Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Німеччині вшанують… путінського пахолка Шрьодера

Осередок соціал-демократів у Ганновері планує урочисто відзначити 60-річчя членства ексканцлера в СДПН

Колишній канцлер Німеччини Ґерхард Шрьодер і його молода дружина Со-йон Шрьодер-Кім. Фото ndr.de
Колишній канцлер Німеччини Ґерхард Шрьодер і його молода дружина Со-йон Шрьодер-Кім. Фото ndr.de

«Іще недавно берлінське керівництво Соціал-демократичної партії Німеччини пропонувало ексканцлеру Ґерхарду Шрьодеру вийти з партії - через його погляди на війну в Україні», — нагадує видання Stern. У цій політсилі пропонували виключити Шрьодера з партії і навіть ініціювали відповідну процедуру… І ось «стався цікавий поворот сюжету», констатує Stern. «Шрьодер не тільки може залишитися членом СДПН, а й буде вшанований цією партією».

За інформацією STERN, «на­прикінці жовтня відділення СДПН у Ганновері хоче організувати для Шрьодера прийом». Мовляв, після тижнів суперечок однопартійці екскан­цлера вирішили, що на честь 60-річчя свого членства в СДПН Шрьодер має одержати те, що й решта партійних ювілярів. Тобто публічне вшанування, диплом, значок і зустріч із керівника­ми СДПН.

Датою проведення такої собі урочис­тої академії на честь путінського пахол­ка її організатори обрали 27 жовтня — день, коли 25 років тому Шрьодер став канцлером. «Уб'ють двох зайців одним пострілом», — зазначає німецький тиж­невик. На захід мають запросити близь­ко 50 осіб, а от преси не буде.

Як нагадує Hannoversche Allgemeine Zeitung (HAZ), 9 травня Шрьодер і його дружина були присутні на прийомі у посольстві РФ у Берліні, влаштовано­му з нагоди чергової річниці «перемо­ги срср над нацизмом». Після цього керівництво СДПН не запросило екс­канцлера на урочистий захід на честь 160-ліття цієї партії, що відбувся у Бер­ліні 23 травня. «Поки Шрьодер настіль­ки близький до агресорів і розпалюва­чів війни, як це було помітно минулого тижня під час його візиту до російського посольства, доти ми не захочемо мати з ним справу», — заявив тоді генеральний секретар СДПН Кевін Кюнерт.

А осередок Християнсько-демокра­тичного союзу Нижньої Саксонії (її сто­лицею є Ганновер) запропонував тоді позбавити Шрьодера Земельної ме­далі Нижньої Саксонії і Великого хрес­та заслуг. Як підкреслив у листі до глави уряду цієї федеральної землі Штефа­на Вайля голова фракції ХДС у парла­менті Нижньої Саксонії Себастіан Лєх­нер, Шрьодер «святкує разом із тими, хто зараз несе відповідальність за не­вимовні страждання й смерть величез­ної кількості людей в Україні».

І що Вайль? Як повідомила HAZ із посиланням на Державну канцеля­рію Нижньої Саксонії, глава земельно­го уряду дуже шкодує через поведін­ку Шрьодера, але… не бачить причин змінювати свою думку щодо його Зе­мельної медалі. Мовляв, проросійська позиція колишнього канцлера аж ніяк не применшує його заслуг перед Ниж­ньою Саксонією…

Герхард Шрьодер обіймав посаду фе­дерального канцлера Німеччини у 1998−2005 роках, а у 1999−2004 роках очолю­вав СДПН. Цього німецького політика неодноразово критикували за тісні осо­бисті стосунки з російським правителем путіним. Шрьодер активно просував у ФРН проєкти «Газпрому», а коли замість нього канцлером стала лідерка ХДС Ан­ґела Меркель, пішов працювати у росій­ські енергетичні компанії. Зокрема, за жирні путінські мільйони лобіював газові «Північні потоки», прокладені з рф до Ні­меччини дном Балтійського моря, в об­хід територій України й Польщі.

Після повномасштабного вторгнен­ня росії в Україну Шрьодер не дистан­ціювався від путіна й не намагався виправ­дати агресивну політику кремля. Через кілька тижнів після початку війни Шрьо­дер відвідав путіна у москві, начеб­то хотів бути посередником. Звичайно, жодних позитивних наслідків та місія Шрьодера не мала…

Схожі новини