Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Латають «весняні» ями…

У Ратуші кажуть, 14 бригад дорожників уже використали 105 тонн асфальту

Фото ЛМР
Фото ЛМР

Щороку навесні разом зі снігом на львівських дорогах «сходить» частина асфальту та бетонного покриття. Не стала винятком і цьогорічна лютнева «весна». Вибоїни з’явилися не лише на старих дорогах, а й на шляхах, які ремонтували лише кілька років тому (переважно до широкомасштабного вторгнення рф).

Львівські водії нарікають на дорожні ями на вулицях Панаса Мирного, Рудницького, Профе­сора Буйка, Володимира Великого тощо. «За­галом, ями по місту майже всюди, через вирва­ні чи вимиті водою шматки асфальту. Наприклад, на Панаса Мирного вгорі, ближче до Стрийсько­го парку, ямиська такі, що може колесо відірва­ти», — розповів «ВЗ» львівський во­дій Анатолій.

«Весняні ями на дорогах — не стільки наслідок неякісного ремон­ту, як результат поганого догляду за автошляхами взимку, — наголо­шує інженер-будівельник Віктор Дворакевич. — До ям призводить невчасне прибирання снігу з проїж­джої частини. Не можна класти ас­фальт у дощову погоду чи в мороз. Через тендерні процедури та бюро­кратичні нюанси більшість ремонтів стартують восени. Однак ці роботи треба виконувати влітку. Ще одна причина „весняних ям“ — більшість підрядників закуповують неякісні матеріали».

Аби не чекати до справжньої весни, львів­ські комунальники взялися латати дорожні ями в середині лютого. Поки хороша погода. Ямко­ві ремонти тривають в усіх районах Львова, пра­цюють 14 бригад дорожників. Як пояснив дирек­тор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради Орест Тимчишин, у Галицькому районі на дея­ких дорогах довелося перекладати бруківку. Для ліквідації ямковості у Шевченківського шляхово-ремонтного підприємства замовили та вже ви­користали 105 тонн асфальту.

«Ямковіcть на дорогах виникає у зв’язку із частими змінами температурних режимів в осін­ньо-зимовий період, — каже чиновник. — Сніг то­питься, потрапляє у шпарини асфальту, а коли є заморозок — лід розпирає асфальт, і так виника­ють тріщини і ями. Щойно виникають сприятли­ві погодні умови, комунальні служби ліквідують ями на дорогах. У першу чергу проводять ремонт там, де найкритичніша ситуація».

Схожі новини