Передплата 2024 «Добрий господар»

У Франції забагато вина. Тому його… знищують

І скорочують площі виноградників. Зокрема, у регіоні Бордо — на 9 тисяч гектарів

Найбільший у Франції виноробний регіон Ланґедок, відомий «повнотілими» червоними винами, потерпає через падіння попиту. Фото yourpersonalfrance.com
Найбільший у Франції виноробний регіон Ланґедок, відомий «повнотілими» червоними винами, потерпає через падіння попиту. Фото yourpersonalfrance.com

Уряд Франції планує витратити 200 мільйонів євро на знищення надлишків вина — щоб підтримати виробників напою і підняти ціни, інформує AFP.

За даними Асоціації фермерів Бордо, падін­ня попиту на вино (спри­чинене, зокрема, ковід­ною пандемією) призвело до перевиробництва, зни­ження цін і серйозних фі­нансових труднощів для третини виноробів цього регіону.

Кілька великих винороб­них регіонів Франції, осо­бливо Бордо, потерпають через певні зміни спожив­чих звичок у країні (піс­ля пандемії французи не так часто, як раніше, відвідують ресторації, а відтак п’ють менше вина) й зрос­тання коштів виробництва.

Найбільший у Франції виноробний регіон Ланґе­док (південь країни), відо­мий насамперед своїми «повнотілими» червоними винами, також потерпає через падіння попиту. «Ви­робляємо забагато вина, а ціна, за якою його продає­мо, нижча за собівартість. Тож ми втрачаємо гроші», — розповів представник Асоціації виробників вина Ланґедоку Жан-Філіп Ґра­ньє.

Як пояснив журналіс­там міністр сільського гос­подарства Франції Марк Фесно, «алкоголь зі зни­щеного вина може бути проданий компаніям, які використають його у не­харчових продуктах, на­приклад, у засобах для де­зінфекції рук, засобах для чищення або ж у парфу­мерних виробах».

Із зайвим вином боро­тимуться також шляхом скорочення площ фран­цузьких виноградників. Як повідомило нещодав­но аграрне відомство, на ліквідацію 9 тисяч гекта­рів виноградників у регіоні Бордо держава надасть 57 мільйонів євро. Виноробів агітуватимуть переходи­ти на вирощування інших культур, як-от оливок…

Схожі новини