Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Перший «підвішений» пішов: Львівська обласна ТВК зареєструвала депутатом ЛОР Назарія Островського

Патова ситуація у Львівській обласній територіальній виборчій комісії нарешті зрушила з «мертвої точки». На своєму крайньому засіданні 2 жовтня Львівська обласна ТВК зареєструвала першого з шести «підвішених» депутатів Львівської обласної ради — Назарія Островського (йшов по списку Української Галицької партії замість Юрія Фольварочного)

Тарас Радь (ліворуч) і щойно зареєстрований депутат Назарій Островський із рішенням комісії. Фото з ФБ Тараса Радя.
Тарас Радь (ліворуч) і щойно зареєстрований депутат Назарій Островський із рішенням комісії. Фото з ФБ Тараса Радя.

Про це написав у своєму ФБ керівник проєктів у сфері виборів та місцевого самоврядування громадянської мережі «Опора» у Львові Тарас Радь.

«Перший пішов, — написав Тарас Радь. — Львівська обласна ТВК зареєструвала першого „підвішеного“ депутата Львівської обласної ради. І це після п’ятнадцяти місяців саботажу і бездіяльності комісії… Рішення прийнято одноголосно: „за“ нього проголосували усі тринадцять присутніх членів комісії».

Проте для того, щоб Островський набув депутатських повноважень потрібно остаточно припинити його повноваження як депутата Бродівської міської ради, а після того подати документи до Львівської обласної ради. Також ТВК дуже несподівано прийняла ще одне рішення — про визнання обраним депутатом ЛОР кандидата за списком «Європейської Солідарності» Миколи Біляка (замість Миколи Седіла). «За» це також проголосували усі тринадцять членів комісії. Проте цього рішення недостатньо для набуття ним статусу депутата, оскільки комісія має прийняти наступне рішення — про реєстрацію його депутатом.

Нагадаємо, Львівська обласна ТВК 15 місяців не могла виконати волевиявлення виборців і формально затвердити проходження у Львівську обласну раду шістьох депутатів від різних політичних партій. Увесь цей час комісія не могла зібрати кворум… У політичних колах почали говорити про бездіяльність ТВК, яку інакше ніж саботажем не назвеш. Мовляв, якщо далі так піде, то Центральна виборча комісія просто зобов’язана розпустити Львівську обласну ТВК… Причини саботажу були неодноразово озвучені різними експертами: різного рівня політичні протистояння, зокрема, протистояння у Львівській облраді між фракціями «Слуга народу» і «Європейська Солідарність», протистояння Львівської обласної ради і Львівської обласної військової адміністрації, а також процеси, які стосуються майбутнього обрання голови Львівської облради (нагадаємо, 6 квітня цього року депутати відправили у відставку Ірину Гримак). У результаті шістьох обраних кандидатів у Львівську облраду, які ніяк не могли туди потрапити через фактичне блокування з боку ТВК, назвали «підвішеними». Це Ярослав Гасяк, Микола Біляк, Олег Іваш і Микола Фрей від «Європейської Солідарності», Назарій Островський від Української Галицької партії та Мирослав Карпінський від «Голосу».

Політолог Тарас Радь ексклюзивно для «ВЗ» роз’яснив деякі «підкилимні» нюанси дивних процесів, які відбуваються вже понад рік у Львівській обласній ТВК.

Чому ТВК таки зареєструвала Назарія Островського?

Тому що вичерпався механізм правових перешкод і формальних казуїстичних підстав, якими користувалася Львівська обласна ТВК для блокування прийняття рішення про його реєстрацію. Адже УГП, за списком якої має зайти до ЛОР Назарій Островський, ще місяць тому подала дві скарги про бездіяльність Львівської обласної ТВК до Центральної виборчої комісії. З ними вже ознайомилися два члени ЦВК і на підставі цих звернень написали два листи до Львівської обласної ТВК — дати роз’яснення по проблемах, позначених у скаргах, надати документи, які б підтверджували або спростовували зміст скарг. Розуміючи, що ЦВК буде змушена приймати якесь рішення, ТВК могла б далі саботувати реєстрацію Островського, але не зробила цього. Бо тоді потенційно ЦВК мала би вживати якихось заходів щодо ТВК. Найбільш очевидно, це мав би бути розпуск Львівської обласної ТВК. Але ЦВК цього робити не хоче. І якщо чесно, я не вірю, щоб вони це зробили, навіть якби ТВК не проголосувала за реєстрацію Островського. Це частина політичного протистояння. Тому що розпуск наявного складу комісії серйозно порушить баланс сил між «Слугами народу» і «Європейською Солідарністю» у Львівській обласній ТВК. Там сформувався певний status quo і розпуск цього складу порушить його. Новий склад точно не буде такий самий, як зараз. Тому у цьому не зацікавлені ні «Слуги народу», ні «ЄС». Це моє припущення, але коли ТВК вже була загнана в глухий кут, вона прийняла рішення зареєструвати Островського, щоб не «підставляти» ЦВК (і тут очевидно вже ЦВК підібрало якісь аргументи і пояснення), щоб ТВК не перекладала відповідальність на ЦВК. Бо тоді ЦВК буде змушена приймати рішення, які вона не хоче приймати і не може приймати з політичних мотивів. Тобто очевидно, що рішення розблокувати голосування за реєстрацію у випадку Островського залишалося в політичній логіці і у правовому полі. Закон вимагав від ТВК зареєструвати Островського, але раніше його не реєстрували з політичних причин і тепер, коли ці підстави блокування вичерпані, ТВК (я так розумію, не так ТВК, а ті, хто впливають на прийняття рішень ТВК) сказали, що треба голосувати за реєстрацію Островського. Щоб ЦВК потім не мало претензій до тих, хто цей процес організовує у Львівській області.

Чому ТВК не визнала обраними чотирьох кандидатів у депутати?

Тепер залишається все так, як і було раніше — ці чотири кандидати ні на крок не зрушилися з місця. Рішення визнати обраними Гасяка, Фрея, Іваша та Карпінського ставилися на голосування комісією вже, мабуть, вдесяте. І його не прийняли з політичних причин. Хоча це рішення не дозволить кандидату набути статус депутата. Воно просто наблизить його на один крок до статусу депутата. Але навіть це перше рішення не прийняли з політичних причин. Чому є такий дисонанс: ті самі тринадцять членів комісії одностайно голосують за реєстрацію Островського і голосують цілком по-іншому щодо цих чотирьох депутатів. Там був розклад сил — вісім «за», п’ять — «утримався» (навіть не «проти», а «утримався»). Правові підстави, що в Островського, що у тих чотирьох депутатів — однакові. Але голосування — різні. Це свідчить про те, що там існує проблема не в правовій площині, а в політичній. І різниця між Островським і цими чотирма депутатами полягає в тому, що вони не оскаржували бездіяльність Львівської обласної ТВК — ні до ЦВК, ні до суду. Це означає, що в ТВК залишаються механізми та інструменти, щоб саботувати прийняття рішень.

Чи вплине на голосування те, що кандидат Олег Іваш подав до суду?

Він подав до суду набагато пізніше, ніж УГП в ЦВК щодо Островського. Олег Іваш подав до Львівського окружного адміністративного суду особисто від себе, як кандидата, 1 жовтня. І перше засідання у справі буде, скоріш за все, десь через місяць часу. Сам розгляд дуже часто триває пів року, може і більше. Тобто це займе тривалий час.

Чому рішення про визнання обраним Миколи Біляка було несподіваним і неочікуваним?

По Біляку прийняли рішення, у якому відмовили цим чотирьом кандидатам. Тобто усіх п’ятьох ставили на голосування по одному й тому ж питанню — про визнання обраним. Але по Біляку було 13 «за» тобто одностайно, а по інших чотирьох — 8/5. Чому несподівано? Тому що два останніх тижні було таке відчуття, що є шанс, що комісія проголосує за Островського. Тільки було питання, на якому засіданні вони це зроблять — 19 вересня, 26 вересня, 28-го? Бо так часто засідання комісії взагалі ніколи не проводилися. В середньому комісія проводить засідання раз на місяць або раз на два. А тут проводили через два-три дні. Просто комісія постійно «завалювала» кворум, тобто не могла зібрати достатньо членів. З різних причин — і суб'єктивних, і об'єктивних. Але це вже свідчило, що комісія не просто так збирається, а перед ними стояло питання, що треба голосувати. По Біляку такого відчуття не було і це недаремно, бо не було передумов для цього. І коли поставили на голосування і одностайно підтримали рішення по Біляку, особисто я був дуже здивований. Тому що про це ні кулуарно ніхто не говорив, ні не було правових передумов, що комісія має проголосувати за Біляка. І тут вони беруть і голосують. Тоді напрошуються питання, адже нічого нізвідки не береться, всьому мають бути якісь пояснення. І тут найцікавіша частина. Бо це не є помилка, як було при голосуванні пів року тому по Ярославу Гасяку, коли один з членів комісії випадково проголосував «за», хоча мав голосувати «проти», і після цього писав заяву про відмову. Тоді Гасяка визнали обраним, але рішення по реєстрації депутатом досі блокують. А тепер по Біляку навіть нема сумніву, бо тринадцять голосів «за», одностайно. Тобто була така позиція, що за Біляка треба голосувати. І це дуже дивно. Я для себе знаходжу попереднє пояснення, що це не пов’язано з протистоянням між «Слугою народу» і «Європейською Солідарністю». Очевидно, там є якісь інші пояснення, про які ми ще достеменно не знаємо, але, думаю, скоро дізнаємося. Якщо так швидко проголосували за визнання його обраним, то, в принципі, не виключаю варіант, що незабаром ми можемо побачити і наступне рішення — про реєстрацію його депутатом. Але це лише мої експертні припущення, бо наразі не вистачає інформації, щоби стверджувати це категорично.

Коментар для «ВЗ»

Назарій ОСТРОВСЬКИЙ, щойно зареєстрований ТВК депутат Львівської обласної ради

Львівська обласна ТВК працює абсолютно незадовільно. Комісія абсолютно «ручна». Це все прослідковується, коли в унісон голосують «проти» представники забороненої партії ОПЗЖ, «Слуг народу», Циганської партії України і ще якихось технічних партій, тим самим саботуючи рішення.

Зрозуміло, що відбувається якийсь замовний процес гальмування роботи комісії. І цей статус «підвішеності» в обласній раді абсолютно комусь вигідний. Кому — думаю, також неважко здогадатися. Тому, хто зараз є набувачем і розпорядником усіх ресурсів в області. Кожен може знайти ці логічні зв’язки і побачити їх у діях або бездіяльності тих чи інших осіб.

Мене врешті-решт зареєстрували депутатом ЛОР, безумовно, через скаргу в ЦВК, яку подала Українська галицька партія. Найправильніший і найшвидший спосіб — іти законним шляхом. Так ми і зробили — не стали кудись ходити, когось просити, а, згідно із чинним законодавством, рухалися зі скаргами. Ми оскаржували дії Львівської обласної ТВК у Центральну виборчу комісію. ЦВК дало один раз попередження ТВК, потім другий. Перший раз Львівську обласну ТВК зобов’язали у 15-денний термін визнати мене обраним. А другий раз ТВК вже до цього не доводила, бо вони розуміли, що буде та сама ситуація. Вони просто відтягнули максимально термін, на скільки могли відтягнути, і в переддень засідання ЦВК по нашій скарзі прийняли рішення зареєструвати мене депутатом Львівської обласної ради. Але натомість інших п’ятьох кандидатів не зареєстрували.

Це насправді дуже дика ситуація. Треба на неї дивитися ширше — з точки зору держави, українського народу, наших захисників, які зараз воюють на сході. Ми виборюємо право бути незалежними, суверенними, демократичними, з європейськими цінностями, а водночас тут абсолютно дикими методами блокуються базові принципи демократії - право обирати і право бути обраним. Люди на виборах скористалися своїм правом і вибрали, в цьому випадку, мене та інших п’ятьох кандидатів, які також скористалися своїм правом бути обраними. Але якась там ТВК собі дозволяє в межах своїх незрозумілих повноважень саботувати це волевиявлення і півтора року не допускати депутатів до обласної ради. І це все відбувається в такий час, як зараз!

Микола ГОРОДЕЦЬКИЙ, голова Львівської обласної територіальної виборчої комісії

Чому 15 місяців комісія не могла зібратися на засідання? Ви маєте таку саму інформацію, як і я. Комісія дуже часто не могла зібрати кворум, тому що не збиралися всі члени комісії з різних причин. Хто з поважних причин, хто без поважних причин. 2 жовтня було повноважне засідання, усі зібралися і було прийнято дві постанови — про реєстрацію депутатом ЛОР Назарія Островського і про визнання обраним депутата наступного за черговістю Миколи Біляка. По інших питаннях ми незабаром плануємо засідання і всі питання, які ще були не проголосовані, будуть внесені в проєкт порядку денного і щодо них буде проведено голосування.

— Як відомо, голосування 2 жовтня відбулися після двох скарг УГП до Центральної виборчої комісії і відповідних листів від ЦВК то Львівської обласної ТВК. Тобто, виходить, без зауважень від ЦВК обласна ТВК не може працювати?

— Розділяймо одне від іншого. Я як голова комісії постійно збираю засідання для того, щоб воно було повноважним. Збираю членів комісії, попереджаю їх згідно із законом, направляємо на їхні телефони повідомлення тощо. Тобто я, як голова комісії, роблю все можливе. І багато з членів комісії не пропустили жодного засідання, яке було повноважне або не повноважне. З яких причин інші члени комісії не приходили на засідання? Вам краще у них спитати.

— А вони вам не казали?

— Вони надавали відповідні документи. Усі документи, які вони надавали, ми прикріпили до справ, вони в нас всі є. Тобто я, як голова комісії, протягом усіх цих місяців роблю все можливе, щоб розглянути усі питання і проголосувати по них. Є левова частка членів комісії і в тому числі її голова, які хочуть, щоб усі питання були розглянуті якнайскоріше. Врахуйте те, що я живу в Тернополі, тому щоразу мені треба було приїжджати на засідання комісії, яка дуже часто була неповноважна. Є багато членів комісії, в тому числі голова, які виконують «Виборчий кодекс», навіть якщо для цього потрібно добиратися здалеку.

Схожі новини