Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Свято на Січових Стрільців: у Львові вперше запровадили день окремої вулиці (фоторепортаж)

На вулиці Січових Стрільців можна постріляти з рогатки, покрутити педалі велосипеда, пограти теніс та доторкнутися до бананового дерева

Одна з окрас вулиці - штучне бананове дерево. Фото авторки
Одна з окрас вулиці - штучне бананове дерево. Фото авторки

У п‘ятницю, 22 вересня, у Львові відзначають свято вулиці Січових Стрільців. Святкування на честь центрової вулиці вперше у столиці Галичини запровадили в рамках традиційного Європейського тижня мобільності. Односторонній рух транспорту перекритий на ділянці від вул. Гнатюка до вул. Костюшка. Об'їзд приватного транспорту — по вул. Костюшка. У Ратуші таке святкування пояснили так: для підвищення привабливості вулиці Січових Стрільців та двох сусідніх — Коперника і Дорошенка". «Фішка» свята — кожен відвідувач може згадати вулицю свого дитинства, написати на листочку витівки в шкільні роки та, що важливо — спроєктувати своє бачення вулиці Січових Стрільців у майбутньому.

Як розповів для «ВЗ» керівник управління вуличної інфраструктури Львівської міської ради Павло Сирватка, вулиця Січових Стрільців може використовуватись не тільки, як парковка для автомобілів. Вона може бути комфортною для усіх учасників дорожнього руху, і це довели під час свята вулиці.

«Пішохідних потік тут великий, багато студентів, — продовжує розмову чиновник. — Минулої суботи під час воркшопу учасники, серед яких були фахівці у сфері транспорту, міського планування та архітектури, активні мешканці, сформулювали основну ідею вулиці - місця зручного транзиту для всіх».

«Тут завжди вирує вайб студентської енергетики»

… Біля огорожі чергують поліцейські, стежать за громадським порядком під час святкування. Людей на святі обмаль. Мабуть, не кожен знає про таку атракцію-новинку. Повсюди є ресторанні столики та крісла. Відвідувачі свята насолоджуються атмосферою, коли ніхто ніде не поспішає і це свято для себе. На першій «зупинці» свята можна пограти у вуличні шахи розміром пів метра.

Двоє студентів Львівського національного університету імені Івана Франка Віктор та Тарас якраз грали в шахи. Кажуть, про свято вулиці дізналися з соцмереж і вирішили відвідати, бо це новинка не лише у Львові.

«Січових Стрільців — вулиця нашого студентського життя та приємних спогадів, — каже Віктор. — Тут завжди вирує вайб студентської енергетики. Одна з кращих вулиць центру Львова».

Поруч можна пограти в настінний теніс. Ця гра теж зайнята, поруч вишикувалася черга з наступних гравців — охочих пограти в теніс.

Мою увагу привернув велосипед, де професійна велосипедистка тренується на місці. Хороший варіант для кардіотренування.

«Це тренування на велосипеді, дуже популярна річ для Львова, коли негода і треба пересуватися по місту, — каже тренер спортивної школи Євген Анатолійович.

У наметі Інституту міста — найцікавіші розваги. Тут можна записати на листочку свої дитячі витівки та прикріпити до спеціальної дошки.

В цьому наметі можна згадати дитячі та шкільні витівки. Львів‘яни вражають креативом
В цьому наметі можна згадати дитячі та шкільні витівки. Львів‘яни вражають креативом

Зауважила, листків із записами на дошці є чимало. Працівник Інституту міста Володимир Бойко пропонує мені постріляти з рогатки. Хоча я в дитинстві іноді це робила, але згадати «ремесло» ввічливо відмовилася. Також тут є інші «експонати» дитячих пустощів, зокрема жилка прив’язана до банки, аби хтось на вулиці перечепився…

«Хочемо, аби вулиця стала більш європейською»

Ресторатор Андрій каже «ВЗ», що мета їх закладу — зробити вулицю Січових Стрільців сучасною, креативною та доступною для всіх: і для тих, хто за кермом, і для тих, хто на велосипеді, і для тих, хто кавує чи обідає з родиною.

Політичні розмови поважного львівського товариства.
Політичні розмови поважного львівського товариства.

«Вирішили підтримати акцію міста, — каже ресторатор. — Хочемо, аби вулиця стала більш європейською».

Сцена для вечірніх виступів.
Сцена для вечірніх виступів.

Схожі новини