Передплата 2024 «Добра кухня»

Буде ще й третя платіжка за газ?

В Україні з’явиться «третя платіжка» за газ. Відтак треба буде платити не тільки за вартість спожитих кубометрів газу та за його розподіл (тобто доставку), а ще й за обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж

Про це повідомив Консультаційний центр для населення «ГазПравда».

Згідно із повідомленням, нара­зі національний регулятор (тоб­то НКРЕКП, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) ще не фіналізував останні бюрократичні кроки — зразок типо­вого договору та граничні тарифи на обслуговування внутрішньобудинко­вих мереж. Але ідея полягає в тому, що раніше плата за техобслугову­вання внутрішньобудинкових мереж була включена в єдиний платіж. Зго­дом, у процесі різних трансформа­цій, її звідти виключили. А тепер тре­ба «реанімувати» цей платіж.

Нововведення регламентує, що те­пер відповідальність за експлуатацію та утримання в належному стані вну­трішніх газових мереж, котлів, газових бойлерів, колонок, справності венти­ляції у приміщенні буде покладена на їхніх власників. А саме: у багатоквар­тирному будинку це співвласники ба­гатоповерхівки, тобто її мешканці, а у приватному житловому будинку — його господарі. Власники самі обира­тимуть організацію, яка на договірних умовах та на платній основі буде здій­снювати роботи з техобслуговування внутрішньобудинкових мереж. Це може бути як місцевий облгаз, так і інші організації, які отримали на це відповідні дозволи.

Однак про те, як все виглядати­ме на практиці, говорити ще зарано. Як розповів «ВЗ» начальник Львів­ського відділення АТ «Львівгаз» Павло Сербан, наразі на місцях ще не отримали конкретних алгорит­мів впровадження «третьої платіж­ки» за газ. «Зараз офіційної інфор­мації щодо цього ще немає, тому про це рано говорити, — сказав Пав­ло Сербан. — Питання технічного об­слуговування газової мережі розгля­дає НКРЕКП. Коли вони вже дадуть роз’яснення, алгоритм дій, як мають діяти оператори ГРМ (газорозпо­дільчої мережі. — Авт.), тоді я зможу щось прокоментувати. Зараз питан­ня в процесі розгляду».

Схожі новини