Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Тренери налаштовували Яну на кілометр-два, а вона подолала усю дистанцію — 5 км!»

Яна Степаненко, яка взяла участь у Бостонському марафоні, зібрала майже усю суму коштів на біговий протез для військового Олександра Рясного

Фото зі сторінки у соцмережах Андрія Садового
Фото зі сторінки у соцмережах Андрія Садового

Вона це зробила! 12-річна Яна Степаненко, яка втратила під час ракетного обстрілу обидві ніжки, взяла участь у Бостонському марафоні і пробігла 5 км. Хоча тренери налаштовували Яну на кілометр-два, вона подолала усю дистанцію!

Коли дивишся відео, як Яна біжить вулицями Бостона, годі стримати сліз… Хто у своєму житті пробіг хоча б кілька кілометрів, добре розуміє, що під час забігу відчувала дівчинка.

Про те, як американський Бостон зустрів юну українку, журналістці «ВЗ» розповіла Ірина Заславець, — директорка з розвитку Першого медоб'єднання Львова, керівниця проєкту НЕЗЛАМНІ, яка супроводжувала Яну у поїздці.

Перекриті вулиці Бостона, драйвова музика… Бостонський марафон — один з найстаріших і найпрестижніших марафонів у світі. Цього року участь у ньому взяло понад 10 тисяч учасників з різних країн! Щороку марафон збирає понад пів мільйона глядачів. Увесь світ мав можливість бачити, як свої перші кілометри на бігових протезах долала Незламна Яна.

Ірина Заславець розповіла, що Яна дуже хвилювалася. Казала: «Там багато людей, чи зможу я пробігти?». Супроводжували до старту Яну мама Наталія, яка під час ракетного обстрілу втратила ногу, та брат-близнюк Ярослав. Мама нагадувала Яні слова тренерів, як правильно дихати, як тримати спинку…

«Ти — найкраща, — підбадьорювала доньку пані Наталія, коли вони виходили з готельного номера. — У тебе все вийде, пам’ятай це!». Мама теж дуже хвилювалась за доньку, адже бігати Яна почала якихось два місяці тому.

Перед початком марафону на вулицях Бостона — як у вулику! Дехто прийшов навіть зі своїми домашніми улюбленцями…

— Як мені страшно! — каже Яна. — Буду бігти повільно, спокійно…

— Ти стільки у житті подолала, що там ті кілометри, — підбадьорює Яну Ірина Заславець.

У цей момент до Яни підходять українці, які живуть і вчаться у США. Вони теж учасники Бостонського марафону. Висловлюють Яні свої слова підтримки та захоплення. Дякують за мужність, за те, що надихає усіх українців!

Яна робить розминку перед марафоном. Одягає спортивні протези. До забігу — готова! На стартовій позиції — черга з бігунів… Яна шокована такою підтримкою. Звідусіль чути: «Браво, Яно! Слава Україні!».

Після завершення забігу Яна зізналась, що дуже втомлена, але задоволена собою, і тим, що змогла пробігти ці 5 кілометрів.

Одразу після забігу дівчинка телефонує військовому Олександру Рясному, заради якого вона власне і бігла. Мета Яни — зібрати 600 тисяч грн на біговий протез для Олександра. Військовий, який втратив на війні праву нижню кінцівку, сказав: «Не уявляю, як ти пробігла… Я ледь 500 метрів проходжу на протезі». «Я це зробила заради вас, і я сподіваюся, що наступного разу ми будемо бігти марафон разом!». «Треба добре потренуватися», — відповів військовий.

— Яночка всім показала, що вона може бігати, — каже Ірина Заславець. — Їй кілька місяців тому запропонували долучитися до марафону. Хвилювалася, що не впорається. Два місяці посилено до цього готувалася. І змогла. Вона навіть перевершила будь-які очікування. Тренери налаштовували її на кілометр чи два, які вона могла би здолати. Але вона здолала усю дистанцію!

Яну підтримували під час бігу українці, аплодували їй. Мета її забігу благородна — зібрати кошти на біговий протез для Олександра Рясного. Уже зібрано майже усю суму — 91%! Залишилося зібрати близько 50 тисяч грн. (Проєкт «Незламна Яна біжить заради захисника» здійснює dobro.ua. МБФ «Українська біржа благодійності»).

Ця дівчинка за два роки дуже змінилася. Від маленької наляканої дитинки, яка пережила жахіття, до дорослої свідомої дівчини. Дуже самодостатньої, впевненої у собі. Попри те, що інколи боїться, вагається, вона безстрашно йде до своєї мети! Тим самим показує, якою є Україна — хороброю, сильною та безстрашною.

Схожі новини