Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ігор ТЕНЮХ: «На запитання про вторгнення військ міністр оборони Росії переконував: «Це – не ми!»

У добровільну відставку Тенюха парламент відправив з другої спроби. «Високий Замок» поспілкувався з колишнім керманичем МО.

В Україні новий в.о. міністра оборони — замість 56-річного адмірала, екс-командувача Військово Морських сил Ігоря Тенюха (на фото), який виконував ці обов’язки менше місяця, питаннями захисту країни тепер займається генерал-полковник прикордонних військ Михайло Коваль.

— Як сприйняли своє звільнення з посади міністра оборони? Чи вважаєте обґрунтованими висловлені претензії?

— А які претензії можуть бути до мене?

— У суспільстві побутує думка, що Збройні сили України під вашим керівництвом не склали іспиту, не справилися зі своєю місією у Криму, віддали окупантові нашу територію…

— Збройні сили нічого не здавали. Вони до сьогодні перебувають у своїх регіонах, так би мовити, у мирному часі. Для того, щоб вони буди задіяні, Верховна Рада повинна прийняти відповідне рішення. Такого рішення немає досі. Натомість парламент шукає винних. Я наполягав на введенні ЗСУ у Крим. Однак ні Верховна Рада, ні політичне керівництво держави цього не прийняли. Збройні сили своє завдання виконали: у найкоротший термін їх привели у повну бойову готовність, було проведено часткову мобілізацію. Наступний крок — за парламентом.

— Дорікають, що військове керівництво надто довго тягнуло з виведенням наших військ з півострова, зокрема кораблів, через що багато військового майна на мільярди гривень ми втратили?

— Рішення політичного керівництва держави було таким, щоб наші військові частини перебували у Криму. Їхнє знаходження там означало, що Крим — наш. Коли сили, які повинні були вистояти, не вистояли, тоді було прий­нято рішення про їх виведення. Ідуть перемовини з російською стороною про те, щоб наші військові підрозділи виходили на материкову Україну зі своїм майном.

— Багато що у такій складній обстановці залежить від начальника Генштабу генерал-лейтенанта Михайла Куцина. Це правда, що у вас з ним не склалися стосунки? Якої ви думки про його професійні якості?

— Не хотів би давати коментарі з цього приводу. Однак те, що у нас з ним були різні погляди на певні речі, — відповідає дійсності. Оцінку з часом дасть український народ.

— А ваш наступник — Михайло Коваль — впорається з відповідальною ділянкою роботи?

— Про це можна буде судити за його діями.

— Спрогнозуйте подальші відносини між Україною і Росією? Москва зупиниться у Криму, чи посуне далі?

— Обстановку, яка склалася на східних кордонах України, оцінюю як небезпечну. Сили російських військ, які перебувають там, не передислоковуються у глибину Росії, а стоять у готовності до наступу. Тож і ми повинні бути готовими до відбиття агресії з будь-якого напряму. Повинні терміново створити Збройні сили, які не були б «маленькими і мобільними», як це було модно казати, а такими, щоб могли надійно захистити територіальну цілісність України. Чисельність ЗСУ потрібно збільшувати у рази. У нас завідомо було знищено Збройні сили, систему управління ними, бездумно скорочено чисельність — тепер пожинаємо наслідки. Слід кардинально виправити цю велику помилку.

— Вам, напевно, доводилося спілкуватися з міністром оборони Росії Сергієм Шойгу. Чи не проглядалося з його боку зверхності? Чи вдавалося з якихось питань домовитися?

— Спілкувався з російським міністром не раз. Зокрема, коли йшлося про випадки блокування і захоплення наших військових частин у Севастополі і у Криму в цілому. На це відповідь Шойгу була наївною. Він казав: «Наших військ там немає. Це — не ми! Це — якась незрозуміла «самооборона». Тоді я перерахував Шойгу номери всіх російських військових частин, які були задіяні у цих подіях, називав командувача Чорноморським флотом Росії, який особисто брав участь у штурмі штабу наших ВМС. Такими аргументами змушували росіян робити «паузи». Але результату майже не було. Російські військові виконують рішення, які поставив перед ними Путін. Все решта їх не цікавить.

— Чим будете займатися після відставки? Чи надалі вас залучатимуть до вирішення оборонних питань?

— Треба трохи відпочити. Нікуди від роботи не втікаю. Буде чим зайнятися. Після президентських виборів відбудеться переоцінка багато чого. Я готовий працювати для України.

— Народний депутат від «Свободи» Ігор Кривецький в інтерв’ю «Українській правді» натякав, що на посаду міністра вас призначили випадково. Що нібито ви самі напросилися…

— Давайте спочатку прочитаю це інтерв’ю, а потім буду оцінювати сказане.

Схожі новини