Передплата 2024 ВЗ

Податок на нерухомість для львів'ян зменшився

Досі становив 1,5% мінімальної зарплати, а тепер — 1%

Фото pexels
Фото pexels

Податок на нерухомість за 2023 рік (львів'яни сплачуватимуть його цьогоріч) буде нижчим, ніж у попередні роки. Річ у тім, що Львівська міська рада зменшила ставку податку за минулий рік.

Як розповів «ВЗ» начальник управління оподаткування фі­зичних осіб ГУ ДПС у Львівській області Володимир Коваль, сума по­датку прив’язується до мінімальної зарп­лати, встановленої на 1 січня року, за який нараховується податок (у цьому ви­падку — за 2023-ій). І ця сума податку ста­новить 1% розміру мінімальної зарплати за квадратний метр. Досі максимальна ставка податку у Львівській громаді ста­новила 1,5% мінімальної зарплати на 1 січня податкового року.

За станом на 1 січня 2024 року міні­мальна зарплата становила 6700 грн. Значить, максимальна ставка за кожен «зайвий» квадратний метр не може пе­ревищувати 67 гривень. Саме таку ставку для об'єктів житлової та нежитлової неру­хомості встановила ЛМР для міста Льво­ва, сіл Брюховичі, Малехів та Дубляни.

Нагадаємо, платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є власники квартир площею по­над 60 кв. метрів і приватних будинків площею понад 120 кв. метрів. Тобто якщо маєте нерухомість більшої площі, треба буде заплатити за «понаднормові» ква­дратні метри.

Податкова вже розпочала надсилати повідомлення-рішення (ППР) щодо по­датку на нерухоме майно фізичних осіб. За станом на 21 березня 2024 року в ав­томатичному режимі сформовано 239 тисяч ППР на суму 518 мільйонів 600 ти­сяч грн, що становить 102% до кількості сформованих ППР 2023 року.

Фізичні особи повинні сплатити пода­ток на нерухоме майно, відмінне від зе­мельної ділянки, протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рі­шення. Зазвичай ППР надсилається на поштову адресу платника. Якщо маєте нерухомість, а податкового повідомлен­ня-рішення не отримали, — причиною може бути неправильна податкова адре­са, на яку вам надіслано рішення. У тако­му випадку вам треба звернутися до ва­шого податкового органу і уточнити свою адресу та дані щодо проведених нараху­вань податку на нерухоме майно. Відпо­відає за достовірність податкової адреси платник податків.

Якщо зволікатимете зі сплатою подат­ку на нерухомість, вам загрожує штраф. Затримка на 30 календарних днів потяг­не за собою штраф — 5% від суми бор­гу, а понад 30 календарних днів — 10% від суми боргу.

Схожі новини