Передплата 2024 ВЗ

Хто познущався з «обличчя фасаду» будинку на Франка, 63?

Хто давав дозволи на роботи — таємниця з кабінетів Ратуші: не оприлюднюють навіть нового власника

Фото Юлії Підлужної
Фото Юлії Підлужної

В історичному будинку по вулиці Франка, 63, власник приміщення першого поверху нещадно знищив вікна, переробивши під скляну вітрину панорамного огляду… Хто давав дозвіл на такі зухвалі роботи і чи погоджено «реконструкцію» з міською радою?

У пресслужбі Львівської міської ради відповіли, що за інформацією профільних управлінь, будинок на вулиці Франка, 63, не є пам’яткою архітектури, а приміщення, де переформатували вікна — у приватній власності… Хто новий власник — не поспішають оприлюднювати.
Історія з цим приміщенням заплутана та неоднозначна. У серпні 2023 року Львівська міська рада оголосила конкурс на оренду приміщення першого поверху площею 40 «квадратів» по вул. Франка, 63. Стартова ціна об'єкта — 2 540 280 гривень, спосіб проведення торгів — аукціон без умов… Інформація про ці торги була оприлюднена на сайті Львівської міської ради. Організатор аукціону — управління комунальної власності Львівської міської ради.

«Багато років львів'яни приходили сюди оплачувати послуги і отримувати пенсії, тут був „Ощадбанк“, — йшлося в повідомленні управління комунальної власності Львівської міської ради про аукціон. — Орендар виїхав, бо закінчився термін договору оренди. Перший поверх вільний і потребує нового господаря, який додасть першому поверху будинку у центрі Львова нового життя. Приміщення зручні і не потребують додаткових реконструкцій: фасадний вхід і вікно чітко проглядаються з вулиці, захід зручний. Приміщення потребує мінімальних втручань, комунікації також збережені».

Вигляд «нового життя» першого поверху вражає. Ніякого вікна, яке «чітко проглядаються з вулиці», вже не проглядається. А є жахливі гігантські скляні вітрини, які, мʼяко кажучи, дисонують з архітектурою «австрійського» будинку.

Виникає питання: якщо в мерії на торгах шукали орендаря, тоді яким чином появився приватний власник комунального приміщення? Чи, може, був аукціон з приватизації цього приміщення? Журналіст «ВЗ» звернулася за коментарем до представників депутатської комісії архітектури, містобудування та розвитку територій Львівської міської ради. Секретар комісії Андріян Гутник пообіцяв зробити депутатський запит.

«На „гарячу лінію“ Львова зверталися мешканці, які повідомляли про порушення в ремонті фасаду по вул. Франка, 63, — розповів для „ВЗ“ начальник Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Львові Тарас Павлишин. — Викликали скаржника до себе на комісію. Але він двічі не з’являвся. Хто є власником приміщення не знаємо… Не можемо зараз провести там інспекційну перевірку, бо у воєнний стан перевірки заборонені. В Україні є заборона на перевірки, згідно з постановою Кабміну».

Схожі новини