Передплата 2024 «Добре здоров’я»

66 колаборантів отримали підозру у державній зраді, 41 особу суд визнав винною

З початку 2023 року 66 колаборантів на Львівщині отримали підозру у державній зраді. 41 людину суд визнав винною. Їх засуджено до різних термінів ув’язнення

Залізничний районний суд м.Львова засудив Владислава Козєєва, який фотографував військові об'єкти та передавав росіянам, до довічного ув'язнення.
Залізничний районний суд м.Львова засудив Владислава Козєєва, який фотографував військові об'єкти та передавав росіянам, до довічного ув'язнення.

Про це повідомили в СБУ у Львівській області.

Як зазначила речниця СБУ у Львівській області Роксолана Яворська, люди, які допомагають ворогу, різні. Як за соціальним, так і за освітнім рівнем. А також за сферами діяльності.

— Усі вони певним чином грали на руку агресору, — каже речниця СБУ на Львівщині. — Одні вносили деструктив, використовуючи соціальні мережі, інші намагалися розхитати ситуацію в політичній площині. До прикладу, це Інна Іваночко, яка в останні роки очолювала обласний осередок «ОПЗЖ» та керувала ГО на Львівщині. За даними слідства, зрадниця з власної ініціативи співпрацювала з ворогом ще до початку повномасштабного вторгнення росії. Вона організовувала та особисто брала участь у проплачених масових заходах, які активно поширювали неправдиві дані для дестабілізації суспільно-політичних настроїв у нашому регіоні. Такі сценарії ретельно готували російські спецслужби, аби виставити Україну у світлі ворожої для росії держави. А дії зрадників спрямовували для подальшого здійснення так званої денацифікації та демілітаризації України під гаслом ніби-то захисту російського народу.

Так, у червні 2022 року спецслужби Львівщини затримали місцевого жителя Олександра Косторного. Це експрацівник радянського КДБ, якого підозрюють у держзраді та надсиланні даних щодо військових об'єктів російським спецслужбам.

За даними слідства, він передавав інформацію своєму куратору з рф, а саме відправляв точні локації з відповідними позначками на карті. Для цього він використовував спеціально прихований чат в одному з месенджерів. Така інформація допомогла військам рф корегувати вогонь по Яворівському полігону. По Міжнародному центру миротворчості та безпеки 13 березня 2022 року було випущено 30 ракет з території росії. Внаслідок цього загинуло понад 60 військовослужбовців та 190 осіб отримали поранення.

Станом на зараз фігурант до 5 квітня перебуватиме у СІЗО, без права внесення застави. Стосовно нього триває суд, йому загрожує до 15 років позбавлення волі за статтею державна зрада.

У січні цього року у Львові затримано колаборанта, який входив до складу окупаційного МВС рф у тимчасово захопленій частині Запоріжжя. Зловмисник брав участь в ув’язнені місцевих учасників руху опору та виконував завдання кремля щодо придушення спротиву загарбникам. У Львів він прибув наприкінці 2023 року під виглядом внутрішньо переміщеної особи з тимчасового окупованої частини півдня України. Для того, щоб надалі втекти до Євросоюзу. Наразі він перебуває під вартою, йому загрожує до 15 років тюрми згідно ст.111 — 1 КК України (колабораційна діяльність).

Роксолана Яворська також зауважила, у поле зору ворога потенційні зрадники потрапляють через свою деструктивну активність на прокремлівських Телеграм-каналах, чи здійснюють поширення дописів в підтримку дій агресора у соціальних мережах.

— Зокрема, на Львівщині спецслужбою викрито та повідомлено про підозру понад 20 мешканцям, які публічно виправдовували збройну агресію рф проти України, — каже речниця. — Поширювали антиукраїнські заклики, прославляли армію окупанта та дискредитували ЗСУ.

Згідно ст. 436 — 2, їм загрожує до 8 років позбавлення волі. Серед таких зловмисників була працівниця закладу освіти зі Стрийщини, мешканка Самбірщини, яка раніше викладала іноземну мову в одному з навчальних закладів регіону. Колишній радянський військовий, уродженець рф, що проживає на Львівщині. Екссекретар регіонального комітету забороненої комуністичної партії України, що діяла у нашому регіоні. А також вимушено переміщені особи, які втекли від атак рф у Львів, проте продовжували публічно підтримувати окупанта та дії армії агресора.

Вироки отримали й пропагандисти, які через Інтернет поширювали заклики до порушення територіальної цілісності та недоторканості нашої держави. Не оминуло покарання й 47-річного уродженця росії Владислава Козєєва, мешканця нашого регіону, який фотографував військові об'єкти у Львівській області та надсилав їх росіянам. Корегувальника визнали винним у державній зраді та призначили довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Також реальний термін ув’язнення, за матеріалами СБУ, отримала ворожа інформаторка, яка збирала розвіддані про місця базування ЗСУ у Львові. Мова йде про 34-річну мешканку Миколаївщини, яка була дистанційно залучена до співпраці з ворогом. Після повномасштабного вторгнення жінка перебралася до нашого регіону під виглядом внутрішньої переселенки. Для вербування жінки спецслужби рф залучили її рідну сестру, яка проживала на території тимчасово окупованого Херсона разом з російським офіцером. Інформаторка зі Львова відправляла їм скріни електронних карт з позначками місць базування ЗСУ у Львові. Затримали інформаторку у березні минулого року при спробі передачі розвід інформації агресору. Станом на сьогодні суд визнав її винною та засудив до 6 років позбавлення волі.

Також в СБУ у Львівській області повідомили, що до суду скерували справу проти мешканця Запоріжжя, який здавав інформацію про стратегічні об'єкти та критичну інфраструктуру України до рф. Серед його завдань було передати координати таких підприємств і на Львівщині. Слідчі встановили, що зловмисник працював інженером на одному із державних підприємств на сході України. Його завербували до спецслужб рф. Обвинуваченого затримали на Львівщині. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Схожі новини