Передплата 2024 «Добрий господар»

На Великдень — до «Шевченківського гаю»

Цього року через воєнний стан святкування Великодня вже втретє буде обмеженим — без ярмарків на площі Ринок і на проспекті Свободи, без експозиції великої писанки на площі Яворського. Святкування передбачені лише у Музеї народної архітектури та побуту «Шевченківський гай» ім. Климентія Шептицького

Фото "Варта-1"
Фото "Варта-1"

Повний квиток до гаю коштуватиме у неділю 200 гривень, пільговий — 100 грн, захисники мають безоплатну перепустку. На другий день свят, у Поливаний понеділок, квитки на 50 гривень дешевші.

Як розповіла «ВЗ» заступниця директора з розвитку «Шевченківського гаю» Леся Гарасим, там відбудуться традиційні гаївки. Запрошують і вимушених переселенців, які мешкають у місті. Гаївки будуть як в автентичному, так і в сучасному виконанні. Працюватимуть дві виставки, дитяча зона, ятки з музейним сувенірним крамом, фудкорти, а також відбудеться благодійний збір коштів на ЗСУ.

«Гаївки у гаю — традиція, що підтримується десятиліттями, — каже пані Гарасим. — Будемо водити кривий танець, вербову дощечку, струмок, подоляночку, хорти і вовки, царівну, мости, голубку… А також грати в шума, моргалки, ремня, а хлопці „будуватимуть“ вежу й слона, тобто демонструватимуть акробатичні здібності. На одній з галявин — концертна програма, виступатимуть етногурти. У церкві зі села Кривки — Великодня літургія».

6 травня — Обливаний понеділок. В обід в гаю стартує екскурсія «Великодні традиції», вартість квитка — 250 гривень. У ціну входить частування паскою, спеченою за давнім львівським рецептом. Біля дзвіниці зі села Хоросно знову будуть гаївки, цього разу — з танцювальним колективом «Калиновий цвіт» від Народного дому Малехова. «Фішка» святкування в понеділок — гаївки з дриґом (рух ногою вгору).

«Будемо вивчати рухи українських традиційних танців — так, як це ще пам’ятають старші люди в селах, під супровід народних інструментів — скрипки, басолі й бубна, — каже моя співрозмовниця. — А у виставковій залі нашого музею — виставка народних ікон на склі з колекції Тараса й Остапа Лозинських «Крихкіші за скло».

Схожі новини