Передплата 2024 «Добрий господар»

Мешканка Ужгорода пережила 4 оперативні втручання

  • 12.03.2024, 19:30
  • 582

За десять років мешканка Ужгорода пережила чотири оперативні втручання через різні злоякісні новоутворення

Фото: Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр
Фото: Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр

Пані Марта з Ужгорода. Жінці 80 років. У 2014 році в неї почались скарги з боку шлунково-кишкового тракту, тому вона звернулась до лікарів і ті приголомшили її - рак прямої кишки. Пані Марта довго не могла повірити у почуте. Пенсіонерка розповіла, що діагноз прозвучав для неї, як вирок і вона не вірила, що зможе перемогти його.

«Я дуже боялась. І вирішила — хай буде, що буде. Нікому нічого не казала. Так терпіла біль і не йшла до лікарів. А потім випадково я проговорилась подружці. Вона почала говорити мені, що це неправильно і що ніколи не можна здаватись. Сказала, навіть, якщо є маленький шанс, то його треба обов’язково використати», — пригадала пані Марта.

Жінка розповіла рідним про хворобу і вони разом почали шукати заклад, в якому пані Марті зможуть допомогти. Так вони приїхали до Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру.

Наші лікарі провели жінці додаткові обстеження і запропонували комбіноване лікування. Воно було тривалим та складним, але хвороба таки відступила.

Після лікування пані Марта проходила усі контрольні огляди і у 2018-му, під час одного з них, наші лікарі виявили у пенсіонерки рак грудної залози. Пацієнтці зробили органозберігаючу операцію та провели додаткове лікування.

Але у 2023-му рак знову повернувся. У жінки виявили нове онкологічне захворювання товстого кишечника. Знову операція, знову боротьба за здоров’я, і знову успіх. Та у цього року лікарі виявили у жінки розвиток нової пухлини. Тож вона знову перенесла оперативне втручання.

«Ці 4 онкологічні пухлини практично не зв’язані між собою. Це підтверджують гістологічні дослідження. Ймовірно, що в пацієнтки є незначні генетичні мутації, тому виникло аж 4 пухлини», — пояснив в.о. завідувача проктологічного відділення Львівського онкоцентру Роман Бойко.

Сьогодні пані Марта вірить, що тепер хвороба до неї не повернеться. Жінка зізналась, шкодує про те, що перший раз довго наважувалась переступити поріг лікарні.

«Я чомусь соромилась дуже. Тоді було дуже мало інформації про лікування раку і я боялась, що не зможу витримати це все. А зараз я розумію, що все зовсім по іншому. І якщо довіритись лікарям і налаштуватись на боротьбу, то все можна дійсно здолати», — розповіла пані Марта.

Лікарі підтверджують, що боротьба пацієнта та позитивне налаштування — відіграють у лікуванні неабияку роль. Довіра пацієнтів та професіоналізм лікарів, а ще вчасне виявлення хвороби, можуть забезпечити пацієнту успішне лікування. Тому вкотре закликають усіх дбати про своє здоров’я та проходити медичні огляди.

Схожі новини