Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Злий дядько забрав у татка ножки, але татко буде мати нові ножки»

«Високозамківці» провідали поранених бійців, які проходять реабілітацію у лікарні Святого Луки, і привезли книжки від читачів

Через чотири місяці «Лучик» полетить за океан по «нові ножки»… Фото автора
Через чотири місяці «Лучик» полетить за океан по «нові ножки»… Фото автора

На початку жовтня «Високий Замок» разом із Благодійною організацією «Глобал-Львів», якою керує Марина Портусь, просив наших читачів долучитися до збору мінібібліотеки для поранених захисників. Вкотре переконалася: наші читачі - щирі і небайдужі люди. Передали нам уже майже 200 різних книжок. І продовжують нести. За що ми їм дуже вдячні!

Ми просили також, щоб читачі приносили і крос­ворди, які так люблять розв’язувати-відгадувати наші захисники. Хтось щедро наку­пив по кілька примірників. Але були і такі, хто віддав «недороз­гадані»…

31 жовтня «високозамківці» відвідали Реабілітаційний центр імені Святого Луки у Львові і привезли усю бібліотеку, яку зі­брали для наших захисників чи­тачі «ВЗ».

"Війна забрала обидві ноги, але «Лучик» не втрачає оптимізму"

У Реабілітаційному центрі лі­карні Святого Луки — ідеальна чистота. Просторі світлі коридо­ри і такі ж палати. Усюди тихо, панують спокій і затишок.

Розвантажувати автомобіль головного редактора «Високо­го Замку» Наталії Балюк допоміг лікар-хірург відділення хірургії Ігор Христук.

Не встигали книжки розклас­ти на підвіконні, як наші захис­ники приходили чи приїжджа­ли на візках — щось цікавеньке підшукати для себе… При цьому жартували, що книжки — це до­бре, але було б ще краще, аби дівчата з редакції приходили і їм вголос читали. Вочевидь, хлоп­цям таки бракує живого спілку­вання…

Марина Портусь і Наталія Балюк розпаковують книжки.
Марина Портусь і Наталія Балюк розпаковують книжки.

Заходимо у палати порозмов­ляти з хлопцями. Раптом пані Марина усміхнулася: «А давайте я вас познайомлю з „Лучиком“. Це наш Герой! Війна забрала у нього обидві ноги, але „Лучик“ не втрачає оптимізму…».

Олег Лутчин зі Львова. Саме збирався на вулицю, бо «вже час покурити». Але як почув, що гос­ті з редакції завітали, відклав на потім цю забаганку. На моє запи­тання, скільки йому років, усміх­нувся: «Через шість годин мені виповниться 31 рік». Його день народження — 1 листопада.

— Мене і у школі, і у ліцеї всі називали «Лучиком». Така клич­ка від прізвища Лутчин. Дехто хотів «українізувати» її і кликав мене «Промінчиком».

Олег втратив обидві ноги. «Залишив» їх під Бахмутом. За­хищати Україну пішов у річницю повномасштабного вторгнен­ня росії в Україну — 22 лютого 2023 року. Займався будівель­ними роботами, а одного дня сам прийшов у військкомат і по­просився на фронт. Вдома зали­шалися дружина Божена та пів­торарічна донечка Вікторія.

Божена благала, аби ще не йшов воювати, бо ж донечка ще така маленька, та й чоловік ніко­ли не служив у війську, та Олег не міг більше дивитися, як во­рог плюндрує рідну землю. Від­чував, що має стати на захист своєї країни…

Спочатку його й інших хлоп­ців відправили на навчання у Старичі. Після цього — у Друж­ківку, що за 20 км від Бахмута.

«Лучик» поповнив ряди піхот­ного підрозділу. Боронив Україну чотири місяці. На початку серпня 2023-го отримав пора­нення.

— Ворожий дрон літав над на­шим окопом, — згадує Олег. — Спостерігав. Я був провідником — бігав між позиціями. Одних людей супроводжував під ку­лями туди, інших — сюди: з по­зиції на позицію. Привів у свій окоп ще трьох хлопців. Загалом нас було шестеро. Дрон «поба­чив», що нас вже шестеро в око­пі, розвернувся і полетів. І за 5 хвилин прилетів вже зі «ски­дом». Був спочатку на висоті 100 метрів, потім — 50, за секунду опустився ще на 30 м над нами. Нас з дроном відділяли якихось 20 метрів. Я не встиг вистрели­ти у нього. А він кинув нам гра­нату. Зумів відштовхнути побра­тима у безпечне місце, сам не встиг заховатися. Лише копнув ногою гранату, стрибнув за по­братимом.

Граната розірвалася. Ніг «Лу­чик» уже не відчував. Хлопці до­помогли накласти турнікети, бо ніхто, крім Олега, не постраж­дав.

— Мене виносили вісім го­дин. Неможливо було вийти, бо ворог стріляв безперервно. Я втратив багато крові. Про те, що мені ампутують обидві ноги, до­відався у лікарні, — продовжує Олег. — У лікарні сказали: «тур­нікетний синдром», ноги тре­ба відрізати. Таким чином мені врятують життя.

У Костянтинівці Олегові зро­били першу операцію — ноги об­різали. Перевезли у Дружківку, там зробили повторну опера­цію, ще трішки підрізали. Пе­ревезли у Дніпро, згодом — до Києва, де знову оперували, те­пер ось — до Львова. У рідно­му місті, за словами «Лучика», йому все «ідеально зробили».

— Чекаєте на протези?

— Так, зі мною зараз працю­ють реабілітологи. А через чо­тири місяці мене відправлять у Нью-Йорк, де має відбутися протезування.

Олега Лутчина наказом Го­ловнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного нагороджено нагрудним знаком «Золотий хрест».

Нагорода «Лучика».
Нагорода «Лучика».

Не наважувалася запита­ти Олега, як відреагувала його дружина на страшну звістку, що у чоловіка немає обидвох ніг. Але «Лучик-Промінчик» випере­див моє запитання.

— Моя Божена з донечкою мене дуже підтримують. Дружи­на сказала, що разом зможемо все подолати.

Донечка Вікторія, якій мину­ло 2 роки і 7 місяців, коли при­ходить у палату до тата, каже: «Злий дядько забрав у татка ножки, але татко буде мати нові ножки».

Сам підійшов до військових з ТЦК і попросив, щоб дали повістку

Поруч з «Лучиком» у палаті ле­жить чоловік, у якого також немає обидвох ніг. Це 46-річний Олек­сандр Тацюк із Запоріжжя.

На Олександра «Німця» із Запоріжжя чекає ще не одна операція.
На Олександра «Німця» із Запоріжжя чекає ще не одна операція.

— Не за себе переживаю, — каже чоловік. — За свою маму, яка зараз в окупації у Запорізь­кій області. Мій син також отри­мав поранення…

Олександр пішов воювати у червні 2023 року. Йому довго не приходила повістка. Якось йшов вулицею, побачив двох військових з ТЦК, які роздава­ли повістки. Сам до них підій­шов і попросив, щоб і йому ви­писали повістку.

— Чому так зробили?

— А як? Син після поранення — сім операцій за тиждень пере­ніс. Мама — в окупації! А я мав далі спостерігати, що агресори витворяють?!

— Як сприйняла дружина те, що ви самі попросилися на фронт?

— З розумінням. Старший син зараз відновлює здоров’я у Польщі. У нас ще є молодший син, йому лише 17 років.

Після проходження медкомі­сії Олександр потрапив в «учєб­ку». Потім у Слов’янськ, у стрі­лецькі війська. Його позивний — «Німець». Бо народився у Ні­меччині у родині військового.

— Як отримали поранення?

— Це було 21 вересня цьо­го року. Ми змінювали позицію. Спускався сходинками у блін­даж. Ззаду почув вибух. З міно­мета орки лупнули. Впав, але сві­домості не втратив. Тільки ноги страшенно боліли. Подумав: ноги перестануть боліти, і я вста­ну. Але ніг не відчував. Помацав. Відчуття, що у пальцях шкарпет­ка з гарячим піском. Побратими схопили мене за руки і відтягну­ли з небезпечної точки у бліндаж. Надали першу допомогу.

— Ви бачили свої ноги?

— Ні, нічого не було видно, бо ж це трапилося вночі. Наклали мені турнікети. Там був фельдшерський пункт, зрозумів, що ноги мені відрізали. Машиною перевезли у Слов’янськ у лікар­ню, звідти — до Харкова, з Хар­кова — у Львів. Моменти, в якому місті що відбувалося, пам’ятаю не дуже добре. Був у шоковому стані.

— Чекаєте протезування?

— Це ще не скоро буде. Маю тут пройти лікування, реабіліта­цію. Ще не всі шви зняті. Ліва нога заживає непогано, а з пра­вою ще треба попрацювати.

До Олександра приїжджали молодший син і сестра дружи­ни. Бо, за його словами, дружи­на хворіє.

— Тут чудово годують, забез­печують усім необхідним. Але на­віть за такого доброго ставлення скучаю за домом, за рідними… Дуже хочу, щоб війна закінчилася нашою Перемогою, щоб не ги­нули наші хлопці і дівчата. І щоб Україна була вільною.

А тим часом…

Акція газети зі збору кни­жок та інших потрібних для поранених хлопців речей триває!

Схожі новини