Передплата 2024 «Добрий господар»

Нас покинув футбольний Кайзер…

В австрійському Зальцбурзі на 79-му році життя помер знаменитий німецький футболіст, колишній захисник «Баварії» і збірної ФРН Франц Бекенбауер. Це зірка світового рівня, справжня спортивна легенда… Визнаючи його унікальність, уболівальники називали Бекенбауера Кайзером Францом.

Франц Бекенбауер. Фото Х
Франц Бекенбауер. Фото Х

Франц Бекенбауер народив­ся 11 вересня 1945-го. 13 років своєї кар'єри футболіст віддав мюнхенській «Баварії». Коли ки­ївське «Динамо» 1975 року пе­ремогло її за підсумками двох матчів фінального протистоян­ня Суперкубка Європи, Бекен­бауер був у «Баварії» однією з найбільших зірок. Це був гідний суперник… За «Баварію» Бекен­бауер провів 582 матчі, у яких забив 74 голи й віддав 75 гольо­вих передач. Під кінець кар'єри німець пограв також за «Гам­бург» і «Нью-Йорк Космос».

Із «Баварією» Франц Бекен­бауер виграв, зокрема, три Куб­ки чемпіонів (цей турнір був по­передником нинішньої Ліги чемпіонів), а зі збірною Німеч­чини став чемпіоном Європи (1972, у фінальному матчі ФРН перемогла збірну колишньо­го союзу, за яку в тому поєдин­ку грав півзахисник львівських «Карпат» Едвард Козинкевич) і чемпіоном світу (1974). Франц Бекенбауер двічі був волода­рем «Золотого м’яча» видання France Football — нагороди най­кращому футболісту світу.

«Не стало Франца Бекенба­уера. Пішла епоха у світовому футболі, — написав мер Києва, знаменитий український боксер Віталій Кличко. — Ми з братом були знайомі з Францом і багато років дружили. Великий профе­сіонал і людина з великим сер­цем. Відверта, добра, чуйна.

Його називали Кайзером Францом. Він жив футболом та творив його як мистецтво. А фа­нати роками сперечалися, хто величніший у футболі: Пеле чи Бекенбауер?

Він підтримував Україну у її демократичних європейських прагненнях. І під час Революції Гідності, і коли росія вдерлася на нашу землю. Світла пам’ять справді великому у своїй спра­ві профі та справжній Людині… Франце, ти залишаєшся жити в наших серцях…".

Схожі новини