Передплата 2024 «Добрий господар»

«Виконавчого імунітету» Трамп не має. Піде під суд?

У апеляційній інстанції адвокати експрезидента США програли. Тепер звернуться до Верховного суду

Схоже, рішення Федерального апеляційного суду Дональд Трамп сприйняв як реальну загрозу... Фото AP.
Схоже, рішення Федерального апеляційного суду Дональд Трамп сприйняв як реальну загрозу... Фото AP.

Федеральний апеляційний суд у Вашингтоні вирішив, що колишній президент США Дональд Трамп більше не захищений «виконавчим імунітетом». А відтак Трампа можна притягнути до відповідальності за спробу скасувати результати президентських виборів-2020 і залишитися при владі.

«У цій кримінальній справі колишній президент Трамп став громадянином Трампом, на якого поширюється увесь захист, що слугує будь-якому іншому підсудному, — йдеться у постанові Федерального апеляційного суду. — Але будь-який виконавчий імунітет, який міг захищати Трампа, коли він був президентом, більше не захищає його від цих звинувачень».

Троє суддів, які мали винести рішення у цій справі, зробили це одноголосно. Отже, апеляційний суд, до якого звернулися адвокати Дональда Трампа, підтвердив рішення суду нижчої інстанції. Той раніше також відхилив аргументи правників експрезидента, які стверджують, що його не можна було притягнути до відповідальності за дії, які Трамп учиняв, аби, попри поразку на президентських виборах, залишитися у Білому домі. Мовляв, Трамп робив це як президент, тож має відповідний імунітет…

Нагадаю, після президентських виборів 2020 року тодішній господар Білого дому, кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп, поширював брехню про те, що його суперник, кандидат від Демократичної партії Джо Байден, переміг завдяки фальсифікаціям.

Трамп заявляв це, зокрема, звертаючись до натовпу своїх агресивних прихильників, які зібралися у Вашингтоні. 6 січня 2021 року ті симпатики Трампа увірвалися до будівлі Капітолія, — аби завадити конгресменам затвердити результати президентських виборів, на яких чесно переміг Байден.

Схоже, Трамп страшенно розлютився…

У зв’язку з діями Дональда Трампа, метою яких було скасування результатів президентських виборів-2020 і збереження влади, спеціальний прокурор Джек Сміт висунув проти експрезидента чотири кримінальні звинувачення, зокрема, через змову з метою обману Сполучених Штатів. Слухання справи спочатку запланували на початок березня, але потім відклали — до остаточного з’ясування питання щодо імунітету Трампа.

«Якщо президент не матиме імунітету, то будь-якому президенту, який ітиме з посади, опозиційна партія негайно висуватиме звинувачення, — прокоментував Дональд Трамп рішення Федерального апеляційного суду. — Без повного імунітету президент США не зміг би нормально функціонувати».

Цей свій пост Трамп розмістив у власній соціальній мережі, використавши тільки прописні літери. Трамп зазвичай робить так, коли дуже розлючений (наприклад, постив у такий спосіб образи на адресу знаменитої попспівачки Бейонсе, яка жорстко критикує Трампа). Схоже, рішення Федерального апеляційного суду Трамп сприйняв як реальну загрозу…

Що далі? Як інформує видання Politico, хоча адвокати Трампа рішення апеляційної інстанції не коментують, вони, очевидно, звернуться тепер до Верховного суду США — аби той виніс остаточний вирок щодо «виконавчого імунітету» експрезидента.

Схожі новини