Передплата 2024 ВЗ

Для душі - зефірні букети; для тіла — зумба

Вимушена переселенка із Запоріжжя Маргарита Тютюнник змінила фах вчителя на майстра, який виготовляє солодкі букети

Фото авторки
Фото авторки

Майстриня Маргарита Тютюнник виготовляє із зефіру вишукані подарункові букети та продає їх в Інстаграмі. Її оригінальні букети зазвичай купують на хрестини, весілля, дні народження, або чоловіки, щоб освідчитися коханим… Свою зефірну флористику майстриня позиціонує, як «солодощі щастя, виготовлені з любов’ю».

Переселенка із Запоріжжя Маргарита Тютюнник розповіла для «ВЗ», як війна та вимушений переїзд змінив її фах
Переселенка із Запоріжжя Маргарита Тютюнник розповіла для «ВЗ», як війна та вимушений переїзд змінив її фах

Маргарита Тютюнник родом із Запоріжжя, нині вимушена переселенка, яка почала життя з нуля Самборі Львівської області. Саме тут народилася ідея виготовляти зефірні квіти.

«Переїхала до Самбора два роки тому з донькою, сестрою та племінницею. Чоловік залишився у Запоріжжі, — розповідає Маргарита для „ВЗ“. — Чоловік займається фермерством, це зараз вкрай важливо для продовольства. У Запоріжжі я 17 років працювала вчителькою молодших класів. Також викладала зарубіжну літературу, мистецтво, працювала завучем школи з виховної роботи… Коли переїхала до Самбора, ще кілька місяців працювала вчителем онлайн. Нам дозволяли. А потім сказали, що треба, або повертатися, або звільнятися. Робота вчителя для мене була радше хобі, яке „фінансував“ мій чоловік. Щоб бути класним вчителем, багато вкладаєш знань, зусиль енергії. Сім‘я виходить на другий план. Зарплата не висока… У школі заробляла десять тисяч гривень на місяць».

Після звільнення зі школи пані Маргарита вирішила піти у творчість та на власні хліби. Почала думати, що може виготовляти своїми руками.

«Познайомилася у Самборі з психологинею Анастасією Пироговою, яка теж є вимушеною переселенкою. Почала мене витягувати, підтримувати. — продовжує розмову Маргарита Тютюнник. — Якось гортала в Інстаграмі стрічку і натрапила на майстриню з Києва, яка вчить виготовляти вироби із зефіру. Квіти цієї майстрині виглядали, як справжні. Ідея сподобалася, бо з дитинства люблю квіти. Завжди було шкода, що букети в’януть, хотілося знайти спосіб продовжити їм життя».

Маргарита пішла на онлайн курс, аби опанувати мистецтво солодких зефірних букетів. Перше домашнє завдання від тренерки виконала відмінно.

«Від моїх перших тюльпанів тренерка була в захваті, — пригадає моя співрозмовниця. — Це мене захопило. Перші квіти були не для продажу, тепер продаю свої солодкі композиції».

Запитую про вартість зефірних букетів. Маргарита каже, її роботи коштують від 400 до понад дві тисячі гривень. Майстриня дотримується правил здорового харчування, тож виготовляє букети з натурального зефіру. У складі зефіру — натуральний загущувач агар-агар, ягідне пюре. Це безглютенові вироби, корисні для здоровʼя.

«Один місцевий чоловік купував у мене зефірний букет з 35 тюльпанів на весілля, — каже моя співрозмовниця. — Часто солодкі букети замовляють дітям. Можна придбати одну зефірну квітку, щоб просто зробити людині солодкий комплімент».

Маргарита Тютюнник також ліцензований тренер із зумби. Це популярний вид фітнесу, що включає аеробіку, латиноамериканські танці та мікс інших танцювальних напрямків. Цим жінка займалася у Запоріжжі, але на новому місці закинула. Сертифікат отримала в Києві.

Маргарита Тютюнник каже, шукала можливість тренування в Самборі, аби перевантажити мозок. Не знайшла. Згодом почала проводити заняття із зумби для жінок, куди також приходять вимушені переселенки. Для неї спорт і солодощі - сумісні речі: спалені в залі калорії додають натхнення на нові композиції.

«Квіти і танці - моя душа! Це дві улюблені справи, які з’явилися майже одночасно», — каже.

Схожі новини