Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На квартирній черзі у Львівській області перебуває 400 дітей-сиріт

Цього року було придбано вісім квартир

Юля зі Стрия отримала ключі від квартири
Юля зі Стрия отримала ключі від квартири

Львівська обласна рада відновила програму з фінансування житла для дітей-сиріт. Від початку року на вторинному ринку було придбано квартири для восьми осіб. Це діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування, які на момент виповнення 16-ти років, не мали у власності житла… Львівська обласна рада заклала у бюджет на придбання такого житла 9 млн грн. До фінансування долучаються, зокрема, й територіальні громади.

Начальник Служби у справах дітей Львівської ОВА Володимир Лис каже:

Станом на сьогодні розглядаємо ще три квартири, які плануємо купити… Але спершу перевіряємо, чи житло підходить, тоді виділяємо кошти.

Деякі громади відмовлялися ставити на квартирний облік дітей-сиріт, начебто вони мають, де жити… Але право користування житлом і право власності - різні речі. І якщо такого квартирного обліку немає, його повинні створити (Деякі громади заявляли, що нічого не будують, а тому, мовляв, їм квартирна черга не потрібна. — Авт.). Ми навіть зверталися з цими питаннями до Уповноваженого з прав людини та прокуратури.

Володимир Лис каже, зараз майже 400 дітей-сиріт у Львівській області перебувають на квартирному обліку. А тому посадовці закликають, аби органи виконавчої влади, територіальні громади закладали кошти на придбання житла для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Ця програма передбачає співфінансування, — каже Володимир Лис. — Ми проплачуємо від 20% до 80% коштів. Успішним громадам, які є самодостатніми і багатими, виділяємо 20%. Іншим — 40 — 60%, і для самих бідних громад покриваємо 80% вартості житла.

Квартира має бути не менше, ніж 30 «квадратів». Купуємо житло здане в експлуатацію і придатне для проживання. За понад дев’ять років існування програми, 300 дітей отримали житло у власність.

У липні як подарунок на 20-річчя квартиру отримала дівчина зі Стрия. Вона залишилася сиротою в однорічному віці, її виховували опікуни у багатодітній сім'ї. На квартирну чергу стала у 16-ть років. Вона там уже живе?

Так, вона там живе. Площа цієї квартири — 39,2 кв.м. З обласного бюджету було виділено 284 тисячі грн., з місцевого — 426 тисяч (загальна вартість цієї квартири — 710 тисяч грн.). Держава покриває 20 тисяч 761 грн за кв. м. Все що понад норму — дофінансовує місцева влада, або інші джерела, які незаборонені чинним законодавством.

Крім того, що ми купуємо дітям житло, ми оголошуємо заборону на відчуження на 10 років. Це молоді люди, які не мають навичок життя, і щоб діти не стали жертвами шахраїв через те, що не вміють своїм майном користуватися, діє така заборона. Нам був відомий факт, коли дитині було придбане житло (його не ми купували), і вона одразу розпрощалася з тим житлом… А за 10 років дитина вже набирається життєвого досвіду, одружується…

Схожі новини