Передплата 2024 «Добрий господар»

Безготівкова оплата проїзду у всьому громадському транспорті: як це працює

У Львові з 11 грудня на всіх міських маршрутах запрацювала безготівкова оплата проїзду

Відтепер в автобусах, трамваях та тролейбусах діють єдині тарифи, а пасажири мають можливість розрахуватися транспортною карткою ЛеоКарт, банківською картою чи пристроєм з NFC. Також залишається можливість оплати готівкою у водія, однак цей спосіб оплати є найдорожчим. Пільговики, за винятком учасників бойових дій, та учні можуть здійснювати безоплатні поїздки на підставі відповідних ЛеоКарт. Студенти можуть їздити у всіх видах транспорту за пів ціни, якщо вони мають студентські ЛеоКарт. Також на всіх маршрутах розпочав працювати контроль.

Як тепер оплачувати за про­їзд у міських автобусах, трам­ваях та тролейбусах, який спосіб оплати є найвигіднішим для пасажира та чому пільговикам необ­хідно мати персоналізовану картку і валідувати свій проїзд — пояснюють в департаменті міської мобільнос­ті та вуличної інфраструктури мерії.

Як тепер оплачувати за проїзд у громадському транспорті Львова?

З 11 грудня оплачувати проїзд у міських автобусах, трамваях та тро­лейбусах можна банківською картою чи пристроєм з NFC та транспорт­ною карткою ЛеоКарт. Також зали­шається можливість оплати готів­кою у водія, однак цей спосіб оплати є найдорожчим. Адже в пріоритеті - відмова від готівки на користь безго­тівкової оплати.

Яка вартість поїздки?

Вартість однієї поїздки в усіх ви­дах транспорту залежить від спо­собу оплати та становить: 13 грн — при оплаті транспортною карткою ЛеоКарт, 15 грн — при оплаті бан­ківською картою чи пристроєм з NFC; 20 грн — при оплаті готівкою у водія; 6,5 грн — для студентів при оплаті студентською транспортною карткою ЛеоКарт. Тобто найдешев­шою є поїздка з транспортною карт­кою ЛеоКарт, а найдорожчою — при оплаті готівкою.

Штраф за неоплачений/незава­лідований проїзд — 300 грн.

Де придбати та як поповнити баланс загальної картки ЛеоКарт?

Аби їздити у громадському тран­спорті за найнижчим тарифом, слід придбати загальну транспортну картку ЛеоКарт (червоного кольо­ру). Вартість картки-носія квитка становить 60 грн. Наразі придбати та відразу поповнити баланс картки можна у 76 локаціях — 40 кіосках «Ін­терпрес» та 36 терміналах EasyPay.

Важливо, що на загальній карт­ці ЛеоКарт завжди має бути баланс для резервної поїздки. Тому при купівлі картки необхідно оплатити 60 грн та внести депозит у розмі­рі 10 гривень. Цих 10 гривень за­лишається на балансі картки, що дає можливість пасажиру, навіть при нульовому балансі, здійсни­ти одну резервну поїздку. Далі, аби активувати картку, її необхід­но поповнити на суму від 1 грив­ні. Однак пасажирам рекоменду­ють поповнити ЛеоКарт на суму, не меншу вартості однієї поїзд­ки. Комісійний збір, незалежно від суми чи способу поповнення картки, з пасажира не стягується.

Перевірити залишок коштів на картці ЛеоКарт можна: за допо­могою валідаторів у салонах тран­спортних засобів, через термінали, застосунок і вебсайт EasyPay та че­рез кіоски «Інтерпрес».

Як здійснювати безготівкову оплату?

Щоб здійснити оплату безго­тівково, пасажиру необхідно при­класти банківську картку, пристрій (смартфон) з підтримкою ApplePay/GooglePay чи ЛеоКарт до валідато­ра у салоні та зачекати одинарного звукового сигналу і зеленої відмітки на валідаторі. Це означає, що опла­ту зараховано. Паперовий квиток при такому способі оплати пасажи­ру не видається.

Чи можна однією карткою платити за кількох пасажирів?

Однією банківською карткою або карткою ЛеоКарт можна опла­тити проїзд за кількох пасажирів та за багаж. Одночасно пасажир може оплатити свою поїздку та максимум — три додаткові.

Під час оплати проїзду банків­ською карткою кошти спишуться одразу?

Ні. Під час оплати проїзду бан­ківською карткою кошти спишуть­ся не одразу, а впродовж наступної доби, адже автоматизована систе­ма оплати проїзду побудована на основі відкладеної авторизації. Це зроблено для швидкої посадки па­сажирів у транспорт. Пасажири мо­жуть отримувати сповіщення у за­стосунку про передавторизацію — на рахунку «заморожується» 1 гривня. Так система перевіряє, чи картка ак­тивна. Після зняття оплати за про­їзд ця 1 гривня повертається на ра­хунок.

Чи повинен водій видавати паперовий квиток під час оплати готівкою?

При оплаті готівкою пасажир зобов’язаний отримати у водія ра­зовий паперовий квиток. На квитку є QR-код з інформацією про номер маршруту, день та час купівлі квитка. Квиток обов’язково треба зберігати до кінця поїздки.

Чи зможуть пасажири в електротранспорті оплачувати через QR-коди та чи збереглися місячні проїзні картки?

Тимчасово залишаються актив­ними і електронні сервіси, і проїз­ні картки в електротранспорті. Про­їзні картки, придбані до 11 грудня, будуть дійсними в електротран­спорті до закінчення терміну їх дії. З 11 грудня місячні проїзні картки можна буде придбати вже за но­вою ціною. Загальна місячна проїз­на картка коштує: 420 грн — електро­нний варіант та 430 грн — звичайний. Вартість місячного студентського абонемента — 210 грн та 215 грн від­повідно. Місячна картка для підпри­ємств, установ та організацій Львів­ської МТГ коштує 500 грн.

А вартість поїздки при оплаті за допомогою смартфона через QR-коди Приват24 та EasyPay становить 15 грн.

Якими мають бути дії пасажира, якщо у салоні не працюють валідатори?

У такому випадку пасажир має право не оплачувати за проїзд. На­томість водій, у разі виходу з ладу системи оплати проїзду чи її окре­мих компонентів, повинен продо­вжити рух за маршрутом до кінцевої зупинки та з'їхати з рейсу для ре­монту обладнання.

Як тепер здійснювати поїздки в громадському транспорті пільговикам?

З 11 грудня в усьому громад­ському транспорті право на пільго­вий проїзд надається виключно за умови наявності відповідної пер­соналізованої транспортної картки ЛеоКарт (синього кольору).

Різні посвідчення, що надають право на пільговий проїзд, у громад­ському транспорті Львова з 11 груд­ня вже не діятимуть.

Виняток зробили тільки для учас­ників бойових дій та осіб з інвалідніс­тю внаслідок участі в бойових діях. Вони і надалі можуть безоплатно користуватися громадським тран­спортом на підставі відповідних по­свідчень.

Однак і військовослужбовцям, як і іншим пільговикам, які ще не ма­ють ЛеоКарт, наполегливо рекомен­дують таки виготовити собі пільгову ЛеоКарт, як це вже зробило понад 211 тис. громадян.

Де оформити пільгову ЛеоКарт?

Пільгові картки оформляють без­коштовно за 10−15 хвилин в одно­му з 7-ми пунктів подачі документів/видачі карток. Вони розташовані на вул. Горбачевського, 10, вул. Вигов­ського, 32, просп. Червоної Калини, 72а, вул. Пасічній, 49б, вул. Липин­ського, 11, вул. Хвильового, 14а, та просп. Червоної Калини, 38.

Для цього потрібно обов’язково записатися до електронної черги за номером телефону гарячої лінії: 0 800 303 007 та прийти в обраний пункт у визначений час.

Пільговикам — не мешканцям Львівської МТГ тепер доведеться платити у міському транспорті Львова?

Люди, які мають право на піль­говий проїзд у громадському тран­спорті, але не живуть, не працюють чи не навчаються на території Львів­ської МТГ, також можуть отримати пільгову транспортну картку Лео­Карт і надалі безоплатно здійснюва­ти поїздки у міському транспор­ті. Процедура її виготовлення така ж, як і для львів'ян: треба записа­тись до електронної черги та вибра­ти один з пунктів у Львові, де зручно буде оформити картку. Також вони мають оплатити вартість картки-но­сія квитка — 60 грн.

Ці моменти регулює Закон України «Про автомобільний транспорт», зокрема стаття 41, яка каже, що при впровадженні автоматизованої сис­теми оплати проїзду в певній гро­маді, право пільгового проїзду в цій громаді надається виключно на основі зареєстрованого електронного квитка.

Водночас розглядається можливість відкриття локації видачі ЛеоКарт біля залізничного вокзалу — на пл. Двірцевій. Таким чином, гості Львова зможуть на місці, буквально за кілька хвилин, отримати пільгову картку.

Чи потрібно оплачувати про­їзд людині, яка супроводжує особу з інвалідністю?

Людина, яка супроводжує осо­бу з інвалідністю 1-ї групи, має пра­во на безкоштовний проїзд у гро­мадському транспорті. Пільга для супроводжуючої особи діє лише у разі супроводу пільговика. У такому разі супроводжуючій особі окрема пільгова ЛеоКарт не оформляєть­ся. Підставою для проїзду є персо­налізована ЛеоКарт пільговика. При валідації такої картки система реє­струє поїздку і пільговика, і людини, яка має право на супровід.

Але якщо людина, яка має пра­во на супровід, їхатиме у транспор­ті без пільговика, проїзд необхідно оплачувати.

Як тепер здійснювати поїздки у громадському транспорті учням?

З 11 грудня безкоштовні поїздки у міському громадському транспорті школярі можуть здійснювати тільки на підставі персоналізованої учнів­ської ЛеоКарт (синього кольору). Відтак, якщо школярі користуються громадським транспортом і ще не мають такої картки, то її слід офор­мити якнайшвидше. Зробити це можна централізовано через на­вчальний заклад. Або індивідуаль­но — в одному з 7-ми пунктів подачі документів/видачі карток. У пунктах картку для дитини віком до 14 років батьки можуть оформити без при­сутності учня.

Вартість транспортної картки-носія квитка — 60 грн. Дітям пільго­вих категорій картки виготовляють безкоштовно, оплачувати ці кошти їм не потрібно.

Учнівські картки можуть оформи­ти школярі, які навчаються в школах Львівської МТГ, незалежно від місця проживання.

На підставі учнівської ЛеоКарт школярі можуть їздити в автобу­сах, трамваях та тролейбусах без­коштовно цілий календарний рік. Обмежень щодо кількості поїздок немає.

Чи справді студенти можуть їздити за пів ціни у всьому громадському транспорті?

Студенти вищих навчальних за­кладів, коледжів/професійно-тех­нічних училищ Львівської громади, які мають персоналізовану студент­ську картку ЛеоКарт (синього ко­льору), зможуть їздити в автобусах, трамваях та тролейбусах за пів ціни. Якщо студент не оформив собі таку картку, то він оплачуватиме проїзд у міському транспорті за повною вар­тістю.

Студентську ЛеоКарт можна оформити централізовано — через свій навчальний заклад. Видача кар­ток теж відбувається централізова­но.

Чи можна поповнювати персоналізовані картки ЛеоКарт — пільгові та учнівські - і оплачувати ними за попутників?

Ці персоналізовані картки, як і за­гальну та студентську ЛеоКарт, мож­на використовувати при оплаті за попутників чи за багаж. У цьому ви­падку поїздка попутника чи пере­везення багажу оплачується за по­вною вартістю.

Як пільговику завалідувати поїздку?

Щоб зареєструвати свою поїзд­ку, пільговику необхідно приклас­ти картку до валідатора у салоні гро­мадського транспорту та зачекати одинарного звукового сигналу і зе­леної відмітки на валідаторі. Це озна­чає, що вашу валідацію зараховано.

Незавалідована поїздка прирів­нюватиметься до неоплаченої, тож це ризик отримання штрафу.

Нагадаємо, штраф за неоплаче­ний/незавалідований проїзд — 300 грн.

Як перевіряють оплату/валідацію в транспорті?

Для перевірки контролери мають зі собою портативний мінітермінал. На початку перевірки контролер за­блокує бортову систему АСОП (ва­лідатори). Це унеможливить будь-яку оплату чи валідацію проїзду під час контролю. До мінітерміналу контролера пасажир має приклас­ти той засіб (банківську картку, теле­фон із системою NFC, ЛеоКарт), що був використаний для безготівко­вої оплати проїзду. Контролер пере­віряє саме факт валідації, а не спи­сання коштів з картки.

Аналогічно за допомогою тако­го ж пристрою здійснюється пере­вірка реєстрації пільгових ЛеоКарт. Контролер перевіряє не наявність картки, а саме факт валідації.

Пасажирам, які здійснювали оплату готівкою у водія, для перевір­ки необхідно надати паперовий кви­ток — контролер через мінітермінал зчитає всю необхідну інформацію з QR-коду на ньому.

Що про це каже закон?

Закон України «Про автомобіль­ний транспорт», стаття 41, визна­чає: «Пасажир зобов’язаний: мати при собі квиток на проїзд, на пере­везення багажу, за наявності права пільгового проїзду — відповідне по­свідчення чи довідку, на підставі якої надається пільга, а в разі запрова­дження автоматизованої системи обліку оплати проїзду — зареєстру­вати електронний квиток». Відтак за незавалідований/неоплачений про­їзд передбачено штраф.

Більше актуальної інформації

Детальніша інформація для всіх категорій пасажирів, зокрема відеоінструкції про те, хто може офор­мити персоналізовану ЛеоКарт, де придбати, як поповнити та як пере­вірити баланс загальної ЛеоКарт, як оплатити карткою за себе та за сво­їх попутників чи за багаж та найсвіжі­ші новини про безготівкову систему оплати проїзду у Львові розміще­ні на сайті ЛеоКарт www.leocard.lviv.ua, а також на сайті Львівської місь­кої ради в рубриці «транспорт» www. city-adm.lviv.ua.

Марія КОТЕЦЬКА.

Схожі новини