Передплата 2024 ВЗ

«Перші поверхи на проспекті Шевченка — 4−6 тисяч доларів за метр квадратний»

Батько голови Львівської ОВА придбав приміщення в центрі Львова на онлайн-торгах за 1600 доларів за метр квадратний

Фото зі сайту lia.Lvivcenter.org
Фото зі сайту lia.Lvivcenter.org

Фонд держмайна України відзвітував про черговий онлайн-аукціон з приватизації будинку в центрі Львова. Будівля площею майже 1400 метрів квадратних на проспекті Шевченка, 9, (перебувала на балансі Інституту модернізації змісту освіти) продана на аукціоні за 85 мільйонів гривень, вартість квадратного метра обійшовся новому щасливому власнику у 1600 доларів.

Стартова ціна триповерхової будівлі на пр. Шевченка, 9, була смішною — 11,77 млн грн. (8,5 тисяч гривень, або 225 доларів за квадратний метр)… Переможець аукціону — ТОВ «АйКю Холдинг». Будівлю придбано за 85 мільйонів гривень. А разом з ПДВ це загалом 102 млн грн.

Хто став щасливим господарем приміщення в пам’ятці архітектури в центрі Львова?

За офіційною інформацією YouControl, власником фірми, яка виграла цей привабливий лот на онлайн-аукціоні, — Зіновій Козицький, батько голови Львівської ОВА Максима Козицького. В цій будівлі працюють на правах оренди кілька фірм, пов’язаних з родинним бізнесом Козицьких. З 2018 року фірми родини Козицьких орендують приміщення в будинку на проспекті Шевченка, 9.

Нагадаємо, Зіновій Козицький — у списку найбагатших бізнесменів Львівщини, має у власності підприємства з видобутку нафти та газу, а також фірми, які спеціалізуються на відновлювальній енергетиці (сонячні та вітрові електростанції).

«За право власності боролися дев‘ять учасників, а фінальна вартість триповерхової будівлі зросла у 7,2 раза, — відзвітував голова Фонду держмайна України Віталій Коваль. — Переможцем торгів став колишній орендар, який використовував приміщення як офісне з 2018 року. За роки користування держмайном, орендар зробив покращення на понад 11 мільйонів гривень. Хтось каже, що війна — не час для приватизації, що „державне майно розпродають за копійки“. Але такі результати доводять, що під час аукціонів його учасники самі регулюють ринкову вартість об'єкта, змагаючись за право власності. Державне майно сьогодні - це внутрішній резерв для наповнення бюджету воюючої країни. Цих коштів потребують наші Сили Оборони».

З початку нового року на онлайн-торгах продано три великі об'єкти нерухомості у Львові. Зокрема, будівлю «Укрексімбанку» — 412 млн грн., майновий комплекс державного підприємства «Львівський державний інститут з проєктування нафтопереробних і нафтохімічних підприємств» — 200 млн грн. Як повідомляє Lviv. media, з урахуванням ціни за квадратний метр, найдорожче Фонду держмайна вдалося продати саме будівлю на проспекті Шевченка, 9. Ставку не зміг перевищити жоден з інших дев’яти учасників аукціону, які змагалися за триповерховий будинок на проспекті Шевченка, 9.

«Людині пощастило придбати за дешево таке хороше приміщення»

Рієлтор, експерт з житлової та комерційної нерухомості Олександр Мількович у коментарі для «ВЗ» зазначив, що лот на проспекті Шевченка продали за очевидно заниженою ціною. 1600 доларів за метр квадратний — зовсім не ринкова ціна. І аргументував чому.

«Перші поверхи будівель на проспекті Шевченка — дуже дорогі, оскільки ці площі використовують зазвичай під бізнес, на проспекті велика кількість перехожих, — каже рієлтор. — Це елітні ресторани, дорогі бутіки брендового одягу, магазини з дорогими годинниками та прикрасами. Перші поверхи там коштують від 4 до 6 тисяч доларів за метр квадратний. Всі решту приміщень, які вище першого поверху, трохи дешевші. Там можна облаштувати якийсь готель, і не треба викуповувати багато квартир. Плюс є ще якась прибудинкова територія. Був аукціон, не знаю, хто брав участь. Людині пощастило придбати за дешево таке хороше приміщення. Якби я купив за таку ціну, був би дуже щасливим».

У ХІХ столітті тут була гімназія імені королеви Ядвіґи

Батько голови Львівської ОВА придбав на торгах не лише комерційно привабливий об'єкт. Це також визначна пам’ятка архітектури місцевого значення. Будинок на проспекті Шевченка, 9, споруджений у 1849 році в стилі класицизму. Цінність будівлі в тому, що вона зведена на території колишнього Галицького передмістя. Першими власниками історичної будівлі були Станіслав Кєльбінський та Ґреґор Барон.

Сучасного вигляду будівля набула після перебудови 1888 року у стилі історизму (неоренесансу) за проєктом архітектора Кшижановського. В оздобленні фасадів — ренесансні елементи. У центрі північного фасаду акцентовано ліпний картуш з гербом міста. У ХІХ столітті тут діяла гімназія імені королеви Ядвіґи.

Гімназія працювала до 1934 року, потім архітектор Роман Леваковський розробив проєкт перепланування з пристосуванням приміщень гімназії під офіси. У будинку колишньої гімназії було розміщено Львівський інститут банківської справи.

Схожі новини