Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові прооперували дитину із рідкісною патологією: подробиці

  • 03.04.2024, 18:15
  • 516

У 5-річного Юрчика із Зимної Води, що у Львівському районі, вроджена складна патологія — мальформація нижньої губи. Оперували хлопчика львівські та американські хірурги

Фото із соцмереж Охматдиту
Фото із соцмереж Охматдиту

«Це була така червона гулька, як вишенька. Ми водили сина на обстеження. Деякі фахівці казали пити гормональні таблетки, інші — радили спостерігати. Ніби-то воно може розсмоктатися само. Із ростом сина воно не збільшувалося дуже сильно. Було не дуже помітне. Лікарі казали, що із часом можна буде хірургічно це забрати», — розповіла мама хлопчика Марта.

Як зазначили медики Центру дитячої медицини, лікарні Охматдит, після лікування патології у ранньому віці є шанс, що у Юрчика мальформація повністю закриється і буде неактивною, оскільки зараз вона є невеликою та локальною.

«У світі дуже мало лікарів, які цим займаються, бо це насправді дуже складна та непередбачувана патологія. Це, свого роду, пухлина і важко спрогнозувати як і куди вона буде проростати. Особливо складною є ділянка голови та шиї — вона є небезпечною, бо маленька площа, швидке проростання та гарне кровопостачання,» — пояснила хірург Юлія Хомин.

Відтак Юрчику зробили склерозування.

«За допомогою тонкої голки ввели спеціальний препарат — склерозант, в уражену судину чи конгломерат судин (вогнище мальформації)», — розповіли у лікарні.

Таке втручання дитині зробили вже вдруге, і надалі хлопчик перебуватиме під постійним наглядом лікарів, адже, як правило, мальформація потребує лікування впродовж усього життя людини.

Схожі новини