Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Спроба фальсифікації виборів: адвокатка Трампа визнала себе винною

За втручання у виборчий процес у штаті Джорджія Сідні Павел покарали умовним терміном і штрафом

Юристка Трампа Сідні Павел була залучена до несанкціонованого зламу даних в одному з виборчих округів Джорджії. Фото The Washington Post
Юристка Трампа Сідні Павел була залучена до несанкціонованого зламу даних в одному з виборчих округів Джорджії. Фото The Washington Post

Як повідомляє Reuters, адвокатка експрезидента США Дональда Трампа, колишня федеральна прокурорка Сідні Павел, зізналася у незаконному втручанні у виборчий процес у штаті Джорджія. Загалом Павел, інформує АР, «визнала себе винною у скоєнні шести злочинів, які стосувалися змови з метою навмисного втручання у виборчі процедури».

Ідеться про президентські вибори 2020 року, на яких демократ Джозеф Байден переміг республіканця Дональда Трампа, і після яких Трамп уперто намагався поставити під сумнів свою очевидну поразку. Зокрема, команда експрезидента незаконно втручалася у виборчий процес у важливому для загального результату південному штаті Джорджія, де голоси розподілилися майже порівну.

Прокурори вважають, що Сідні Павел була залучена до несанкціонованого зламу даних щодо підрахунку голосів в одному з провінційних округів Джорджії. «У рамках судової угоди Павел шість років перебуватиме на випробувальному терміні, заплатить 6 тисяч доларів штрафу й напише лист-вибачення, адресований штату Джорджія і його жителям», — повідомила агенція АР.

Вислови Трампа «загрожують функціонуванню системи правосуддя»

А на початку цього тижня федеральна суддя Таня Чаткен, яка головує на судовому процесі у Вашингтоні (там розглядають справу про незаконні спроби Дональда Трампа залишитися президентом США після програних виборів), заборонила Трампові робити дотичні до цієї справи заяви з нападками на свідків, слідчих і працівників суду.

Щоправда, при цьому Чаткен не погодилася з проханням прокуратури також накласти заборону на висловлювання Трампа щодо Вашингтона і його жителів. Дональд Трамп неодноразово заявляв, що шансів на справедливий для нього суд у Вашингтоні немає: мовляв, більшість жителів столиці підтримують Демократичну партію, а висунуті проти нього звинувачення є помстою демократа Джо Байдена…

Протягом останніх тижнів Трамп зробив чимало заяв, які містили нападки на суддю Чаткен, спеціального прокурора Джека Сміта (Трамп назвав його «божевільним») і свідків, зокрема, на ексголову Об'єднаного комітету начальників штабів генерала Марка Міллі. За словами Трампа, Міллі заслуговує на «страту за державну зраду».

Адвокат Трампа Джона Лауро заявив у суді, що судова заборона на деякі висловлювання експрезидента обмежить свободу його виборчої кампанії. Суддя Чаткен відповіла, що «кандидування Трампа не є карт-бланшем, що дозволяє очорнювати чиновників, які просто виконують свою роботу».

«Ідеться не про те, подобається мені мова, яку використовує пан Трамп, чи не подобається, — заявила суддя Чаткен. — Ідеться про мову, що становить загрозу для функціонування системи правосуддя». При цьому Чаткена попередила: ігнорування Трампом судової заборони призведе до відповідних наслідків для експрезидента. Теоретично, одним із таких наслідків може бути тимчасовий арешт. Але до цього, мабуть, все ж не дійде…

Схожі новини