Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Дівчинка, яка втратила ноги під час ракетного удару росіян, візьме участь у Бостонському марафоні (ВІДЕО)

  • 03.04.2024, 10:45
  • 738

12-річна українка Яна Степаненко, яка залишилася без двох ніг унаслідок ракетного удару росіян по вокзалу у Краматорську, візьме участь у Бостонському марафоні. 13 квітня дівчинка бігтиме на протезах 5-кілометрову дистанцію, аби втілити мрію захисника та вкотре показати всьому світу незламність українського народу

Фото Львівської міської ради
Фото Львівської міської ради

4 квітня у Львові відбудеться показове тренування Яни Степаненко. Дівчинка впродовж двох місяців посилено готується до участі у Бостонському марафоні. Вона тренується чотири рази на тиждень: двічі — у Національному реабілітаційному центрі НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) із фізичним терапевтом, та ще двічі — на велотреку та стадіоні з професійними тренерами бігового клубу PROBIG.

Минулоріч восени Яна вже взяла участь у львівському півмарафоні. Тоді вона тільки вчилася користуватися біговими протезами і разом з іншими пацієнтами центру UNBROKEN, українськими воїнами, здолала символічну «Милю незламності», довжиною всього у 70 метрів.

«Коли я пробігла вперше, то мала такі неперевершені емоції, що хоч трішки, але пробігла!», — розповіла дівчинка.

На Бостонський марафон Яну Степаненко запросила американська фундація One World Strong, що допомагає ветеранам і цивільним, які постраждали під час терактів та військових дій. Мета Яни — пробігти у Бостоні 5 км.

Так юна українка прагне нагадати світові, що війна в її країні триває, продовжують страждати та гинути діти і дорослі, скалічено тисячі життів і щодня зростає кількість людей з ампутаціями. Та попри все, українці залишаються незламними.

Ще одна мета Яни у Бостоні - благодійна. Це збір на спортивний протез для важкопораненого захисника, пацієнта центру НЕЗЛАМНІ, який втратив кінцівку на війні. Дівчинка воліє, аби він, як і вона, теж мав можливість бігати.

Посилання на проєкт, який реалізують спільно з благодійною платформою dobro.ua: dobro.ua/project/nezlamni_boston/

Представників ЗМІ запрошують на відкрите тренування Яни Степаненко перед її поїздкою до Бостону. Заняття відбудеться 4 квітня о 16:30 на стадіоні «Динамо» (вул. Янева, 10). Контактна особа для ЗМІ: Зоряна, 38 (067) 152 72 22.

Як відомо, 8 квітня 2022 року під час терористичного удару росіян по залізничному вокзалу у Краматорську Яна Степаненко втратила обидві ноги. Фото, як її на руках несе хірург дитячої лікарні святого Миколая Першого медичного об'єднання Львова, облетіла весь світ. Перші протези для ходьби та бігу Яна отримала у США.

Минулоріч улітку, після року відновлення за кордоном, дівчинка повернулася до України. Тут Яна продовжила реабілітацію та вже встигла отримати нові штучні кінцівки для ходьби в майстерні протезування центру UNBROKEN.

Бостонський марафон є одним з найбільших та найпрестижніших у світі. Участь у ньому щороку беруть приблизно 30 тисяч людей з усього світу.

Схожі новини