Передплата 2024 «Добра кухня»

Харчування дітей після 1 року життя

Вашій дитині - 1 рік! Вона вже ходить, починає розмовляти, соціалізуватися, у неї почали формуватися нові харчові потреби, які суттєво відрізняються від потреб дитини першого року життя та потреб дітей старшого віку. Як же її тепер годувати?

Фото pexels
Фото pexels

Харчування дітей віком від 1 до 3 років є перехідним від вигодо­вування до харчування дорослої людини. До травлення підклю­чаються всі групи травних залоз, зміцнюються всі шари стінок стра­воходу, шлунка, кишок, збільшу­ється місткість шлунка від 250 мл у однорічного малюка до 300−500 мл у дитини третього року життя. Травлення їжі завершується че­рез 4 години після її вживання. Формується жувальний апарат: за період від 1 до 2,5 року в дитини прорізуються 12 зубів. З появою зубів дитина починає жувати їжу, хоча ефективним цей процес стає тільки у віці 18−24 місяці.

Загальні принципи побудо­ви харчового раціону дітей 1−3 років. Діти в цьому віці починають споживати продукти і страви, які їдять дорослі. Дуже важливо, щоб дитина продовжувала отримувати спеціальну молочну суміш, при­значену для дітей після 1 року, і молочні продукти. Дітям віком 1−1,5 року рекомендовано вжива­ти до 700 мл молочних продуктів, а дітям 1,5−3 років — 500 мл. По­вноцінне (добове) меню дитини у цьому віці має включати продукти з 5 груп:

  • 1-ша — м’ясо, риба, яйця;
  • 2-га — молочні продукти (спеці­альна молочна суміш, сир, йогурт, кефір тощо);
  • 3-тя — овочі і фрукти;
  • 4-та — продукти переробки зернових культур;
  • 5-та — рослинні жири.

Різноманітність харчового ра­ціону забезпечує організм дити­ни усіма необхідними поживними речовинами, вітамінами та міне­ралами.

Режим годування. Рекомен­дована кількість годувань — не менше ніж 5 разів на день: сніда­нок; полуденок; обід; підвечірок; вечеря. Тобто 3 основні прийоми їжі (сніданок, обід, вечеря) і 2 до­даткові (полуденок і підвечірок). Усі страви мають бути свіжопри­готовленими.

Обов’язкова складова щоден­ного раціону малюка — свіжі овочі та фрукти. Страви, які дають дити­ні до появи корінних зубів, повинні мати гомогенну кашоподібну кон­систенцію (пюре, суфле, тефтель­ки, парові котлетки тощо). Свіжі овочі та фрукти дрібно нарізають. З віком каші, запіканки та інші страви більш щільної консистенції поступово витісняють з раціону малюка традиційні для раннього віку пюре та суфле.

Треба заохочувати дитину їсти самостійно, спочатку пальцями, одночасно навчаючи її використо­вувати ложку і чашку, а потім, по­ступово, — виделку та ніж. Столові прибори та посуд — спеціальні для дітей.

Порція має бути невелика і становити приблизно ¼ порції дорослого. Потрібну кількість їжі можна приблизно визначити як 1 столову ложку кожної страви на рік життя дитини. Добова кількість соку не повинна перевищувати 120 мл. Краще, щоб дитина за добу вживала 2 овочеві страви і 1 круп’яну. Якщо в обід даєте дитині круп’яний суп, то гарнір до другої страви має бути овочевим. Не за­бувайте про овочеві салати, які можна дати дитині як на сніданок, так і на обід чи вечерю. Страви з м’яса, риби, яєць, особливо в по­єднанні з жиром, треба давати дитині в першій половині дня. З м’яса краще використовувати не­жирну яловичину, телятину, курку, індичку чи кролика. Менш корис­ні - ковбаси, сосиски, сардельки. Такі продукти дітям треба давати лише зрідка. Можна використо­вувати субпродукти (печінка, язик тощо). Рекомендовані нежирні сорти риби: тріска, минтай, хек, судак, горбуша. На вечерю кра­ще давати молочну і рослинну їжу. Такі продукти, як спеціальна молочна суміш (500−700 мл на добу), вершкове масло, рослин­на олія, хліб, цукор, м’ясо, дитина повинна отримувати щодня. Рибу, яйця, сир, сметану можна давати один раз на 2−4 дні.

Джерело жирів — вершкове масло і рослинні олії. Дітям 1−1,5 року необхідно до 12−15 г верш­кового масла і 3−5 г (1 ч. л.) рос­линної олії на день, а дітям 1,5−3 років — відповідно 17 г та 6 г. Кру­пи, хліб та хлібобулочні вироби входять у щоденний раціон ди­тини 1−3 років. Дітям 1−1,5 року необхідно 30−40 г хлібобулочних виробів на день, у 1,5−3 роки — 50−100 г на день. Крупи можуть бути різні: вівсяна, гречана, ячна, кукурудзяна, перлова, пшенична, рис, манка (інколи). Каші можна готувати з додаванням овочів і фруктів. Наприклад, вівсяну кашу — з яблуком, родзинками або ба­наном, рисову — з гарбузом або морквою, гречану — з яблуком. Малюкові щоденно потрібні овочі та фрукти. Добова кількість свіжих овочів у віці 1−1,5 року — до 200−250 г, у віці 1,5−3 роки — до 350 г, свіжих фруктів і ягід у віці 1−1,5 року — до 100 г, у віці 1,5−3 роки — до 130−200 г. Вони максимально корисні в необробленому вигляді. Доцільно давати їх і у вигляді са­латів (дрібно порізаних).

Солодощі треба давати обме­жено, у невеликій кількості, але раціон дитини 1−3 років повинен включати цукор. Добова норма цукру становить 35 г для дітей 1−1,5 року та 40 г для дітей 1,5−3 років. Сухофруктів можна давати до 10 г, кондитерських виробів (печиво, вафлі, пастила, марме­лад, карамель, варення повидло) — 5−15 г на добу і меду — 1 г на добу (якщо дитина його переносить). Під час харчування треба дотри­муватися певних правил:

  • Батьки, а не діти, визначають час споживання їжі.
  • Діти не ростуть так швидко, як під час першого року, тому їм потрібно менше їжі.
  • Годувати дитину треба не­великими порціями, стимулювати прохання додаткової їжі.
  • З віком варто поступово збільшувати раціон та вводити нові продукти.
  • Водночас краще уникати надмірного розмаїття їжі, щоб смаки дитини формувалися по­ступово. Не давати гострої їжі.
  • Не треба змушувати дитину їсти продукти, які їй не подоба­ються. Краще замінити таку їжу подібною (наприклад, овочі замі­нити фруктами).
  • Щоб з’ясувати, чи подоба­ється той чи інший продукт дитині, треба багаторазово (до 10 разів) пропонувати їй певну страву.
  • Щоденно, 2−3 рази на добу, давати малюкові молоко (краще спеціальні дитячі молочні суміші для дітей після року) або інші мо­лочні продукти для дітей зі зниже­ним вмістом жирів.
  • Забезпечувати широкий асортимент продуктів з високою харчовою цінністю (овочі, фрукти, м’ясо) замість менш повноцінних у харчовому плані (солоні закуски, морозиво, смажені продукти, пе­чиво і солодкі напої).
  • Не давати дитині міцних чаю і кави.
  • Поліпшенню апетиту сприяє рухова активність дитини та пере­бування на свіжому повітрі. Гуляй­те з малюком 1−3 години перед обідом та вечерею!

Виховання культури харчу­вання у дитини:

  • Дитина має їсти 4−5 разів на день.
  • Необхідно обмежувати пере­куси під час малорухливих занять або бездіяльності.
  • Обмежити солодкі напої та солодощі. Краще замінити їх мо­лочними продуктами, овочами, фруктами.
  • Подавати їжу у кількості, що відповідає розмірам та віку дити­ни.
  • Заохочувати пити воду (600−900 мл на добу).
  • Дитина повинна сідати за стіл у спокійному стані, не втом­леною, бути охайною, споживати їжу з іншими членами сім'ї.

І у вас, і у ваших дітей це вийде!

(За матеріалами статті лікаря-пе­діатра вищої категорії, кандидата медичних наук Ольги Таринської). Підготувала Нінель Кузнецька.

Схожі новини