє. Ненавиджу полювання на людей»

Після цих слів на захист відомого кіноактора президента Франції назвали «головним промоутером культури зґвалтування»

Емануель Макрон заявив, що Жераром Депардьє Франція має пишатися. Обурені феміністки й правозахисники з президентом Франції не погоджуються. Фото AFP.
Емануель Макрон заявив, що Жераром Депардьє Франція має пишатися. Обурені феміністки й правозахисники з президентом Франції не погоджуються. Фото AFP.

«Ви ніколи не побачите, як я беру участь у полюванні на людей. Ненавиджу такі речі», — заявив президент Франції Емануель Макрон в етері телеканалу France 5. Як пише британська The Guardian, Макрона запитали про можливе позбавлення Жерара Депардьє високої державної нагороди, ордену Почесного легіону. Нещодавно на ТБ показали документальний фільм про цю кінозірку — зі сексистськими коментарями Депардьє на адресу жінок і навіть дівчинки… «Я великий шанувальник Жерара Депардьє, — наголосив Емануель Макрон. — Він неймовірний актор, геній свого мистецтва. Депардьє зробив Францію відомою на весь світ… Франція пишається ним».

Цей коментар Емануеля Макрона щодо Жерара Депардьє спричинив обурення французьких феміністок, представників лівих партій і правозахисних організацій.

Критики нагадали: через звинувачення у зґвалтуванні щодо Депардьє триває офіційне розслідування, поза тим, цій зірці французького кіно закидають сексуальні домагання. Депардьє також відомий своїми численними сексистськими коментарями… Президента Макрона, який став на захист Депардьє, речниця Партії зелених Софі Бюсьєр назвала «головним промоутером культури зґвалтування».

У Північній Кореї домагався перекладачки…

Раніше кілька відомих діячів французького кінематографа й телебачення заявили, що більше ніколи не співпрацюватимуть з Депардьє. Таке рішення вони прийняли після перегляду документальної стрічки Depardieu: The Fall of an Ogre («Депардьє: Падіння людоїда»), який показав у грудні телеканал France 2.

Фільм, нагадав, зокрема, про поїздку Жерара Депардьє до Північної Кореї (2018) — з нагоди 70-річчя комуністичної диктатури. Актор, який їздив до Пхеньяна з телевізійною групою і знав, що його знімають, роздавав у столиці КНДР нецензурні коментарі (адресовані жінкам і про жінок) та домагався перекладачки. А під час відвідин центру кінного спорту Депардьє зробив коментар сексуального характеру на адресу… 12-річної дівчинки, що їздила верхи.

Епізодом стрічки The Fall of an Ogre стало також інтерв'ю з акторкою Шарлотт Арно, яка п’ять років тому звернулася до поліції, звинувативши Жерара Депардьє у сексуальних домаганнях і зґвалтуванні. За словами Арно, це трапилося 2018 року, в паризькому будинку актора. Арно тоді було 22 роки, а Депардьє, приятелю її батька, — 70.

Міністерка культури Ріма Абдул Малак заявила, що оприлюднені у документальному фільмі коментарі Депардьє про жінок і дівчат ганьблять Францію. Урядовиця також повідомила про початок процедури позбавлення кіноактора високої державної нагороди — ордена Почесного легіону.

Слова Макрона назвали «ганебними й огидними»

Утім, президент Макрон у телеінтерв'ю на тему нагороди висловився так: «Ви не позбавляєте когось ордена Почесного легіону просто на підставі розповіді». Мовляв, нагорода, яку Депардьє одержав 1996 року, №не є моральним інструментом"… Розслідування щодо Депардьє повинно тривати, додав Макрон, але, поки його провину не доведено, вважати актора винним не можна. Офіційне розслідування щодо Депардьє за звинуваченнями й зґвалтуванні й сексуальних домаганнях розпочали у грудні 2020 року. Адвокати кіноактора усі звинувачення категорично відкидають.

Але феміністок, лівих політиків і правозахисників президент Макрон не переконав.

«Ні, ми не пишаємося Жераром Депардьє, коли той, дивлячись на 12-річну дівчину, яка їздить верхи, сексуалізує її», — заявив на радіо France Inter експрезидент Франції, соціаліст Франсуа Олланд. Мовляв, Макрон мав би не опікуватися проблемами хтивого актора, а, як і обіцяв, боротися з насильством щодо жінок.

Своєю чергою, президентка Французької фундації для жінок Анн-Сесіль Мейферт назвала коментарі Макрона щодо Депардьє «ганебними, огидними та з іншої епохи». На телеканалі BFM Мейферт наголосила, що своїми скандальними коментарями президент Франції прагнув відвернути увагу від політичної суперечки щодо нового, значно жорсткого імміграційного закону, який днями ухвалив французький парламент…

Жерар Депардьє, якому 27 грудня виповниться 75 років, — один із найвідоміших нині французьких акторів. Зіграв у понад 170 фільмах і здобув широку міжнародну популярність, зокрема, завдяки своїм англомовним ролям. Депардьє також відомий пияцтвом і симпатіями до путінської росії…

У відкритому листі французькому виданню Le Figaro, опублікованому в жовтні, актор заперечив усі звинувачення у сексуальних домаганнях і зґвалтуваннях (написав, зокрема, що усі його зустрічі з Арно відбувалися виключно за обопільною згодою). За словами Депардьє, він став жертвою лінчування з боку «суду в медіях». Зірковий актор також запевнив: «Я ніколи, ніколи не образив жодну жінку».

Схожі новини