Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Львів‘янка заплатила за проїзд в маршрутці банківською карткою і отримала штраф… Чим завершилася історія?

«Гаряча лінія» Львова «закипає» від скарг пасажирів на роботу так званого е-квитка

Не всі валідатори у маршрутках досі працюють. Мабуть, водії таки вимикають…
Не всі валідатори у маршрутках досі працюють. Мабуть, водії таки вимикають…

З початку введення у Львові електронної оплати проїзду в громадському транспорті (з 11 грудня), львів‘яни мають чималі клопоти з оплатою. З Леокарт, яка коштує не 60, а 71 гривню при купівлі, масово зникають кошти… Хоча пасажири не їздили стільки. З оплатою банківськими картками теж чималі проблеми. Валідатори в деяких автобусах не зчитують карточки… На екрані пише, що картка не дійсна чи заблокована.

В неприємній ситуації опинилася днями львів‘янка Ольга Ярош. Жінка заплатила за проїзд в автобусі 47-А банківською карточкою, на валідаторі засвітилася зелена галочка, яка означає, що проїзд схвалено. Але контролери перевірили карточку і виявили, що пасажирка їде «зайцем», оштрафували на 300 гривень. Жінка заплатила і 15 гривень за проїзд, і 300 гривень штрафу.

«При перевірці контролери мені заявили, що платіж карткою не зареєстровано, і я повинна заплатити штраф, — зазначила постраждала пасажирка Ольга. — Нічого довести не вдалося, оскільки списання, як пояснили, буде видно тільки за добу. Мені довелося заплатити штраф. Прошу повернути кошти за штраф, бо вночі після поїздки прийшло підтвердження, що проїзд було оплачено».

Нагадаємо, відповідальним за е-оплату в транспорті є підрозділ мерії - ЛКП «Львівавтодор». В цій структурі офіційно вирішили не коментувати прикрий інцидент з пасажиркою, яка заплатила за проїзд та 300 гривень штрафу. Та журналістка «ВЗ» наполягла на тому, аби роз’яснити ситуацію, щоб застерегти інших пасажирів від подібних випадків в поїздках по Львову.

Директор ЛКП «Львівавтодор» Микола Власюк сказав, що їх компанія з’ясувала усі обставини щодо штрафу пасажирки. Винен водій автобуса, який на кінцевій зупинці у Рясне-2 не перемкнув систему «кола поїздки». Тому деякі завалідовані поїздки пасажирів система не зчитала через недбалість водія. Микола Власюк запевняє, водій ще був без досвіду, бо працював в АТП лише третій день… З ним проведуть роз’яснювальну бесіду.

У «Львівавтодорі» вибачилися за неправомірний штраф. Запевнили, що постраждалій пасажирці повернуть суму штрафу, а як компенсацію приготують приємний сюрприз. Який саме — Микола Власюк не розкрив інтригу.

Як бути пасажирам, які оплачують банківською карткою, але валідатор її не зчитує? Микола Власюк каже, валідатори можуть не «читати» картку, але підтверджувати поїздку Леокарт. Якщо не вдалося оплатити карткою, каже Власюк, йди до водія по паперовий квиток та витягай з гаманця 20 грн. Інший варіант — оплачуй Леокарт, де поїздка коштує найдешевше — 13 грн. Пояснив, якщо не можна оплатити банківською карткою, пасажири в жодному випадку не мають їхати задурно. Хоча раніше у Ратуші заявляли: якщо не працює валідатор — пасажир може не платити, а автобус повинен прямувати до кінцевої, щоби з‘їхати з маршруту.

Депутат Львівської міськради, який очолює транспортну комісію Ігор Зінкевич повідомив «ВЗ», ймовірно, е-квиток у Львові будуть скасовувати через суд. Якщо буде більше скарг — шанси на судову справу досить високі.

«Є багато звернень, що з Леокарт списують зайві гроші, — каже мій співрозмовник. — Розбираємося з кожною ситуацією. «Львівавтодор», як оператор по кожній карточці працює. Є і такі, які кажуть «Я там не був», а це не правдива інформація. Найбільша проблема — що наклалося із збоєм «Київстару».

Ігор Зінкевич радить постраждалим, в яких списали не ту суму, зв’язуватися з «Львівавтодором», щоб перевірити стан рахунку на карточці. Якщо пасажир оплачує карточкою і бачив на екрані зелену галочку, то валідація відбулася. Якщо ж контролери кажуть платити штраф, тоді варто подавати до суду. Також вимагати відшкодування від інспекторів служби контролю, які змусили пасажира платити штраф.

Схожі новини