Передплата 2024 ВЗ

Продукти, які даремно радять від застуди

Три популярні продукти, незмінно згадувані в рекомендаціях для людей, які захворіли на застуду, — це цитрусові, малинове варення і чай

Цитрусові. Так, вважається, що застудженим потрібно більше вітаміну С. Однак застуда або ГРЗ (гостре респіраторне захворювання) харак­теризується запаленням і порушеннями слизо­вих. Кислий сік цитрусових фруктів, потрапляючи на запалену слизову, лише стане для неї додатко­вим подразненням.

Малинове варення. За словами експерта, пити чай вприкуску з малиновим варенням — по­гана ідея під час застуди. Річ у тім, що цукор є іде­альним поживним середовищем для бактерій, які постійно мешкають на слизовій. Солодке варен­ня, що потрапляє в рот, потім у стравохід і шлунок, підвищує ризик бактеріальних ускладнень. Крім того, цукор пригнічує активність клітин-макрофа­гів, що стимулюють імунний захист.

Чай. Такі напої, як чай і кава, містять багато ко­феїну, що блокує антидіуретичний гормон і дає ефект сечогінного. Організм зневоднюється, вна­слідок чого знижуються обсяг і циркуляція крові. Імунітет при цьому послаблюється, бо імунні кліти­ни доносяться до вогнищ запалення саме з кров’ю.

Схожі новини