Передплата 2024 «Добрий господар»

Уперше без Мессі, зате з Ноєром

В УЄФА визначили трійку цьогорічних претендентів на звання найкращого футболіста Європи сезону 2013-2014

У шорт-лист потрапили двоє представників мюнхенської «Баварії» — голкіпер Мануель Ноєр та півзахисник Ар’єн Роббен, а також володар «Золотого м’яча» 2013 року португалець Криштіану Роналду. Нагороду буде вручено в Монако 28 серпня — під час жеребкування групового етапу Ліги чемпіонів УЕФА-2014/15. Раніше стали відомі імена із топ-10. Всього в початковий список потрапили 35 футболістів.

Як і в попередні роки, початковий список був складений на підставі думки журналістів з усіх національних асоціацій УЄФА, кожен з яких назвав п’ятірку кращих, на його погляд, футболістів. За кожне перше місце гравець отримував п’ять очок, за кожне друге — чотири, і так далі. При визначенні найкращого футболіста року будуть враховуватися як матчі внутрішні (чемпіонат, кубок, Кубок ліги, Суперкубок), так і зовнішні (єврокубки, Клубний чемпіонат світу), а також матчі за національну збірну.

Найбільшою несподіванкою стала відсутність у трійці претендентів Ліонеля Мессі. Нападник каталонської «Барселони» вперше вибув з боротьби за почесний титул вже у першому турі. Незважаючи на те, що саме аргентинцеві дістався «Золотий м’яч» найкращого футболіста чемпіонату світу, його кандидатуру європейські журналісти оцінили лише шостою сходинкою серед десяти претендентів.

А от для Криштіану Роналду це вже четверте поспіль потрапляння до трійки найкращих у Європі. Втім, досі португальцеві так і не вдалося покрасуватися із цією нагородою як переможцю. У минулому сезоні, як і зазвичай, Криштіану демонстрував яскраву гру, але особливо вдалими видалися його виступи у єврокубках. Португалець зумів встановити новий рекорд результативності у Лізі чемпіонів — 17 голів упродовж одного сезону. А його два голи у нещодавно розіграному Суперкубку УЄФА не лише додали португальцеві дивідендів перед вирішальним голосуванням, а й впритул наблизили до рекорду найкращого бомбардира Ліги чемпіонів — іспанця Рауля Гонсалеса.

Минулого року найкращим у Європі став Франк Рібері. У цьому ж році роль працьовитого півзахисника взяв на себе його партнер у «Баварії» Ар’єн Роббен. Потрапляння до тріо претендентів «летючого» голландця можна вважати великим визнанням його заслуг насамперед у командних здобутках. У сезоні, що завершився, півзахисник мюнхенської «Баварії» відзначився 21 забитим голом і став одним із найкорисніших гравців команди. Втім, найбільш яскравими стали його виступи у складі збірної Нідерландів. Роббен запам’ятався не лише рекордною швидкістю, а й трьома важливими голами, що в підсумку допомогло його збірній дістатися півфіналу бразильського Мундіалю. «Це визнання стало для мене великою честю, особливо зважаючи на те, які імена були у топ-10. Це вже приємна нагорода за старання у складі «Баварії» та національної збірної», — зізнався голландець.

А от поява у трійці претендентів одноклубника Роббена, Мануеля Ноєра, ввійде в історію нагороди. Адже досі жодному голкіперові на вдавалося потрапити у шорт-лист на приз найкращому футболістові року в Європі. Втім, несподіванкою це важко назвати. Перший номер збірної Німеччини, Мануель Нойєр, відіграв всі матчі своєї команди на чемпіонаті світу, що завершився перемогою бундестіму. Нойєр провів на нуль чотири з семи поєдинків в Бразилії, запам’ятавшись також тим, що нерідко покидав ворота і допомагав захисникам далеко поза межами своїх володінь. Така гра започаткувала нові вимоги до сучасних голкіперів, і Ноєр по праву може вважатися взірцем на сьогодні.

Не випадково за підсумками бразильського мундіалю саме німцеві дісталася «Золота рукавичка» як найкращому воротареві чемпіонату світу. Більше того, нещодавно Мануель Ноєр вдруге у своїй кар’єрі отримав нагороду найкращого футболіста Німеччини за підсумками року. Визнання Ноєра навіть знайшло своє відображення у скульптурі. Воскова фігура голкіпера мюнхенської «Баварії» та збірної Німеччини з’явиться в музеї мадам Тюссо у Берліні. «Мануель Нойєр є одним із найпопулярніших футболістів, а після чемпіонату світу він став найбільш затребуваний нашими відвідувачами», — розповіла директор музею Сандра Шмальцрід. Ноєр стане четвертим німецьким футболістом, чия воскова фігура буде виставлена в музеї, після Олівера Кана, Юргена Клінсманна і Месута Озіла. Втім, хтозна, як це вплине на вибір журналістів 28 серпня...

Володарі ж місць з четвертого по десяте вже визначені. Одразу поза трійкою претендентів опинилися двоє німців — Томас Мюллер, який набрав 39 балів, та Філіп Лам, який із 24-ма балами розділив 5-6 місце із Ліонелем Мессі. Новоспечений футболіст мадридського «Реала» Хамес Родрігес посів сьому сходинку. Трохи менше балів отримали кусючий Луїс Суарес і Ді Марія. А от найменше симпатії із топ-10 було на боці натуралізованого іспанця Дієго Кости.

Схожі новини