Передплата 2024 «Добрий господар»

Новий ресурс для центральної лікарні Борислава

У Бориславі завершено монтаж гібридної сонячної електричної станції. Загальна потужність сонячних панелей становить 30 кВт

Місцем «базування» нового енергетичного об'єкта стали дахи двох приміщень центральної міської лікарні. Про це інформує пресслужба Бориславської міськради.

Почалось все пів року тому під час виїзного засідання Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, яке відбулося у Бориславі. Саме тоді голова комітету підтримав ініціативу міського голови Борислава Ігоря Яворського щодо «спорудження» сонячної електричної станції. Слово парламентаря виявилось помічним. Що говорив, які аргументи використовував у розмові з керівним менеджментом ПАТ «Укрнафта», окремі виробничі підрозділи якого працюють на території Бориславської ОТГ, невідомо. Але після цього найбільша нафтогазовидобувна кампанія України, яким є ПАТ «Укрнафта», підтримала реалізацію соціального проєкту в місті нафтовиків — спорудження для потреб міської лікарні сонячної електричної станції. Частка публічного акціонерного товариства у реалізації проєкту становить 1 млн грн. Цих коштів вистачило для придбання та встановлення на даху двох лікарняних корпусів сонячних панелей. Решта грошей, 835 тис. 446 грн, надійшла з міського бюджету Борислава. Їх витрачено на належну підготовку, ретельний ремонт перекриття приміщень, на дахах яких цілу сонячну електричну станцію планували «розташувати». Аби покрівля не протікала, довелось перекрити, надійно зміцнити 750 кв. м. даху.

Як було наголошено під час відкриття нової станції, її експлуатація дозволить перейти на інший режим використання електричної енергії. Це, своєю чергою, призведе до відчутної економії енергоресурсів. Аж на 35% можна буде зменшити оплату за спожиту у двох приміщеннях-будівлях електричну електроенергію, якщо все, звісно ж, піде за планом.

Потужності сонячної електростанції не дозволяють «виробити» необхідного для функціонування двох корпусів обсягу електричної енергії. Таке завдання і не ставилось. Достатньо й того, що, як було наголошено під час здачі в експлуатацію електричної станції, її обладнання, яке складається з 52 модулей потужністю 540 Вт кожний, інвертора, блоку управління, 8 акумуляторів та системи захисту, упродовж річного циклу роботи «запрограмована» на генерування 25 000 кВт. Це великий ресурс, який вирішальним чином зменшує ризики, які щодня даються чути у наш тривожний час у такій важливій справі, як цілодобове, безперервне забезпечення лікарень електричною енергією.

Схожі новини

Читайте також

26.01.2024

Ніхто в Бориславі такого укриття не має

Історія ця почалась ще торік. Ставши переможцем оголошеного Благодійним фондом «Посмішка ЮА» конкурсу за правилами проєкту «Реагування на надзвичайні ситуації для задоволення основних потреб та потреб захисту постраждалих від конфлікту та переміщених дітей і їхніх сімей в Україні» Бориславський ЗЗСО № 3 єдиний на Дрогобиччині отримав фінансування на проведення комплексного ремонту свого укриття. Орієнтовна вартість проєкту — 1 млн 800 тис. грн