Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Німеччині дозволили курити марихуану

Легалізація споживання «рекреаційного канабісу» створює «альтернативу чорному ринку», пояснили в уряді. Опозиція каже, це «абсурд»

Демонстрація прихильників легалізації марихуани перед будівлею Бундестагу в Берліні. Фото newstrack.com
Демонстрація прихильників легалізації марихуани перед будівлею Бундестагу в Берліні. Фото newstrack.com

Німецький Бундестаг під­тримав законопроєкт про легалізацію «рекреаційного канабісу» (тобто споживан­ня марихуани для власного задоволення). Після бурх­ливих дебатів «за» про­голосували представники правлячої коаліції (соціал-демократи, ліберальні віль­ні демократи й «Зелені») та «Ліві». Опозиційні христи­янські демократи й проро­сійська «Альтернатива для Німеччини» були проти.

Легалізація «рекреацій­ного» споживання ма­рихуани була однією з обіцянок уряду федераль­ного канцлера Олафа Шоль­ца. Згідно з новим законом, із 1 квітня 2024 року дорослим жителям ФРН буде дозволено мати вдома до 50 грамів ма­рихуани, а у громадських міс­цях — до 25 грамів. Також нім­цям дозволять вирощувати у своєму будинку чи квартирі до трьох кущів канабісу.

Закон також передбачає, що з 1 липня члени некомер­ційних клубів любителів мари­хуани (cannabis clubs), у кож­ному з яких буде не більше ніж 500 членів, зможуть виро­щувати більше канабісу — але виключно для власного спо­живання. Витрати на cannabis clubs покриватимуть членські внески. Один член такого клу­бу зможе одержати від сво­єї організації не більше ніж 50 грамів марихуани на місяць, а якщо це особи віком до 21 року — не більше ніж 30 грамів.

Публічне споживання мари­хуани буде заборонено побли­зу шкіл, спортивних об'єктів і дитячих майданчиків, а не­повнолітніх, у яких знайдуть «травку», відправлятимуть на спеціальну профілактичну програму.

Легалізація «рекреаційного канабісу» створює «альтерна­тиву чорному ринку», впевне­ний міністр охорони здоров’я Німеччини Карл Ляутербах. Каже, тотальна заборона ма­рихуани не працює, оскільки споживання цього наркотику постійно зростає… «Це істо­ричний момент, — констатува­ла депутатка Бундестагу від Вільної демократичної партії Крістіне Лютке. — Сьогодні го­лосуємо за зміну парадигми в німецькій політиці».

Консервативну опозицію ця зміна, однак, аж ніяк не ті­шить. Речник блоку ХДС/ХСС із питань охорони здоров’я Тіно Зорґе назвав заяви міністра Ляутербаха «абсурдними». А депутат від Християнсько-де­мократичного союзу Штефан Пільзінґер звинуватив урядо­ву коаліцію у прагненні «захис­тити не споживачів, а дилерів». «Алкоголь і сигарети шкідливі, а тепер ми легалізуємо шкідли­ву марихуану, — зауважив Піль­зінґер. — Які наркотики будуть наступними? Кокаїн? LSD?».

За даними опитування YouGov, проведеного в середині лютого, думки німецьких виборців щодо легалізації «ре­креаційного канабісу» розді­лилися. 47% респондентів за­явили, що вони «радше проти» або «повністю проти», а 42% тією чи іншою мірою таку зако­нодавчу ініціативу підтримали.

Схожі новини