Передплата 2024 «Добра кухня»

Канцлера Шольца покарали за нерішучість

На виборах у німецькій землі Шлєзвіґ-Гольштайн його партія, СДПН, без варіантів програла опозиційному ХДС

Вибори до парламенту федеральної землі Шлєзвіґ-Гольштайн у ФРН розглядали як своєрідний тест для політичної сили канцлера Олафа Шольца, Соціал-демократичної партії Німеччини. Мовляв, виборці дадуть оцінку реакції бундес-уряду на війну в Україні…

Схоже, чимало німців вважають цю реакцію повільною і боягузливою, тому що СДПН цей тест провалила. Вибори до ляндтагу Шлєзвіґ-Гольштайну впевнено виграла головна опозиційна сила, Християнсько-демократичний союз. І тепер ХДС хоче закріпити свій успіх на виборах у землі Північний Рейн-Вестфалія, які відбудуться 15 травня.

На земельних виборах у Шлєзвіґ-Гольштайні ХДС набрав 43,4 % голосів виборців, аж на 11,4 % більше, ніж на виборах 2017 року. Це найкращий для ХДС результат у цій північній землі, починаючи з 1983-го. За СДПН, яка п'ять років тому була на виборах у Шлєзвіґ-Гольштайні другою (27 %), цього разу проголосували тільки 16 % виборців. Крім консерваторів, соціал-демократів на виборах до ляндтаґу обійшли також “Зелені”, які одержали 18,3 % голосів (у порівнянні з 2017-м, плюс понад 5 %). Ліберальна Вільна демократична партія (ВДП) набрала 5,1 % (мінус понад 6 %). А дві проросійські політичні сили, “Альтернатива для Німеччини” й “Ліві”, п'ятивідсотковий виборчий бар'єр у Шлєзвіґ-Гольштайні не подолали.

За підсумками виборів, християнський демократ Даніель Ґюнтер залишиться прем'єр-міністром Шлєзвіґ-Гольштайну. Консерватори, які урядували в цій землі разом із “Зеленими” й ВДП, одержали 34 з 69 депутатських мандатів, тож зараз можуть створити коаліцію у земельному парламенті лише з однією політичною силою. Найімовірніше, це будуть “Зелені”.

Шлєзвіґ-Гольштайн, що межує з Данією, є однією з найменших федеральних земель Німеччини (право голосувати мали лише 2,3 мільйона громадян). Тим не менше, значення тих земельних виборів було великим.

Голосування у Шлєзвіґ-Гольштайні стало своєрідним тестом для СДПН Олафа Шольца, який обіймає посаду федерального канцлера вже п'ять місяців. За цей час рейтинг соціал-демократів, які перемогли на виборах до Бундестаґу, суттєво впав, а рейтинг опозиційних християнських демократів, які у вересні минулого року зазнали дошкульної поразки, навпаки, помітно зріс. За даними соціологів, блок ХДС-ХСС зараз уже трохи випереджає СДПН, але консерваторам було дуже важливо довести цю рейтингову перевагу “у полі”. Адже “чорні” не вигравали жодних виборів, земельних чи федеральних, уже близько року.

Зараз СДПН і ХДС готуються до чергової політичної битви. У неділю, 15 травня, відбудуться вибори до парламенту найбільш населеної землі ФРН, Північного Рейну - Вестфалії. П'ять років тому на виборах у цій землі впевнено переміг ХДС, а нині, за даними соцопитувань, СДПН і ХДС мають там приблизно рівні шанси на перемогу.

Якби “червоні” взяли гору у Північному Рейні - Вестфалії, то це би покращило позиції Олафа Шольца на федеральному рівні. Така підтримка Шольцові вкрай потрібна, адже канцлер зараз перебуває під вогнем жорсткої критики, насамперед через свою боягузливу, за оцінками німецьких ЗМІ, реакцію на російську агресію проти України. Як наслідок, за даними соцопитування, проведеного у квітні на замовлення видання Der Spiegel, близько 65% німців не вважають Олафа Шольца сильним лідером.

Результати виборів у Шлєзвіґ-Гольштайні показали, що позиція лідера ХДС Фрідріха Мерца, який активно виступив за надання Україні важкого озброєння й нещодавно здійснив візит до Києва, “зайшла” німцям краще, ніж “відмазки” канцлера Олафа Шольца... Канцлер довго “роздуплявся” щодо надання Києву важкого озброєння. А потім, замість поїхати до української столиці, став на захист свого однопартійця, президента ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра. Мовляв, відмова України прийняти Штайнмаєра (президенти Зеленський і Штайнмаєр уже поспілкувалися телефоном, конфлікт вичерпано) була “образою” Німеччини…

Читайте також: Євреїв глава МЗС рф назвав.... антисемітами

Схожі новини