Передплата 2024 ВЗ

«Щоб не було у суспільстві таких розмов: чому мій син іде на фронт, а депутат — ні»

Усім депутатам Львівської обласної ради на сесії вручили повістки — для уточнення документації

Повістка. Фото: Йосип Ситник
Повістка. Фото: Йосип Ситник

Атракцією крайнього (4 липня) засідання сесії Львівської обласної ради стала аж ніяк не гіпотетична відставка першого заступника голови ради Євгена Гірника і навіть не вихід його з фракції «Батьківщини», а… вручення військових повісток геть усім депутатам-чоловікам обласної ради.

Представники Личаківсько-Залізничного ОРТКЦ та СП міста Львова ще перед початком засі­дання облаштувалися у фоє «Бі­лого дому», розклали на столі по­вістки і вручали їх депутатам, які прямували у сесійну залу. Реакці­єю обласних обранців було пере­важно — здивування.

«Коли у країні воєнний стан, відповідно всі чоловіки такого віку, як я (мені 51 рік), зобов’язані з’явитися у військкомат, — розповів „ВЗ“ депутат ЛОР Йосиф Ситник. — І роздали ці повістки в обласній раді. Мені повістка прийшла впер­ше — тому що я працюю завідува­чем кафедри НУ „Львівська полі­техніка“, відповідно всі викладачі мають бронь згідно із чинним за­конодавством. Зрештою, усі ми, викладачі, подаємо всі свої до­кументи у наш військовий відділ, який є у „Політехніці“. Усі ці доку­менти перевіряються… Чому мені вручили повістку в обласній раді? Їм, напевно, не відоме місце ро­боти кожного з депутатів. А може, тут є якийсь політичний момент, можливо, когось хотіли налякати? У нас є багато кадрових питань в обласній раді - голови обласної ради немає, перший заступник го­лови ради подав у відставку, низка комісій без керівників… Можливо, мають бути вибори голови облас­ної ради? Хоча на мене особисто ніхто ніякого тиску не чинив».

Журналістка «ВЗ» поспілкувала­ся з військкомами у фоє обласної ради — яка мета цієї акції?

«Максиму Козицькому ми по­вістку вже вручили. А ці повістки — для депутатів, — розповів „ВЗ“ представник Личаківсько-Заліз­ничного військкомату сержант Ві­талій Смілка. — Є публічний запит: чому прості хлопці воюють, а чи­новники, депутати, — ні. Тому пішла така вказівка від обласного війсь­ккомату. Кожен депутат сам мав з’явитися у свій військкомат. Бага­то з них це вже зробили ще мину­лого року. Але для уточнення даних вирішили, що депутати ще раз ма­ють з’явитися. Можливо, у когось є бронь, чи троє малих дітей, чи ще якісь підстави. Тобто оновити, уточнити документацію. Щоб не було у суспільстві таких розмов: чому мій син іде на фронт, а депу­тат — ні. Згідно із законодавством, для депутатів обласної ради не пе­редбачена бронь».

А от інтригу із «відставкою» пер­шого заступника голови облради Євгена Гірника депутати «поста­вили на паузу». Обласні обранці не підтримали пропозицію заступника голови ЛОР Юрія Холода, який вів сесію, — включити в порядок денний питання про дострокове припинен­ня повноважень першого заступни­ка голови ЛОР Євгена Гірника. Са­мого Євгена Гірника не було на сесії - за станом здоров’я. За словами Юрія Холода, він не зможе бути і на наступному засіданні.

Нагадаємо, 30 червня т. в. о. голови Львівської облради Євген Гірник написав заяву на складен­ня повноважень першого заступ­ника голови Львівської обласної ради. Мотивація — «проблеми зі здоров’ям та необхідність тривалої реабілітації». Це стало величезною несподіванкою для депутатсько­го корпусу. А на початку сесійного засідання заступник голови Львів­ської облради Юрій Холод оголо­сив заяву Євгена Гірника про вихід із фракції ВО «Батьківщина».

Схожі новини