Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові вшанували пам’ять Героїв Крут

  • 29.01.2024, 13:45
  • 651

Сьогодні, 29 січня, у Львові до 106 річниці битви під станцією Крути вшанували пам’ять Героїв. На Личаківському кладовищі поховані двоє учасників бою Ігор Лоський та Андрій Лазаренко

Фото: ЛОР
Фото: ЛОР

Про це повідомили у пресслужбі Львівської обласної ради.

Вранці на Личаківському кладовищі зібрались львів'яни, громадські діячі, духовенство, військові та вихованці Львівського ліцею імені Героїв Крут. На полі почесних поховань, біля місця вічного спочинку учасника бою під Крутами Ігора Лоського відбулася поминальна панахида.

«Бій під станцією „Крути“ — героїчна сторінка, у якій понад пів тисячі українських вояків, обмежені в зброї та забезпеченні, на чотири дні зупинили просування 5-тисячної більшовицької армії Муравйова. Наша велика війна, яка триває майже 10 років, є продовженням тієї самої боротьби за незалежність і державність. Дякую всім нашим воїнам, які щодня наближають нашу перемогу. Вклоняємось низько Героям усіх часів, які заплатили життям за нашу свободу», — сказав заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод.

Зазначимо, Ігор Лоський народився у Любліні (Польща). Був учасником Студентського куреня Армії УНР. Під час бою під Крутами тяжко поранений. Згодом працював у міністерстві закордонних справ УНР, а потім проживав у Львові, досліджував історію та викладав у малій Греко-католицькій семінарії.

Андрій Лазаренко народився у Києві. Участь у бою під Крутами брав 17-річним. Опісля був сотником Армії УНР. Згодом провадив наукову діяльність у Львові, створив школу біологів-генетиків, відомий як науковець світового рівня.

Схожі новини