Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Мераї Кері знову закинули плагіат

На світову зірку подали до суду — через імовірну крадіжку музики й слів Різдвяного хіта All I Want For Christmas Is You

У п'ятиразової володарки музичної премії "Ґреммі" Мераї Кері вимагають компенсацію у розмірі 20 мільйонів доларів. Фото Reuters.
У п'ятиразової володарки музичної премії "Ґреммі" Мераї Кері вимагають компенсацію у розмірі 20 мільйонів доларів. Фото Reuters.

Знамениту американську попвиконавицю Мераю Кері звинувачують у порушенні авторських прав. Двоє музикантів, Енді Стоун і Трой Паверс, подали на Кері до суду, закинувши їй крадіжку їхньої пісні All I Want For Christmas Is You («Усе, що я хочу на Різдво, — це ти»). Позивачі стверджують, зокрема, що вперше цей твір прозвучав у ефірі за кілька років до прем'єри Різдвяного хіта зірки.

Артисти, що звинувачують п’ятиразову володарку музичної премії «Ґреммі» у плагіаті, вимагають від Мераї Кері грошову компенсацію — у розмірі 20 мільйонів доларів.

Уперше на Мераю Кері подали до суду в цій справі у червні минулого року (в Східному окрузі штату Луїзіана). Американський автор і виконавець пісень у стилі «кантрі» Енді Стоун звинуватив зірку в плагіаті його пісні All I Want For Christmas Is You. Тоді позивач заявив, що Мерая Кері та її продюсери з фірми Sony Music Entertainment «долучилися до кампанії, яка мала на меті порушити авторські права» Стоуна на його твір. Стоун також звинуватив співачку в «безпідставному збагаченні шляхом незаконного привласнення твору та його тривалого використання».

Утім, через кілька місяців Стоун свій позов відкликав. А тепер подав новий — уже разом зі співавтором твору Троєм Паверсом. Як інформує TMZ, артисти звинуватили Кері у копіюванні як мелодії, так і тексту їхньої пісні. Стоун і Паверс підкреслили, що вона з’явилася ще 1989-го, тобто за п’ять років до прем'єри однойменної Різдвяної пісні Мераї Кері, яка швидко стала світовим хітом.

Щороку пісня приносить Кері 2,5 мільйона доларів

Як повідомляв The Economist, хіт All I Want For Christmas Is You, який уже вважають класичним, щороку приносить Мераї Кері 2,5 мільйона доларів. До того ж її альбом 1994 року Merry Christmas, одним із головних хітів якого є All I Want For Christmas Is You, визнаний найбільш успішним на ринку американським Різдвяним альбомом: у світі вже продано понад 16 мільйонів копій.

У квітні цього року Бібліотека Конгресу внесла твір All I Want For Christmas Is You до списку пісень, які потраплять до Національного реєстру записів США. Щороку до цього реєстру вносять 25 записів, що мають «культурне, історичне чи естетичне значення й відображають життя у Сполучених Штатах».

Схожі новини