Передплата 2024 «Добра кухня»

Суддям і нефарту “помстимося” у Лізі націй?

Треба піднятися у Лігу А: там грають найкращі футбольні збірні Європи, у матчах із якими “синьо-жовті” підвищать свій клас

За що ми так любимо футбол? Як на мене, за те, що, на відміну від інших ігрових видів спорту, слабша команда тут завжди має свій шанс. На жаль, цим шансом скористалася збірна Вельсу. Його голкіпер Вейн Генессі здійснив аж дев'ять “сейвів”. Чого вартий лише удар головою у виконанні Артема Довбика! І на додачу ще прикрий автогол Андрія Ярмоленка, який “тягнув” увесь відбірний цикл... На Мундіаль-2022 у Катарі збірна України не їде. Шкода. Але не час лити сльози! Стартує новий міжнародний турнір на рівні національних збірних, Ліга націй УЄФА, і “синьо-жовті” повинні зробити все, аби виступити якомога краще.

Із одного боку, такий Вельс треба було проходити. Як показала гра, головні зірки валлійців, Бейл, Ремзі й Аллен, уже “їдуть із ярмарку”, їхні найкращі часи позаду. Вельс практично нічим не здивував: віддав ініціативу українцям і “сидів у засідці”, чекаючи свого шансу... З іншого боку, у те, що збірна України переможе у гостях дві британські збірні, вірилося не дуже. Це могло статися, якби у грі з валлійцями нам пощастило (роль футбольного фарту ніхто не скасовував). Але пощастило не українцям, а їхнім суперникам.

Генессі спіймав кураж і тягнув усе…

По-перше, той клятий автогол Ярмоленка, по-друге, сильний дощ, що мінімізував перевагу “синьо-жовтих” у техніці. А по-третє, це був день голкіпера валлійців Вейна Геннессі, який спіймав кураж і тягнув усе, що летіло в рамку його воріт. За п'ять хвилин до кінця матчу Довбик бив головою із кількох метрів, але Геннессі, викинувши руку вбік, якимось дивом парирував цей удар... Блискуча реакція? Так. Воротарський фарт? Без сумніву. Але якби Довбик пробив униз, у газон, то шансів на успіх у нашого форварда було би більше... За ідеєю, цього мали би навчати у дитячих футбольних школах. Але маємо те, що маємо.

Чи був пенальті на Ярмоленку?

Радше так. Аллен у своєму штрафному вдарив по нозі футболіста команди суперника, який був на м'ячі першим - формально це 11-метровий. Але арбітр вирішив, напевно, що такого наміру валлієць не мав, що контакт був недостатньо жорстким, аби вказати на позначку…

Скидається на те, що іспанський суддя Лаос помилився. Але чи можна сказати, що саме він вирішив долю матчу? Напевно, це було би перебільшенням... А пам'ятаєте, у матчі з Шотландією Руслан Малиновський видав шикарний пас, після якого Ярмоленко вивалився віч-на-віч із воротарем і забив? У мить передачі Роман Яремчук був у офсайді. Так, арбітр правильно розцінив, що в пасивному, бо Роман не брав участі в гольовій атаці. Але, якщо відверто, суддя міг потрактувати той епізод інакше і свиснути «поза грою»…

Британського футболу “наїмося” досхочу…

Утім, трохи посумували - і вистачить! У середу, 8 червня, національна збірна України розпочне свої виступи у Лізі націй УЄФА. Нагадаємо, у попередньому розіграші цього турніру “синьо-жовті” вилетіли з елітної Ліги А. Підопічні тоді ще Андрія Шевченка мали всі шанси зайняти у своїй групі третє місце й залишитися у Лізі А. Але втрутився лікар кантону Люцерн, який через випадки ковіду в нашій збірній заборонив їй виходити на поле. А потім нашій команді зарахували технічну поразку, внаслідок чого у Лізі А залишилася збірна Швейцарії, а збірна України, хоч обіграла швейцарців у Львові, опустилася до Ліги В... Треба знову піднятися у Лігу А! Там грають найсильніші збірні Європи, користь зустрічей з якими для “синьо-жовтих” переоцінити важко.

Аби за підсумками цього сезону в Лізі націй піднятися у Лігу А, збірна України у своїй Групі 1 Ліги В має зайняти перше місце. Чи підопічним Олександра Петракова це до снаги? Як на мене, цілком. Наші суперники у групі - збірні Вірменії, Ірландії і Шотландії. Британського футболу цього року “наїмося” досхочу... Вірменія, до речі, вже створила мінісенсацію - перемогла Ірландію вдома з рахунком 1:0. Цей результат нам на руку, оскільки один із імовірних конкурентів у боротьбі за перше місце у Групі І уже втратив два очки.

У середу, 8 червня, збірна України зіграє на виїзді саме проти збірної Ірландії. А наступні два поєдинки у Лізі націй “синьо-жовті” проведуть на домашньому стадіоні - у гостинній польській Лодзі. У суботу, 11 червня, збірна України прийматиме там збірну Вірменії, а у вівторок, 14 червня, - збірну Ірландії.

Ліга націй УЄФА

Ліга В, Група 1

  • 3 червня: Вірменія - Ірландія 1:0
  • 8 червня: Ірландія — УКРАЇНА (21.45), Шотландія - Вірменія.
  • 11 червня: УКРАЇНА — Вірменія (16.00), Ірландія - Шотландія.
  • 14 червня: УКРАЇНА — Ірландія (21.45), Вірменія - Шотландія.
  • 21 вересня: Шотландія - УКРАЇНА
  • 24 вересня: Вірменія - УКРАЇНА, Шотландія - Ірландія
  • 27 вересня: УКРАЇНА - Шотландія, Ірландія - Вірменія

Схожі новини