Передплата 2024 «Добрий господар»

«Наперекір війні, у Львові мистецьке життя вирує. Такою своєю позицією львів'яни наближають нашу Перемогу»

У Національному музеї імені Андрея Шептицького відкрили виставку, приурочену до 90-річчя Івана Самотоса

Відкрив виставку директор Національного музею імені Андрея Шептицького Ігор Кожан. Фото автора
Відкрив виставку директор Національного музею імені Андрея Шептицького Ігор Кожан. Фото автора

Виставковий проєкт «Іван Самотос: Стверджене/Нереалізоване», який урочисто відкрили 4 жовтня у Музеї імені Андрея Шептицького, приурочено до 90-річчя від дня народження видатного львівського художника, скульптора, педагога й активного громадського діяча, народного художника України Івана Самотоса.

Івона Лобан, Володимир Одрехівський, Наталія Самотос та Ярослав Кравченко.
Івона Лобан, Володимир Одрехівський, Наталія Самотос та Ярослав Кравченко.

Знаний скульптор Іван Самотос (відійшов у засвіти 2016 року) зробив значний внесок у скарбницю українського образотворчого мистецтва. Він автор понад 100 пам’ятників і 80 станкових робіт, більшість із яких зараз належить до експозицій провідних музеїв України та далеко за її межами. Серед найвідоміших творів митця — погруддя Григорія Сковороди, Івана Котляревського, пам’ятник жертвам НКВС у Замарстинівській тюрмі Львова, пам’ятник В’ячеславові Чорноволу у Львові та багато інших.

На такі виставки приходять не лише колишні студенти, які зросли на творах скульптора і педагога, а й молодь, яка черпає від таких проєктів багато знань, а також вже відомі скульптори і художники, які особисто знали Івана Самотоса.

Про Івана Самотоса розповів на відкритті Роман Яців.
Про Івана Самотоса розповів на відкритті Роман Яців.

Чому саме зараз і з якою метою було організовано виставку, журналістка «ВЗ» запитала у доньки митця — Наталії Самотос.

Наталія Іванівна Самотос.
Наталія Іванівна Самотос.

— Організовувала я цю виставку з Німеччини. Зізнаюся: це було нелегко, — каже Наталія Іванівна. — Але у мене була така високопрофесійна підтримка, без якої не дала би ради. Це Роман Яців, Ігор Кожан, Івона Лобан, батькові друзі та колишні студенти Івана Самотоса. Чому я її зініціювала разом з Музеєм імені Андрея Шептицького? Бо тато так робив ще при житті. Він демонстрував свої роботи львів'янам — нові і давні. І так відбувалося щоп’ять років. Це була завжди його персональна виставка. Правда, з 50-річного ювілею він такі виставки організовував кожні 10 років. А вже з 70-річного разом з Національним музеєм в усіх 5 залах щоразу відбувалася презентація, на яку сходилося багато людей — не лише львів'яни, а й гості з Києва та з його малої Батьківщини — зі села Устя. І сьогодні, попри те, що тата нема уже 7 років, його земляки приїхали на відкриття виставки. І ось цю традицію ми вирішили не переривати — власне наперекір війні, щоб залишити її і продовжити у культурній традиції Львова. Охороняти пам’ять про складову великої української культури — надзвичайно важлива місія для нас усіх. Іван Самотос був і є найактивнішим практиком і педагогом у сучасному образотворчому мистецтві, він давав своїм учням свободу у мистецькому вияві.

— Це перша виставка, яку ви організували на честь батька?

— Посмертна — друга. Коли татові мало виповнитися 85, на той час він відійшов у засвіти. Студентська галерея Академії мистецтв у Львові організувала презентацію його альбому, який також виставили сьогодні, і одночасно виставку деяких портретів, які Самотос зробив за життя.

— Чи не було сумніву щодо доцільності проведення виставки робіт Івана Самотоса у час війни?

— Сумнівів не було ні на крихту. Львів'яни — відчайдухи, і це вони запалили у мені ідею проведення виставки. Наперекір війні тут мистецьке життя вирує. Люди, я у цьому переконана, поспішають жити. Вони не здаються, ось такою своєю позицією наближають нашу Перемогу. Власне завдяки таким, я Івона Лобан, Іван Мисакович, Оксана Біла, я зрозуміла, що це дуже правильне рішення.

— Пані Наталю, ви давно живете у Німеччині?

— Так, я живу у цій країні 22 роки. Вийшла заміж і зважилася на переїзд. Попри те, що мала у Львові цікаву творчу роботу, якою безмежно дорожила, переважила особиста сторона. Я маю прекрасного чоловіка — Гундольф Баєрлє народився у Штудгарті. Я йому безмежно вдячна за підтримку в організації цієї виставки, бо він має мужні, міцні нерви.

— Чим займаєтеся у Німеччині?

— Викладаю німецьку мову в одній мовній академії. У мене дуже цікава робота. Мої учні, віком від 20 до 30 років, приїжджають на навчання з усього світу — Європи, Америки, Арабських країн. Кожен приносить свій шматок культури, а я їм розповідаю про свою Україну, про війну, яку росія розв’язала у моїй країні. Як музикознавець за освітою, працюю ще й у Музеї мистецтва, де є музичні стародруки. А ще проводжу екскурсії, і з великим нетерпінням чекаю на гостей з України.

Схожі новини