Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Це була спланована провокація, щоб поглумитися над скульптурою»

Скульптуру «Впевнену» уже відмивають від вандального мазуту

Фото: Павло Гудімов
Фото: Павло Гудімов

Вранці середи, 23 серпня, комунальники Львова відмивають скульптуру «Впевнена», роботу митця Василя Корчового, яку ввечері вандали облили невідомою речовиною і хотіли підпалити. Інцидент трапився 22 серпня близько 23-ї години ранку.

Як розповіла для «ВЗ» директорка Стрийського парку Олена Мазурик, ще кілька годин і скульптура, яка викликала чималий резонанс, буде чистою.

«Камери парку не „дотягують“ до цієї скульптури, бо вона знаходиться на поляні біля каскаду струмків. Але правоохоронці будуть переглядати всі камери спостереження при входах в парк, — каже Олена Мазурик. — Це вже була ніч і скупчення людей із якимось заворушенням побачив охоронець парку. Люди на місці викликали поліцію, ми продублювали дзвінок у поліцію. Поліція опитала відвідувачів. Будуть пробувати визначити шкідника».

Керівник громадської організації «Варта-1» Ігор Зінкевич припускає, що ситуація зі скульптурою — це суто спланована провокація, а не дрібне хуліганство. Інакше б вандал не обрав скульптуру, яка викликала чималий резонанс. Мета провокації - поглумитися над скульптурою, яка викликала чимало дискусій і не лише в межах Львова.

«Речовина, якою облили пам’ятник, схожа на мазут. Розслідування покаже, хто причетний до ситуації, — наголошує пан Зінкевич. — Два термінові завдання — відмити скульптуру і провести розслідування».

Раніше інцидент прокоментував куратор виставки Павло Гудімов. Він вважає, що цей акт вандалізму покликаний очорнити мешканців міста та продемонструвати неприйняття сучасного мистецтва в публічному просторі.

Схожі новини