Передплата 2024 «Добрий господар»

Через війну квадратний метр житла у Хмельницькому подорожчав удвічі

Хмельничани не інвестують у купівлю житла для оренди, як виду сімейного бізнесу, бо бояться «прильотів»

Міський голова Хмельницького Олександр Симчишин. Фото авторки
Міський голова Хмельницького Олександр Симчишин. Фото авторки

До широкомасштабного вторгнення рф Хмельницький був у топрейтингу міст України за кількістю зданих житлових квадратних метрів в експлуатацію. Навіть обігнав Львів. За рік у місті зводили 70−80 багатоповерхівок, а кількість будівельних кранів дивувала жителів центральних та південних регіонів країни. Через війну місцевий будівельний бізнес занепав. Почав відроджуватися лише з початку літа минулого року. Зараз у Хмельницькому 15 будівництв багатоквартирних будинків. Квадратний метр житла подорожчав вдвічі. До війни «квадрат» у новобуді коштував 8−10 тисяч гривень, тепер — 18−20 тисяч.

Про це повідомив на пресконференції в рамках Харківського пресклубу міський голова Хмельницького Олександр Симчишин.

«Будівельний бізнес міста сильно постраждав, але зараз почав відроджуватися, — каже мер. — Триває будівництво нових багатоповерхівок, але це не ті темпи, які були до 24 лютого 2022 року. Причин тому кілька. Багато проєктантів та будівельників мобілізовані і воюють. Також впала платоспроможність населення. Хмельничани не інвестують у житло. Раніше інвестиція в житло була однією з найуспішніших. Люди, які заробили 100−200 тисяч доларів від торгу на ринку, купували собі п‘ять квартир, щоб потім заробити на оренді. Викуповували навіть цілі поверхи, чи під'їзди. Вважали, що зароблять і нічим не ризикують. Зараз так ніхто не робить. Розуміють, що може бути „бабах“ (ракетні удари. — Авт.)».

Олександр Симчишин каже, що до війни Хмельницький був одним з найдешевших міст Україні на ринку нерухомості. У 2020−2021 роках квадратний метр у новобуді коштував до 6 тисяч гривень.

Завдяки низькій вартості житла, каже мер, Хмельницький став містом, куди ще до війни поселялися жителі з інших регіонів України. За його словами, у Хмельницькому інші пріоритети до будівництва житла та інфраструктури.

«З 2016 року, коли в раду зайшла наша каденція, головні завдання — створювати місто для людей, — продовжує Олександр Симчишин. — А не для туристів, щоб були дві класні центральні вулиці і всі казали „Вау!“, але відійшовши двісті метрів побачили невивезене сміття і щурів, які по ньому бігають… У нас є, на жаль, такі міста. Наше завдання — збудувати місто комфортне для мешканців, незалежно від того, чи людина живе у віддаленому мікрорайоні, чи у центрі. Щоб людина користувалася звичними міськими благами: стабільне водопостачання, стабільна робота каналізаційного господарства, теплопостачання… Ми зробили місто живим. У нас немає привабливих туристичних об'єктів, відтак маємо привабити сюди завдяки оживленому місту».

Схожі новини