Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Сімейний підряд?

Новинним бестселером стало розслідування Незалежного антикорупційного центру NGL. media «Причетна до втечі майже 200 чоловіків через „Шлях“ виявилась родичкою голови ЛОВА»

Колаж 24 канал
Колаж 24 канал

Через структури, очолювані жителькою Миколаєва Львівської області Наталією Му­хою, — миколаївський осередок Усеукраїн­ського товариства «Просвіта» та ГО «Театр Хліб» — з України виїхали і не повернулися майже двісті чоловіків призовного віку.

У Максима Козицького є рідний брат Сте­пан Козицький, дружина якого — Ольга Ко­зицька (у дівоцтві Муха). В Ольги Козицької є брат Данило Муха, дружина якого — Наталя Муха. Цей родинний зв’язок NGL. media під­твердили через дані декларацій, реєстр не­рухомості, спільні адреси проживання.

У Миколаєві Наталю Муху знають як тала­новиту режисерку. Місцеві розповіли «ВЗ», що захоплювалися її креативними театраль­ними постановками на патріотичну тема­тику, які втілював на сцені Народний театр «Хліб». У кар'єрі пані Мухи був і чиновниць­кий епізод: кілька років тому її призначили начальницею управління освіти Миколаїв­ської міської ради. Однак, кажуть, «не потяг­нула» і пішла з посади.

«Не бачу зв’язку між тим, що хтось десь працював начальником управління освіти і подіями, які хтось зараз вчиняє, — проко­ментував ситуацію для „ВЗ“ міський голо­ва Миколаєва Андрій Щебель. — Органі­зації „Театр Хліб“ і „Просвіта“ не фейкові, це дієві організації. А що насправді сталося? Міський голова не уповноважений проводи­ти розслідування».

Нам, як і колегам з NGL. media, не вдало­ся отримати коментар самої Наталії Мухи. Не відповідала ні на телефонні дзвінки, ні на повідомлення в месенджерах. Також не отримали ми ексклюзиву й від голови ЛОВА Максима Козицького.

Як нам повідомили у пресслужбі Львів­ської ОВА, «голова ЛОВА сказав усе, що вва­жав за потрібне, у коментарі для NGL. media: «Я не можу знати деталей життя всіх активіс­тів, у тому числі і пані Наталії Мухи. З того, що я знаю, — вона займає активну громадянську позицію у місті Миколаєві і з початку повномасштабного вторгнення налагодила во­лонтерську діяльність, до якої було залучено багато місцевих жителів. Зараз вона осо­бисто перевіряє інформацію, яку опубліку­вало ваше видання».

Коментар для «ВЗ»

Ірина СЕХ, депутатка Львівської облра­ди, волонтерка, голова ГО «Всеукраїн­ське об'єднання українок «Яворина»

Я декілька разів порушувала на сесії пи­тання виїзду за кордон за системою «Шлях». Але мої пропозиції не вносили в порядок денний. Я подавала депутатські запити: скільки громадських організацій і які саме вносили подання на волонтерів і скільки з них не повернулося. Надійшла відповідь від обласної державної адміністрації: «Ми не володіємо цією інформацією». Це смішно. Треба внести в порядок денний сесії таке резонансне питання, як зловживання з сис­темою «Шлях». Депутати мають контролюва­ти ці речі. Я сама волонтерка і з власного до­свіду знаю: щоб внести людину у «Шлях», я зобов’язана здати всі попередні докумен­ти, всі декларації, списки, що саме волонтер привіз, акти прийому-передачі машини, яку провезли. Як не буде одного документа, ко­місія, створена при ЛОДА, не внесе людину в систему «Шлях».

Схожі новини