Передплата 2024 ВЗ

«УЄФА може покарати російський футбольний союз, щодо ФІФА — сумніваюся. Бо її керівник — друг путіна…»

Ще один вид окупації: футбольна «інтеграція». Спортивні чиновники росії включили клуби з українського Криму до змагань у чемпіонаті рф

За матч команди Севастополя проти ростовського СКА УЄФА може накласти санкції. А поки що вивчає це питання. 
За матч команди Севастополя проти ростовського СКА УЄФА може накласти санкції. А поки що вивчає це питання. 

Розглянути можливість позбавлення російського футбольного союзу членства у ФІФА та УЄФА — з таким проханням до вищих футбольних органів Європи і світу звернулася Українська асоціація футболу (УАФ). Причиною такого звернення стало те, футбольне відомство росії незаконно включило два клуби з окупованого українського Криму до чемпіонату росії.

Йдеться про ФК «Севастополь» та ФК «Рубін» (Ялта), які отримали сертифікати на участь у другій лізі росії (третій національний дивізіон) і минулої неділі, 16 липня, провели свої перші матчі у цих змаганнях — відповідно проти ростовського СКА та новокубанського «Біолога». УАФ вважає протиправними такі дії російської терористичної держави та рфс щодо Української держави, її футболу, розцінює їх як грубе порушення статутів ФІФА й УЄФА та рішення УЄФА про особливий статус кримського футболу.

Як відомо, у 2014 році, після того, як росія віроломно захопила Крим, УЄФА дозволила проведення на півострові внутрішнього чемпіонату. Однак заборонила тамтешнім клубам брати участь у будь-яких офіційних міжнародних матчах. Кримським футбольним клубам закрили доступ до всіх турнірів під егідою УЄФА і ФІФА. Під загрозою санкцій росія погодилася з цим рішенням. А ось тепер зробила такий кульбіт. За це УАФ просить покарати російський футбольний союз вигнанням з УЄФА та ФІФА. Такого покарання росія і рфс заслуговують, як сказано у листі Української асоціації футболу на адресу ФІФА, УЄФА, «через доведену невідповідність вимогам статутів керівних футбольних органів світу й Європи та цінностям всесвітньої футбольної сім'ї».

А ось і перша реакція від УЄФА. «Зараз ми оцінюємо ситуацію, особливо у світлі рішення 2014 року про заборону кримським клубам брати участь у змаганнях під егідою РФС та створення в Криму „особливої зони“ до подальшого повідомлення. Ми перебуваємо в контакті з рфс та Українською асоціацією футболу», — таке повідомлення зробила пресслужба УЄФА.

Коментар для «ВЗ»

Ярослав ГРИСЬО, багаторічний член виконкому Української асоціації футболу

Якби УЄФА та ФІФА були об'єктивними організаціями, росію виключили б звідти. Щодо УЄФА у мене ще є якась надія, що таке рішення може бути ухвалено. А от щодо ФІФА такого сподівання немає - бо всі прекрасно знають, що її керівник Джанні Інфантіно є великим другом росії, путіна. Тому навряд чи президент ФІФА піде на радикальний крок.

росію уже покарано за її воєнну агресію: вона не бере участі в європейських і світових чемпіонатах, в єврокубках.

Схожі новини