Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«російська ментальність не передбачає опції «думати»…

Особливості псевдовиборів президента росії аналізує знаний український дипломат Володимир Огризко

На псевдовибори на окупованих територіях рашисти під дулами автоматів приганяли і українських патріотів. Голосували вони ось так, за покликом серця... Фото із Фейсбук-сторінки Андрія Магери
На псевдовибори на окупованих територіях рашисти під дулами автоматів приганяли і українських патріотів. Голосували вони ось так, за покликом серця... Фото із Фейсбук-сторінки Андрія Магери

У четвер, 21 березня, у росії мають офіційно оголосити ім'я нового президента, який правитиме імперією до 2030-го. Ним після триденних виборів прогнозовано став путін. Від 2000 року обійматиме цю посаду вшосте, хоча був фактичним керівником країни навіть тоді, коли вимушено пересідав у крісло прем'єр-міністра.

Цього разу російський центрвиборчком видав на-гора безпрецедентно ви­сокий рівень підтримки старого-нового глави держави — 87,27%. На цих зрежисируваних псевдо­виборах не було міжнародних спостерігачів, але місцевий рух підтримки прав виборців «Го­лос» заявив про серйозні пору­шення під час голосування та підрахунку голосів. Йдеться про «намальовану» високу явку, ма­сове застосування адмінресур­су, виборчі «каруселі» та вкиди бюлетенів.

Найбільш кричущим пору­шенням під час цього «волеви­явлення» стало примусове за­лучення громадян України, які живуть на окупованих територі­ях. Цивілізований світ вибори у росії назвав недемократични­ми, фейковими, нелегітимними. Лише кілька країн, якими прав­лять диктатори, прислали путіну свої вітання. Цей фарс підтри­мали очільники Китаю, Венесу­ели, КНДР, Білорусі, Ірану, Ніка­рагуа, Узбекистану.

Чергове ви­борче шоу у країні-агресо­рі для «Високо­го Замку» аналі­зує Володимир Огризко, міністр закордонних справ України у 2007−2009 роках, а нині - керівник Цен­тру вивчення росії.

— Пане Володимире, у за­яві від імені головного ди­пломата Євросоюзу Жозепа Борреля сказано, що резуль­тати так званих виборів у ро­сії є нікчемними і не можуть мати жодної юридичної сили. А чи визнає Захід переможця цих недемократичних, фей­кових виборів? Чи спілкува­тимуться лідери демокра­тичних країн з новим-старим президентом росії, легітим­ність якого поставлено під сумнів?

— Ось це — найголовніше! Ви задали питання, на яке поки що немає відповіді. Хіба що… МЗС Німеччини вже заявило, що не буде перед прізвищем путін ставити якогось титулу. Мож­ливо, це ознака того рішення, яке ще попереду. Якщо вибори є нечесними, непрозорими, не­легітимними, то не може бути легітимним і переможець цих псевдовиборів! І це було б ло­гічно. Чи так відбудеться? Пер­ша німецька ластівка може ста­ти певним натяком на те, що над цим в Європі думають. І, можли­во, щось придумають.

— Яких несловесних контр­заходів за ігнорування прин­ципів демократії - на кшталт «ми стурбовані» — може вжи­ти цивілізований світ щодо російського режиму?

— Найдієвішим заходом, який можна собі тільки уявити, було б надання Україні максимальної допомоги у сфері оборони і без­пеки. При тому — негайної. При тому — постачання тих засобів ураження, які могли би змінити хід бойових дій на фронті. Оце буде найкращий спосіб поклас­ти край цьому недемократич­ному, авторитарному, фашист­ському режиму.

— Чи можуть матеріали про російські псевдовибори стати юридичними доказа­ми протиправних дій на про­цесі у Міжнародному суді, де Україна позивається до росії?

— Це був би лише дотичний, опосередкований, так би мови­ти, елемент тиску на росію. Го­ловне на цьому процесі інше — сама російська агресія. Але як доказ того, що світ має справу з тоталітарним режимом, ці фак­ти українська сторона викорис­товуватиме. Не забуваймо, що ОБСЄ, її орган — Бюро демокра­тичних інститутів та прав люди­ни, не прислав своїх спостеріга­чів на вибори у росію. Так само, як зробили це цивілізовані краї­ни. У такий спосіб вони не хоті­ли легітимізувати путінський ре­жим і визнавати, що підготовка до виборів і сам їх процес про­йшли законно.

— Для чого путін влаштував «народне волевиявлення» на окупованих територіях України, знаючи, що світ його ре­зультатів все одно не сприй­ме?

— Бо для путіна міжнародне право нічого не означає. Дикта­тор вважає окуповані українські землі російською територією. Виходячи із цієї його бруталь­ної імперської логіки, він діяв законно. І згідно із цією логікою путін повинен був провести ці вибори.

росія і міжнародне право — поняття, які не перетинаються. Тому нічого дивного у тому, що кремль провів ці вибори, немає. Але весь світ не визнає і не ви­знаватиме таких речей.

Таке російське свавілля три­ватиме доти, доки українська армія не викине російських оку­пантів з нашої землі.

— Наскільки цифри, що їх показали на дільницях оку­пованих територій, відпові­дають дійсності? Голосува­ти йшли колаборанти, щирі симпатики путіна, «жду­ни», які чекали приходу його військ? Чи ці цифри значною мірою було «намальовано»?

— На окупованих територі­ях «малювання» захмарних ви­борчих показників для путіна було найбільш продуктивним. Бо москві треба було показати, що «нові» землі «вистрибують зі штанів від щастя», що їх при­єднали до росії. Тому там і були фантастичні 92−95% «за» путі­на. Це, власне, те саме, що було у 2014 році на псевдореферен­думі у Криму. А 87% підтримки на інших територіях? Тут я виді­ляю щонайменше два моменти. Перший — справді величезна, переважна більшість московит­ського населення виступає за путіна. Від цієї правди нема куди дітися. Кілька відсотків туди-сю­ди значення не мають. Але для того, щоб путін вважав себе ле­гітимним, єдиним, неповтор­ним і т. д., і т. п. — і «намалюва­ли» 87,27%.

— Високий показник путіна показує, що зашорені росій­ські виборці згідні з його по­літикою. У тому числі підтри­мують розпочату ним війну проти України. Коли росій­ське суспільство почне дума­ти і діяти тверезо?

— Ніколи! Тому що російська ментальність не передбачає такої опції. Вона передбачає опцію «боятися», бути застра­ханим і чекати, що тобі скажуть згори. Тому розраховувати на якісь прогресивні рухи знизу — значить, не розуміти російської рабської натури.

А тим часом…

Сенатор-республіканець США Ліндсі Ґрем, який побував із візитом в Україні, вважає, що путін сфальшував вибори прези­дента рф і тепер є нелегітимним, повідомила «Європейська прав­да». «87% підтримки у господа­ря кремля — це настільки вража­юче, що цьому немає довіри», — заявив американський сена­тор. Відтак Ґрем проситиме ад­міністрацію президента Джо Байдена визнати росію держа­вою-спонсором тероризму. За словами американського сена­тора, «запровадження статусу держави-спонсора тероризму за американським законодавством зробить значущими вторинні санкції проти компаній з Китаю, Індії, котрі допомагають рф».

Схожі новини