Передплата 2024 ВЗ

СБУ викрила ще 4 військкомів та голів медкомісій на хабарях

  • 26.08.2023, 13:15
  • 1 186

В рамках оперативних заходів, у Києві, Одесі та Харківській області було викрито чотирьох військком й голови військових медкомісій на корупційних схемах

Фото: СБУ
Фото: СБУ

Про це повідомляє в Telegram-канал Служба безпеки України.

За даними слідства, посадовці за гроші пропонували військовозобов'язаним ухилитися від мобілізації на підставі фіктивних документів про непридатність до військової служби за станом здоров’я.

Вартість таких «послуг» становила до 10 тисяч доларів з однієї людини. Сума залежала від термінів «вирішення питань» і фінансових можливостей «клієнтів».

Так, у Києві затримали начальника районного військкомату та голову однієї зі столичних військово-лікарських комісій, які продавали фальшиві медичні довідки про наявність важких діагнозів. Придбані підробки ухилянти використовували для уникнення від призову і подальшого виїзду за межі України.

Тим часом на Харківщині правоохоронці затримали керівника районного військкомату, який, як стверджується, «заробив» на потенційних призовниках більш як 11 мільйонів гривень. До незаконної діяльності він залучив трьох посадовців місцевої лікарні.

За хабарі учасники схеми «знаходили» у військовозобов'язаних «проблеми зі здоров’ям», які ставали формальною підставою для зняття з військового обліку.

В Одесі кіберфахівці СБУ ліквідували корупційну схему, до організації якої, за даними слідства, причетний секретар місцевої військово-лікарської комісії.

Разом зі столичною адвокаткою та двома спільниками вони налагодили масштабний збут фальсифікованих документів про непридатність до військової служби.

Своїх клієнтів учасники схеми підшукували по всій території України, а потім ставили їх на облік до одеського військкомату, щоб «списати» з військової служби.

Секретаря цієї військово-лікарської комісії та її спільників затримали «на гарячому». Їм уже оголосили підозру, незабаром суд обере запобіжні заходи.

Схожі новини